Xerox hotar fientligt övertagande av HP

Xerox hotar fientligt övertagande av HP

Xerox hotar ett fientligt övertagande av HP efter att PC-leverantören avvisat sitt tidigare förvÀrvserbjudande.

Xerox sÀger att de vill ha ett möte med HP: s styrelse senast den 25 november, annars kommer tillverkaren att ta sitt erbjudande till HP: s aktieÀgare direkt.

“Det övervĂ€ldigande stödet som vĂ„rt erbjudande kommer att fĂ„ frĂ„n HP-aktieĂ€gare bör lösa eventuella ytterligare tvivel om din visdom att snabbt gĂ„ vidare för att slutföra transaktionen”, skrev Xerox i ett brev till HPs styrelse pĂ„ torsdag.

Den senaste helgen avvisade HP Xerox första förvÀrvserbjudande, som vÀrderades till 22 dollar per aktie eller totalt 33,5 miljarder dollar. Den potentiella affÀren handlar om att försöka slÄ samman företagens tryckerier. Enligt Xerox skulle konsolidering hjÀlpa bÄda att spara 2 miljarder dollar i kostnader under de nÀrmaste 24 mÄnaderna genom att kombinera deras FoU- och tillverkningsteam samtidigt som de effektiviserar sina företagsfunktioner.

“VĂ„r kombinerade skala, produktportfölj och globala rĂ€ckvidd skulle göra det möjligt för oss att konkurrera effektivt inom segmenten Produktion, Stora företag och SMB (smĂ„ och medelstora företag), samtidigt som vi erbjuder en verkligt differentierad kapacitet för Managed Services,” sa Xerox i sitt förvĂ€rvsförslag till HP. “Det Ă€r svĂ„rt att tĂ€nka sig ett strategiskt alternativ för nĂ„got av de företag som levererar överlĂ€gset vĂ€rde.”

Men HP Àr inte sÄ sÀker. Företagets styrelse avvisade enhÀlligt Xerox förvÀrvserbjudande och sa att det var för lÄgt och att det förblev tryggt i HPs strategi att generera lÄngsiktig tillvÀxt.

Icke desto mindre dödade inte HPs styrelse helt koncentrationsidĂ©n heller. “Vi kĂ€nner till de potentiella fördelarna med konsolidering och vi Ă€r öppna för att undersöka om det finns vĂ€rde att skapa för HP-aktieĂ€gare genom en potentiell kombination med Xerox”, skrev HPs styrelse i ett brev Xerox den senaste söndagen.

Ett problem som HP har med Xerox Ă€r skrivarens tillverkares intĂ€kter, som minskade frĂ„n 10,2 miljarder dollar i juni 2018 till 9,2 miljarder dollar ett Ă„r senare. “Dessutom anser vi att det Ă€r viktigt att delta i en noggrann analys av de synergier som kan uppnĂ„s frĂ„n en potentiell kombination,” skrev HPs styrelse, som fortsatte att krĂ€va fortsatta samtal med Xerox om en möjlig affĂ€r.

Dagens brev frĂ„n Xerox signalerar att skrivartillverkaren inte vill vĂ€nta. “Medan vi Ă€r glada att se att HPs styrelse erkĂ€nner de stora fördelarna med en affĂ€rssammansĂ€ttning mellan Xerox och HP och Ă€r öppna för att utforska vĂ€rdemöjligheten för vĂ„ra respektive aktieĂ€gare, saknar ditt svar en tydlig vĂ€g framĂ„t,” tillade Xerox.

Brevet fortsĂ€tter att anklaga HP för att försöka fördröja Xerox koncentrationsförslag. Det hĂ€vdar ocksĂ„ att erbjudandet pĂ„ 33,5 miljarder dollar var ekonomiskt tillrĂ€ckligt och uppgick till 29 procents premie pĂ„ HP: s genomsnittliga aktiekurs. “Mot bakgrund av gynnsamma marknader och villkor Ă€r Xerox fast besluten att ta till sig de tvingande möjligheterna för vĂ„ra respektive aktieĂ€gare,” tillade skrivartillverkaren.

HP svarade inte omedelbart pÄ en begÀran om kommentarer. Men vad som sÀgs frÄn fusionssamtalet Àr hur nÄgot av detta exakt kommer att gynna konsumenterna.