YouTube Music eller Google Play Music? Googles musiktjänster förklaras

Google har sin egen Spotify-liknande musik-streaming-tjänst. Eller, mer exakt, Google har flera musiktjänster som har gått igenom flera omarbetningar och förändringar genom åren.

För närvarande har Google tre överlappande ljudrelaterade tjänster. Den första och äldsta är Google Play Musik. Det låter dig ladda upp din egen musik eller betala för en prenumeration för att få tillgång till mer än 40 miljoner låtar. Den har maskininlärningsdrivna radiostationer, kuraterade spellistor och till och med ett avsnitt att prenumerera på och lyssna på podcaster. Men det är inte heller länge för denna värld; mer om det nedan.

Sedan finns det YouTube Music. Med YouTube kan du naturligtvis hitta musikvideor för miljontals låtar – och titta på dem utan reklam med YouTube Premium. Men om du är mer intresserad av att lyssna än att titta på, finns det YouTube Music. (Även om du också kan titta på musikvideor på YouTube Music, så ja, förvirrande.) YouTube Music, som lanserades i juni 2018, lägger till personliga radiostationer, kuraterade spellistor och ett personligt musikbibliotek. Ditch annonserna och låsa upp några andra funktioner med YouTube Music Premium, som kostar $ 9,99 per månad.

YouTube Music, Google Play Music och Google Podcasts
YouTube Music, Google Play Music och Google Podcasts

Sedan finns det Google Podcasts. Även om det inte är tekniskt en musiktjänst, är det anmärkningsvärt för hur den överlappar med Google Play Musik – och mer nyligen, YouTube Music. För närvarande kan du lyssna på podcasts via Google Assistant på din telefon, Google Home-enheter eller den dedikerade Podcasts-appen för Android eller iOS. På webben kan du lyssna via sökresultat.

Google Podcasts i Googles sökresultat
Google Podcasts i Googles sökresultat

Google Play Music är på huggblocket

2017 tillkännagav Google att Google Play Music så småningom skulle gå samman med YouTube Red (vilket är vad YouTube Premium hette fram till en ny varumärke i maj 2018 som hände tillsammans med lanseringen av YouTube Music).

Vi hörde inte så mycket om det förrän i maj 2020, då Google bekräftade att Google Play Musik stängdes senare i år. Företaget uppmuntrar nu berörda användare att överföra sina musikbibliotek och spellistor till YouTube Music med en ny överföringsmetod med ett klick i YouTube Music-appen eller via music.youtube.com/transfer. Processen kan ta några sekunder eller upp till några dagar att slutföra, säger Google, men när det är klart bör dina ljudrekommendationer visas i YouTube Music-appen.

Vilken musikstreamingtjänst är bäst?

YouTube Music fick 3,5 av 5 i vår granskning i februari. Vi fann att det utnyttjar sökjätten Googles massiva databas för att leverera musik och video till stationära och mobila enheter, och även om det inte är en banbrytande streamingtjänst har den några intressanta aspekter.

Våra Editors Choice-musikstreamingtjänster är dock Spotify, SiriusXM Internet Radio och LiveXLive (tidigare känd som Slacker).

Spotify, tillgängligt i både gratis- och premiumversioner, är fortfarande en högkvalitativ strömmande musik tack vare dess djupa bibliotek, samarbetsspellistor, tidig albumåtkomst och podcasts.

SiriusXM Internet Radio kombinerar live-radio och traditionella strömmande ljudelement, men har funktioner och innehåll för att hålla musik, nyheter och komedi-fans glada under lång tid framöver.

Och den förnyade LiveXLive kombinerar företagets livemusikströmmar med Slacker Radios kunniga DJ-skivor och djupmusik för att producera en av de mest kompletta streamingtjänsterna på marknaden idag.

Relaterade Artiklar

Back to top button