Xerox vill ersÀtta HP: s styrelse i fientligt övertagandebud

Xerox vill ersÀtta HP: s styrelse i fientligt övertagandebud

Xerox lanserar företagets fientliga övertagande av HP genom att föreslÄ att ersÀtta PC-tillverkarens styrelse med en egen kandidatlista.

Xerox planerar att nominera de elva kandidaterna under HP: s Ärliga aktieÀgarmöte, som vanligtvis Àger rum i april. Om aktieÀgare vÀljer dem kommer den nya styrelsen förmodligen att rensa vÀgen för Xerox att köpa upp PC-tillverkaren för 33,5 miljarder dollar.

“HP-aktieĂ€gare har berĂ€ttat för oss att de tror att vĂ„rt förvĂ€rvsförslag kommer att ge ett enormt vĂ€rde, varför vi stĂ€llde upp 24 miljarder dollar i bindande finansieringsĂ„taganden och en lista med högt kvalificerade regissörskandidater,” sade Xerox vd John Visentin i torsdagens tillkĂ€nnagivande.

Förra Äret började Xerox driva pÄ ett HP-förvÀrv och hÀvdade att den föreslagna fusionen skulle hjÀlpa bÄda företagen att spara 2 miljarder dollar under de nÀrmaste 24 mÄnaderna. Hur detta skulle gynna konsumenterna Àr mindre tydligt. Men Xerox sÀger att kostnadsbesparingarna kan leda till ökade FoU-investeringar.

HP: s ledning anser dock att fusionen Àr en dÄlig idé. Företagets befintliga styrelse har pekat pÄ Xerox sÀnkande intÀkter och skrivartillverkarens beslut om att sÀlja sin andel i Fujifilm som anledning till oro. (Som referens var HP: s intÀkter under 2018 2018 58,5 miljarder dollar medan Xerox bara var 9,8 miljarder dollar.)

Som svar pĂ„ det fientliga övertagandebudet sa HP: “Vi tror att dessa nomineringar Ă€r en sjĂ€lvbetjĂ€ningstaktik frĂ„n Xerox för att frĂ€mja sitt förslag, som vĂ€sentligt undervĂ€rderar HP och skapar en meningsfull risk till nackdel för HP-aktieĂ€gare.”

PC-tillverkaren fortsatte med att sĂ€ga att HP kan “driva hĂ„llbara lĂ„ngsiktiga vĂ€rden” genom att hĂ„lla fast vid företagets strategiska plan och pĂ„börja andra “vĂ€rdeskapande” fusioner och förvĂ€rv i motsats till en koppling till Xerox. HP fortsatte ocksĂ„ med att hĂ€vda att Xerox fientliga övertagandebud faktiskt handlade om att investeraren Carl Icahn försökte maximera sina vinster.

“Vi tror att Xerox förslag och nomineringar drivs av Carl Icahn, och hans stora Ă€garposition i Xerox innebĂ€r att hans intressen inte stĂ€mmer överens med andra HP-aktieĂ€gares,” sa HP i ett uttalande. “PĂ„ grund av Mr. Icahns Ă€garposition skulle han oproportionerligt dra nytta av ett förvĂ€rv av HP av Xerox till ett pris som undervĂ€rderar HP.”