YouTube trÀffade $ 170 miljoner böter för att krÀnka barns integritet

YouTube trÀffade $ 170 miljoner böter för att krÀnka barns integritet

YouTube har gÄtt med pÄ att betala FTC en böter pÄ 170 miljoner dollar pÄ pÄstÄenden att videodelningsplattformen olagligt samlade in data frÄn barn utan deras förÀldrars samtycke.

Enligt FTC samlade YouTube in uppgifterna via internetkakor pÄ barnfokuserade kanaler, som sÄgs av barn under 13 Är. MÄlet var att hjÀlpa kunder, som leksakstillverkare Hasbro och Mattel, att visa riktade annonser för barn.

Även om Google tog in miljoner genom att visa upp annonserna, var praxis olagligt. Enligt Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) borde YouTube ha bett om förĂ€ldrarnas samtycke innan de samlade in uppgifter om barn under 13 Ă„r för att visa upp riktade annonser, hĂ€vdar FTC. Men det Google-Ă€gda företaget misslyckades med att göra det, Ă€ven om YouTube marknadsförde sig till annonsörer som ett sĂ€tt att nĂ„ barn.

“YouTube utsĂ„g sin popularitet bland barn till potentiella företagskunder”, sa FTC: s ordförande Joe Simons i dagens tillkĂ€nnagivande. “Men nĂ€r det gĂ€llde att följa COPPA vĂ€grade företaget att erkĂ€nna att delar av dess plattform tydligt riktades till barn. Det finns ingen ursĂ€kt för YouTubes brott mot lagen.”

Som en del av dagens förlik har YouTube gÄtt med pÄ att skapa ett nytt system för att sÀkerstÀlla att företaget följer COPPA, vilket innebÀr att sluta riktade annonser pÄ barnstyrda videor.

YouTube Kids

“Om cirka fyra mĂ„nader kommer vi att behandla data frĂ„n alla som tittar pĂ„ barninnehĂ„ll pĂ„ YouTube som kommer frĂ„n ett barn, oavsett anvĂ€ndarens Ă„lder”, sĂ€ger YouTube i ett blogginlĂ€gg. “Detta innebĂ€r att vi endast kommer att begrĂ€nsa datainsamlingen och anvĂ€ndningen av videor gjorda för barn till vad som behövs för att stödja tjĂ€nsten.”

Alla YouTube-skapare mÄste ocksÄ identifiera uppladdade videor gjorda för barn. Samtidigt kommer företaget att anvÀnda algoritmer för att identifiera videor som riktar sig till unga mÄlgrupper och se till att de överensstÀmmer.

YouTubes andra lösning Àr att rikta förÀldrar till YouTube Kids, en del av videoplattformen som Àr utformad för att vara sÀker för barn. YouTube Kids anlÀnde först som en mobilapp, men förra veckan lanserade företaget en webbaserad version som ber förÀldrar att logga ut pÄ den datainsamling som sker pÄ tjÀnsten.

Historiskt eller magert straff?

Inte alla Ă€r nöjda med FTC: s uppgörelse. “En liten ekonomisk sanktion pĂ„ 170 miljoner dollar – frĂ„n ett företag som tjĂ€nade nĂ€stan 137 miljarder dollar bara 2018 – skickar en signal om att om du Ă€r ett politiskt kraftfullt företag behöver du inte frukta nĂ„gra allvarliga ekonomiska konsekvenser nĂ€r du bryter mot lagen.” sĂ€ger Jeff Chester, verkstĂ€llande direktör för Central for Digital Democracy.

Hans grupp var bland de 23 konsumentorganisationer som uppmanade FTC att utreda YouTube över de pÄstÄdda COPPA-krÀnkningarna förra Äret.

Under en presskonferens sa Andrew Smith, chef för FTC: s presidium för konsumentskydd, att hans team kom till $ 170 miljoner genom att titta pÄ intÀkterna som YouTube genererade frÄn den riktade annonseringen och sedan multiplicera beloppet.

“Detta Ă€r ett historiskt straff,” sa Smith. “Det Ă€r trettio gĂ„nger större Ă€n vĂ„rt senaste COPPA-straff.”

ÄndĂ„ godkĂ€nde FTC förlikningen i en 3-2 omröstning med de demokratiska kommissionĂ€rerna avvikande. “Villkoren för förlikningen var inte ens tillrĂ€ckligt betydande för att Google skulle utfĂ€rda en varning till sina investerare”, sĂ€ger FTC-kommissionĂ€r Rohit Chopra, som krĂ€vde ett tyngre straff.

“NĂ€r smĂ„ aktörer och uppstart bryter mot COPPA, betalar företagen dyrt och cheferna undersöks och, om de Ă€r ansvariga, hĂ„lls de personligen ansvariga”, tillade han. “HĂ€r, dĂ€r en dominerande dominerande aktör som bedriver omfattande övertrĂ€delser, betalar företaget en del av sina vinster frĂ„n förseelser och chefer undviker granskning.”

Som svar förnekade Smith att FTC medvetet behandlar stora företag annorlunda nĂ€r det gĂ€ller COPPA-krĂ€nkningar. ÄndĂ„ sa han: “Du mĂ„ste visa att en individ har faktisk kunskap om att krĂ€nka beteende. Det Ă€r lĂ€ttare att göra i ett företag med tvĂ„ anstĂ€llda Ă€n i ett företag med 200 000 anstĂ€llda.”

Enligt Smith Ă€r FTC: s mĂ„l att driva internetindustrin för att skapa “barnvĂ€nliga zoner” för att vara vĂ€rd för barnstyrt innehĂ„ll som YouTube Kids gör. För att verkstĂ€lla ordern planerar FTC att sĂ„ smĂ„ningom genomföra en “svep” av videorna pĂ„ YouTube för att sĂ€kerstĂ€lla att plattformen uppfyller förlikningen.

YouTube betalar 136 miljoner dollar till FTC, medan ÄterstÄende 34 miljoner dollar gÄr till staten New York, som ocksÄ lÀmnade in ett klagomÄl mot plattformen för videodelning pÄ grund av COPPA-övertrÀdelserna.