Yahoo Groups arkiveringsinsats blockerad av Verizon

Yahoo Groups arkiveringsinsats blockerad av Verizon

UPPDATERING: Verizon vÀgrar att hjÀlpa de frivilliga att anvÀnda sina programverktyg för att arkivera Yahoo Groups.

Verizons frÀmsta problem med arkiveringen Àr hur det kan krÀnka en anvÀndares integritet och tekniskt sett innebÀr att innehÄll skrotas, vilket företagets policy förbjuder. Verksamheten kan ocksÄ dra ner en webbplats verksamhet, berÀttade Verizon till PCMag.

Resonemanget passar inte de frivilliga arkivisterna, som sÀger att de agerar pÄ Yahoo Group-administratörens vÀgnar som vill spara innehÄllet innan det raderas.

Verizon planerar fortfarande att stĂ€nga Yahoo Groups den 15 december som en diskussionsforum. Företaget kommer dock att förlĂ€nga tidsfristen för anvĂ€ndare att ladda ner innehĂ„ll frĂ„n sina sidor till 31 januari 2020. “Enskilda gruppanvĂ€ndare kan anvĂ€nda det hĂ€r verktyget för att ladda ner allt innehĂ„ll som han eller hon publicerade pĂ„ Yahoo Groups”, sa företaget i en email.

Nedladdningsverktyget Ă€r dock endast tillgĂ€ngligt för enskilda anvĂ€ndare. Det kommer inte att vara öppet för frivilliga arkivister att spara innehĂ„ll frĂ„n hela diskussionsforumets webbplats. “PĂ„ söndagen den 15 december 2019 kommer innehĂ„llet inte lĂ€ngre att vara tillgĂ€ngligt eller visas frĂ„n webbplatsen groups.yahoo.com, men vi kommer inte att ta bort det förrĂ€n alla begĂ€randen som lĂ€mnats in före ovanstĂ„ende tidsfrist har slutförts,” tillade Verizon.

Som svar sprÀngde företaget Brenda Fowler, en anvÀndare som hjÀlpte till att organisera arkiveringsarbetet.

“Verizon försöker fĂ„ sig att se bra ut genom att sĂ€ga ‘Ok ok, vi kommer att förlĂ€nga deadline.’ Men det Ă€r vĂ€rdelöst inte bara för arkivister utan ocksĂ„ för alla medlemmar i en grupp dĂ€r moderator eller Ă€gare Ă€r borta, sĂ€ger hon i ett mejl. “SĂ„ detta Ă€r INTE en lösning. Det Ă€r en lĂ„tsasfix sĂ„ att Verizon kan göra
sjĂ€lva ser bĂ€ttre ut. “

Originalhistoria:

Ett försök att arkivera Yahoo Groups motverkas av Verizon, enligt en grupp frivilliga arkivister

De frivilliga sÀger att Verizon, som Àger Yahoo, har blockerat sina konton frÄn att komma Ät gamla sidor pÄ Yahoo Groups, som Àr planerad att radera allt publicerat innehÄll denna lördag 14 december.

För att arkivera de drabbade sidorna anvĂ€nde cirka 128 volontĂ€rer “halvautomatiserade” datorverktyg för att hjĂ€lpa dem att pĂ„skynda processen att gĂ„ med i enskilda Yahoo-grupper och spara det publicerade innehĂ„llet. Men pĂ„ grund av blockeringen sĂ€ger volontĂ€rer att de har tappat tillgĂ„ng till cirka 80 procent av de Yahoo-grupper de ursprungligen gick med i.

Samma förbud innebĂ€r ocksĂ„ att volontĂ€rerna inte lĂ€ngre kan anvĂ€nda sina halvautomatiserade datorverktyg för att Ă„teransluta sig till grupperna. ”De 128 personer som du (Verizon) förbjöd begĂ€rdes av gruppĂ€garna för att fĂ„ sina saker”, skrev Brenda Fowler, en anvĂ€ndare som har hjĂ€lpt till att leda arkiveringsarbetet. “Verizon vĂ€grar att ge oss mer tid att fĂ„ det. Vi kan inte göra det pĂ„ sju dagar.”

I ett separat inlĂ€gg sa en medlem av Archive Team, som har hjĂ€lpt till att rĂ€dda Yahoo Group-sidorna: “Vi förlorade Ă„tkomst till över 55 000 Yahoo Groups, mĂ„nga av dessa kommer nu inte att arkiveras och kommer att gĂ„ vilse nĂ€r Yahoo raderar allt den 14 december. “

Yahoo-grupper

SÄ varför blockerar Verizon arkiveringsförsöken? I ett e-postmeddelande till Fowler skulle företaget bara sÀga att arkiveringsarbetet stred mot Verizons anvÀndarvillkor. Ingen förklaring gavs om den exakta övertrÀdelsen, men företagets villkor skrevs pÄ ett sÀtt för att förhindra bots och spammare frÄn att missbruka Verizon-webbplatser.

Företaget har gjort ett verktyg tillgÀngligt sÄ att anvÀndare kan ladda ner allt publicerat innehÄll de gjort till Yahoo Groups. Men samma e-post noterar att verktyget bara kommer att ladda ner text. För att ta bilder och bilagor mÄste anvÀndarna spara dem individuellt.

Verizon svarade inte omedelbart pÄ en begÀran om kommentarer. Men företaget meddelade att det fasades ut Yahoo Groups som en diskussionsforum i oktober vid en tidpunkt dÄ det mesta av internet har övergÄtt till sociala medier. I framtiden kommer Yahoo Groups bara att finnas tillgÀngliga som en e-postlistatjÀnst som mÀnniskor kan fortsÀtta anvÀnda för att skicka meddelanden till varandra.

Avvecklingen hotar emellertid för alltid att radera allt innehÄll som Yahoo Groups en gÄng var vÀrd, vilket fick observatörer att undra över vilken vÀrdefull data som gÄr förlorade (om nÄgon.) AnvÀndare som Fowler hÀvdar ocksÄ att webbplatsen fortfarande anvÀnds av tusentals aktiva grupper. trots sin avtagande popularitet.

“Nej Verizon, dessa grupper Ă€r INTE i stort sett oanvĂ€nda. Du gjorde bara inte dina lĂ€xor. Du hittade oss inte, som kunde ha sagt att de anvĂ€ndes hela tiden”, skriver Fowler pĂ„ en blogg dedikerad till att samla stöd till sparar Yahoo Groups. Under tiden sĂ€ger de frivilliga arkivisterna att de kommer att fortsĂ€tta försöka rĂ€dda vad de kan frĂ„n diskussionsforumets webbplats.