Windows 7 är död: länge lever ditt antivirusprogram!

Ingenting varar för evigt, och när en ny version av Windows anländer, börjar utgångstimern ticka. Även Windows 10 – den “sista” versionen av Windows – har ett “bäst använt” -datum som kommer 2025. Den enkla lösningen är att fortsätta uppgradera, men det är inte alltid möjligt. Om maskinvaruöverväganden, äldre programvara eller något annat hak håller dig fast i ett avstängt operativsystem, vad händer med ditt antivirusskydd?

Detta är särskilt viktigt för användare av Windows 7, som dog denna månad. Om du inte uppgraderar får du inte säkerhetsuppdateringar från Microsoft, vilket inte är bra. Ännu värre skulle vara möjligheten att din säkerhetsprogramvara kan överge dina enheter. Kommer det att hända då? Forskarna vid AV-Test Institute i Magdeburg, Tyskland, bestämde sig för att ta reda på det.

Antivirustestning

AV-Test Institute är känt över hela världen för att testa antivirusprodukter. Rapporter kommer ut med några månaders mellanrum, som urverk. Testare bedömer varje antivirus på tre kriterier: Skydd, prestanda och användbarhet. Skydd hänvisar naturligtvis till produktens väsentliga förmåga att avvärja attacker mot skadlig programvara och utplåna skadliga skadegörelser. En bra prestandapoäng betyder att produkten gjorde sitt jobb utan att dra ner systemprestandan. Felaktig flaggning av en giltig app eller webbplats som skadlig sänker produktens användbarhetspoäng.

Ett givet antivirusprogram kan få upp till sex poäng i varje kategori, för högst 18 möjliga poäng. De som klarar 17,5 eller bättre får beteckningen “Toppprodukt”.

Medan de senaste testerna alla använder Windows 10, brukade detta laboratorium växla mellan alla aktiva Windows-versioner. Det gav forskarna mycket erfarenhet av att validera skydd på flera operativsystem. För rapporten om fortsatt Windows 7-support kontrollerade de företagets webbplatser och frågade tillverkarna direkt om fortsatt stöd för Windows 7.

Goda nyheter för de flesta

De flesta tillverkare meddelade inget specifikt datum för att släppa stöd för Windows 7, vilket AV-testexperter ansåg att support skulle fortsätta i minst två år.

Denna grupp inkluderar: AhnLab, Avast, AVG, BullGuard, Carbon Black, ESET, FireEye, G Data, Ikarus, K7 Computing, Kaspersky, Microworld, NortonLifeLock, PC Matic, Quickheal, Seqrite och Vipre. Om du använder en av dessa på Windows 7, är det klokt att kontrollera då och då om företaget tillkännager ett slutdatum för support. TotalAV har inte heller ett specifikt slutdatum, men kommer att erbjuda support i minst ett år.

Några gav mer specifika datum. Bitdefender kommer att stödja Windows 7 fram till 11 januari 2022, medan McAfees support slutar i december 2021. F-Secure fortsätter stödet till minst december 2021 och Avira fram till november 2022.

Windows 7-nyheter från Sophos verkar hänvisa till företagets stora företag, inte så mycket till de hemprodukter vi har granskat. Sophos kommer att erbjuda lokalt stöd fram till december 2020 och molnhanterat support fram till juni därpå. Slutligen anger Trend Micro inga planer för att avsluta support, men erbjuder endast begränsat tekniskt stöd för dem som fortsätter att använda Windows 7.

Om du inte ser din antivirus- eller säkerhetspaketleverantör som nämns ovan kan du behöva kontakta företaget direkt. Du kan också bokmärka AV-Tests rapport och kontrollera då och då, eftersom företaget planerar att utöka den med all ny information som kommer.

Hej, hur är det med Windows XP?

Windows XP nådde sitt liv 2014, men det dyker fortfarande upp på de mest överraskande platserna, som på Vladimir Putins skrivbord. Om du på något sätt fastnar med Windows XP är dina val för antivirusskydd ganska smalare.

Om vi ​​tittar på våra bästa antivirusval har Bitdefender, ESET, F-Secure, Kaspersky, McAfee, NortonLifeLock och Trend Micro alla tappat stöd för Windows XP. Webroot kommer närmast och hänger på stöd för Windows Vista, men det hjälper fortfarande inte om du sitter fast på XP.

BullGuard och Panda är inte högst upp på vår lista, men systemkravslistorna för dessa två produktlinjer indikerar att de stöder alla Windows-versioner tillbaka till Windows XP. Avast och AVG har båda XP-specifika old-school-versioner av sina gratis antivirusprodukter – men om du väljer en av dessa, se till att välja bort delningsdata. Comodo brukade också erbjuda ett XP-specifikt gratis antivirusprogram, ett som fortfarande visas i sökresultaten. Att klicka på länk till sökresultat tar dig bara till standardantivirusprogrammet.

Uppgradera om du kan

Så varför använder du fortfarande Windows 7? Om du har fastnat med en antik dator som inte kan stödja en uppgradering, finns det inget du kan göra (förutom att köpa en ny dator). På samma sätt om du litar på äldre programvara som inte kan hantera uppgraderingen. Men om det bara är lat, tja upp din energi och få uppgraderingen.

Som AV-Tests experter upptäckte vill Microsoft verkligen att du ska uppgradera från Windows 7. Även om tidsperioden för en gratis uppgradering till Windows 10 löpte ut flera gånger är den fortfarande öppen för Windows 7-användare. Förutsatt att din Windows 7-installation är legitim, med en giltig licensnyckel, laddar du bara ner Windows 10 Upgrade Assistant, kör den och följer instruktionerna. Välkommen till den moderna världen!

Relaterade Artiklar

Back to top button