Yelp lanserar personlig sökuppdatering mitt i Grubhub-kontroversen

Yelp lanserar personlig sökuppdatering mitt i Grubhub-kontroversen

Yelp vill att du ska veta att det kan göra mer Àn att leta efter rÀtt brunchrestaurang för helgen, eller hitta den perfekta sena nudelplatsen som fortfarande Àr öppen.

Företagsregister- och recensioner-appen lanserar en ny mobilappupplevelse idag som anpassar Yelp-instrumentpanelen och sökresultat baserat pĂ„ anvĂ€ndarnas mat- och livsstilspreferenser. NĂ€r anvĂ€ndare öppnar den uppdaterade appen ser de ett nytt alternativ “LĂ€gg till instĂ€llningar” som filtrerar sökresultaten automatiskt efter kostbegrĂ€nsningar och livsstilsparametrar som om du Ă€r förĂ€lder eller husdjursĂ€gare eller om du behöver handikappanpassade faciliteter.

Yelp kommer sedan att samla en lista över intressen – frĂ„n bowling-, vandrings- och jazzklubbar till museer och loppmarknader – i ett försök att bli mer av det som Yelp-chef för konsumentprodukt Akhil Ramesh kallade en “one-stop-shop för allt som Ă€r lokalt” som lĂ„ter anvĂ€ndare skrĂ€ddarsy appen efter deras behov snarare Ă€n att lĂ€gga till filter i varje sökning.

Yelp Anpassning av husdjursÀgare

Yelp ser uppdateringen som ett steg mot att skapa en personlig sökmotor. I stÀllet för att förlita sig pÄ maskininlÀrning för att anpassa appen vill företaget börja med att frÄga anvÀndarna vad de vill ha, sa Ramesh. Appen bygger sedan pÄ sina Är av data och granskningar för att ytan riktade resultat.

Efter att ha laddat ner uppdateringen knackade jag pĂ„ den nya hjĂ€rtikonen pĂ„ startskĂ€rmen. Sidan Dina preferenser börjar med kostpreferenser, som Keto, Vegan, Kosher, Halal och Glutenfri, plus livsstils- och tillgĂ€nglighetsalternativ. Efter att ha blĂ€ddrat ner ytterligare och valt mina favoritrĂ€tter, valde jag nĂ„gra “Saker att göra”, som delas upp av nattliv (dykbarer, levande musik), aktiviteter (strĂ€nder, minigolf, etc.) och shopping och kultur, som erbjuder alternativ som konstgallerier och sparsamhetsbutiker. LĂ€ngst ner pĂ„ instĂ€llningssidan finns ett annat livsstilsavsnitt uppdelat pĂ„ mode och skönhet (frisersalonger, massage, spa) och hem och trĂ€dgĂ„rd (antikviteter, trĂ€dgĂ„rdsskötsel, inredning etc.).

NĂ€r jag sparat mina preferenser och öppnat appen igen organiserades startskĂ€rmen med avsnitt som “Plockar Ă„t dig”, “Saker som Ă€r vĂ€rda att planera”, “Saker att göra” och “Har du helgplaner?” alla befolkade med kategorier som jag valt. NĂ€r jag gick över till Sök och valde restauranger kom anpassade resultat med alternativ jag valt, till exempel thailĂ€ndska och vietnamesiska restauranger, tillsammans med taggar som “har vegetariska alternativ” och “husdjursvĂ€nligt”.

Yelp Personalisering hÀlsa och vÀlbefinnande

För att stĂ€nga av de anpassade resultaten och söka efter avstĂ„nd, pris eller andra faktorer, knackade jag pĂ„ knappen Sortera ovanpĂ„ sökskĂ€rmen och stĂ€ngde av “För dig” -resultaten. Du kan fortfarande lĂ€gga till andra filter som vanligt ovanpĂ„ de personliga resultaten.

Appen har tĂ€vlat med Google Maps i flera Ă„r som en personlig geospatial sökmotor, och “det kommer inte att försvinna”, sa Ramesh, men Yelp hoppas i slutĂ€ndan bli mer en fullfjĂ€drad planeringsapp för hela dagen. “Bredden i vad du kan hitta via Yelp Ă€r ganska enorm, sĂ„ vi vill lyfta fram de saker du kan upptĂ€cka i dina lokala stadsdelar och scener.”

Uppdateringen gĂ„r live den hĂ€r veckan för cirka 50 procent av iOS-anvĂ€ndare; en fullstĂ€ndig lansering planeras till hösten. Android-anvĂ€ndare kommer att fĂ„ tillgĂ„ng till nĂ„gra funktioner – som personliga sökrankningar och höjdpunkter – men fĂ„r inte den fullstĂ€ndiga anpassningsuppdateringen förrĂ€n nĂ„gon gĂ„ng nĂ€sta Ă„r.

Utrullningen Àr den första fasen av en större redesign av Yelps hela anvÀndarupplevelse över skrivbord och mobil, som Àr planerad till 2020, sa Ramesh.

Yelp och Grubhubs telefonbestÀllningskonflikt

Yelps personaliseringsdryck kommer under granskning av partnerskapet med livsmedelsleveransappen Grubhub, som förvÀrvade Yelps Eat24-matleveransservice 2017.

Som Vice rapporterade dirigerar Yelp anvĂ€ndare till ett Grubhub-driven virtuellt nummer för leverans eller avhĂ€mtningsorder (genom vilka Grubhub tar ytterligare en provision), samtidigt som en restaurangs faktiska telefonnummer förvandlas till ett sekundĂ€rt alternativ “AllmĂ€nna frĂ„gor”.

Detta kommer efter en rapport om att Grubhub debiterar restauranger dolda avgifter Àven om kunder inte gör nÄgra bestÀllningar, och en berÀttelse i The Verge om Grubhub som skapar falska restaurangwebbplatser för att debitera ytterligare provisioner pÄ order.

Jag frÄgade Ramesh hur Yelp tar itu med problemet och specifikt om företaget gör Àndringar för att skydda restauranger och lokala företag frÄn dolda avgifter och provisioner samtidigt som Grubhubs alternativa telefonnummer mÀrks mer transparent för konsumenterna.

“Konsumenternas förtroende Ă€r av största vikt för oss”, sĂ€ger Ramesh, som pekade pĂ„ de senaste produktreleaserna pĂ„ företagsidan som siduppgraderingar och nya funktioner, inklusive Yelp Waitlist och begĂ€r en offert som “ger företagare möjlighet att representera sina unika erbjudanden . “

Det kommer att “fler produkter kommer ut frĂ„n oss” för att ta itu med problemet med Grubhub-nummer, men Ramesh kunde inte ge mer detaljer förutom att peka pĂ„ ett företagsuttalande, som anges nedan:

SĂ„ hĂ€r ser den nya etiketten “Powered by Grubhub” ut pĂ„ min Yelp-app:

GlÀfsa

Även om knappen noterar att standardleverans- och avhĂ€mtningsknappen gĂ„r till Grubhub, Ă€r processen för att ringa restaurangen direkt oklar. I stĂ€llet för “AllmĂ€nna frĂ„gor” skulle en knapp mĂ€rkt “Ring denna restaurang direkt” vara ett mycket mer öppet steg för att se till att kunderna – trots partnerskapet mellan Yelp och Grubhub och restaurangens servicevillkor med Grubhub – inte behöver jaga i sin app efter ett sĂ€tt att bestĂ€lla direkt med ett lokalt företag.