Xerox till HP: Gilla det eller inte, en fientlig övertagning hÀnder

Xerox till HP: Gilla det eller inte, en fientlig övertagning hÀnder

Xerox startar sitt fientliga övertagande av HP efter Äterkoppling frÄn PC-tillverkaren.

PĂ„ tisdagen sa Xerox att man planerar att vĂ€dja till HP-aktieĂ€gare direkt om att köpa PC-leverantören. “Även om du kanske inte uppskattar vĂ„r” aggressiva “taktik kommer vi inte att be om ursĂ€kt för dem”, skrev företaget i ett brev till HP: s ledning.

Xerox har erbjudit att köpa HP för 22 dollar per aktie, eller 33,5 miljarder dollar, och tror att affÀren kommer att hjÀlpa bÄda leverantörer att spara 2 miljarder dollar i kostnader. Fusionen lovar ocksÄ att hjÀlpa det kombinerade företaget att stÀrka sitt grepp pÄ skrivarmarknaden.

Vad företaget tÀnker pÄ för HP: s PC-verksamhet har lÀmnats osagt. Men i dagens brev nÀmnde Xerox att kostnadsbesparingarna kunde leda till ökade FoU-investeringar.

“De potentiella fördelarna med en kombination mellan HP och Xerox Ă€r uppenbara. Tillsammans kan vi skapa en branschledare – med förbĂ€ttrad skala och bĂ€sta klassutbud i en komplett produktportfölj – som kommer att vara positionerade för att investera mer i innovation och generera större avkastning för aktieĂ€garna, “tillade Xerox.

HP har dock varit motstÄndskraftig mot en potentiell fusion. PÄ söndagen skickade PC-tillverkaren ett brev till Xerox som listar alla skÀl till varför HPs styrelse anser att kopplingen Àr en dÄlig idé. Bland dem Àr Xerox sÀnkande intÀkter och skrivartillverkarens nyligen beslutade försÀljning av sin vÀrdefulla andel i Fujifilm.

Enligt HP har Xerox ocksĂ„ minskat företagets försök att utföra “due diligence” och lĂ„t det granska skrivarens tillverkares verksamhet. Men pĂ„ tisdag avvisade Xerox avgiften och hĂ€vdade att HP var den som hade fel för att försena due diligence-processen.

“Ditt vĂ€gran att delta i ömsesidig tillbörlig aktsamhet med Xerox trotsar logiken”, stod det och tillade senare: “I stĂ€llet för att engagera oss i tre veckors vanliga ömsesidig tillbörlig aktsamhet fortsĂ€tter HP att fördunkla och göra vilseledande uttalanden.”

HP svarade inte omedelbart pÄ en begÀran om kommentarer.