WebblÀsarinstÀllningar för komplicerade? LÄt Firefox hantera det Ät dig

 WebblÀsarinstÀllningar för komplicerade?  LÄt Firefox hantera det Ät dig

Mest internetaktivitet sker bakom kulisserna. Företagen spÄrar dig nÀr du surfar frÄn webbplats till webbplats och hÄller upp data som alltmer riskerar att utsÀttas för ett dataintrÄng. I en tid dÄ sÄ mÄnga tjÀnster Àr gratis Àr det svÄrt att veta hur stor teknik tjÀnar sina pengar och hur mycket din information Àr vÀrd.

Mozilla vill Àndra det genom att tjÀna pengar pÄ och diversifiera de funktioner som erbjuds av sin Firefox-webblÀsare. För att förstÄ vad som hÀnder pÄ webben och hur webblÀsaren kan förÀndras, pratade vi med Firefox SVP David Camp om hur Mozilla vill ge tillbaka kontrollen till sina anvÀndare. HÀr redigeras och sammanfattas utdrag av konversationen.

Efter att ha varit pÄ företaget i över ett decennium, vad Àr det som Mozilla gör som andra företag inte gör?
Vi fokuserar pÄ mÀnniskor, vilket Àr annorlunda Àn att fokusera pÄ kunder eller anvÀndare. Vi fokuserar pÄ vad mÀnniskor behöver och vad de förtjÀnar. Vi har vÄr uppsÀttning vÀrderingar, vi har Mozilla-manifestet och att stödja dessa vÀrden Àr det som hÄller mig hÀr.

En av de saker som jag tycker mycket om Mozilla – jag har jobbat i öppen kĂ€llkod, i princip hela min karriĂ€r. Öppen kĂ€llkod har tagit fart sedan jag började arbeta med det, pĂ„ ett riktigt stort sĂ€tt, och det var alltid en av de platserna som bĂ„da gör öppen kĂ€llkod, men ocksĂ„ gĂ„r dit anvĂ€ndarna Ă€r. Vi begrĂ€nsar oss inte till backend grejer. Om du gillar öppen kĂ€llkod och faktiskt bygger konsumentprogramvara Ă€r Mozilla fantastisk.

Firefox SVP David Camp

Hur har du sett företaget och dessa vÀrderingar utvecklas över tiden?
Det Ă€r roligt; pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt har det inte förĂ€ndrats och pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt har det vuxit upp ganska lite. Den allra första funktionen jag arbetade med nĂ€r jag gick med 2006 var vĂ„rt anti-phishing-stöd. Det var dĂ€r för att hjĂ€lpa anvĂ€ndarna att förstĂ„ vad som pĂ„gick – skydda dem frĂ„n hot online – pĂ„ ett sĂ€tt som det var [supposed] att hĂ€nda som standard, som inte krĂ€vde att de tĂ€nkte pĂ„ det. Tretton Ă„r senare Ă€r det fortfarande vad vi gör.

Som företag har vi utvecklats ganska mycket; vi har lÀrt oss mycket. NÀr branschen förÀndrades har vi blivit bÀttre pÄ fraktprogramvara. NÀr jag gick med var det en massa ingenjörer som byggde vad ingenjörer byggde. Det Àr bra, men det har begrÀnsade möjligheter att hjÀlpa anvÀndare. Sedan dess har vi vuxit enormt, bÄde i storlek och förmÄga.

Du nÀmnde dina anvÀndares behov; vad Àr dem?
MÀnniskor anvÀnder internet och de gör de saker de Àlskar och det Àr coolt, men det vi ser Àr att det finns saker pÄ internet som inte Àr vad du förvÀntar dig. NÀr jag gÄr till en webbplats har jag en konversation med den webbplatsen, metaforiskt sett, och det finns delar av det samtalet som förvÀntas. Gilla annonser. Men sedan finns det en massa saker bakom kulisserna som anvÀndarna faktiskt inte Àr medvetna om. De vet inte att dessa annonser ocksÄ bildar en Äsikt om dem. Det Àr inte en tydlig del av vÀrdeutbytet.

Om jag till exempel gÄr till Google och jag ger dem en sökterm, ger de mig resultat. Det Àr en klar förstÄelse. Det Àr mycket svÄrare att förstÄ att annonsen för en viss produkt ocksÄ bildar en Äsikt om dig, spelar in den Äsikten om dig, skickar den Äsikten till företag som du inte ens vet var en del av diskussionen. Vi Àr inte hÀr för att berÀtta för dig att det Àr lÀskigt, men vi vill att vÀrdeutbytet ska vara tydligare sÄ att anvÀndarna kan ha kontroll över det.

Vad vi har funnit Ă€r dock att kontrollen inte Ă€r tillrĂ€ckligt. Det Ă€r inte lĂ€tt att förstĂ„ allt som hĂ€nder. MĂ„nga mĂ€nniskor vill bara anvĂ€nda internet som de anvĂ€nder det, och dĂ€rför har vi gĂ„tt över till att fatta fler beslut. Vi ger dig fortfarande kontrollen, men standard Ă€r att se till att [you don’t have] att spendera din tid pĂ„ att förstĂ„ hur internet tittar pĂ„ dig.

Tror du att internet mÄste vara sÄ komplicerat?
PÄ nÄgot sÀtt, ja. Det finns inget verktyg i webbutvecklarnas verktygslÄda som gör det enkelt att spÄra. Allt som vi har lagt till plattformen finns dÀr eftersom det möjliggör en upplevelse för anvÀndaren som mÀnniskor uppskattar och Àlskar. Liksom vilken plattform som helst Àr detta komplexa funktioner, och för det mesta Àr utvecklarna de enda som behöver veta om dem.

Vad som har hĂ€nt under de mellanliggande Ă„ren Ă€r att folk har tagit dessa individuella funktioner och hittat sĂ€tt att anvĂ€nda dem pĂ„ … framvĂ€xande sĂ€tt som inte riktigt Ă€r i folkets bĂ€sta. Och framvĂ€xande egenskaper Ă€r svĂ„ra att kontrollera, sĂ„ det vi gör Ă€r att ta reda pĂ„ vad mönstren Ă€r och blockera de enskilda mönstren för mĂ€nniskor som faktiskt anvĂ€nder det fel.

Vad gÀller kontrollen, vilka Àr de viktigaste sakerna Firefox gör just nu för att skydda webben? Du introducerade nyligen en Enhanced Tracking-funktion, Firefox Lockwise (tidigare Lockbox).
Ja, jag tror att det handlar om saker som hÀnder bakom kulisserna. AnvÀndare behöver viss kontroll över dem och de behöver det som standard. För Lockwise förstÄr mÀnniskor inte nödvÀndigtvis hur deras lösenord utnyttjas och bryts, vilket ocksÄ Àr anledningen till att vi har Firefox Monitor [a tool that tells you if your information has been part of a data breach].

Och VPN: er ocksÄ. Vad kan Firefox erbjuda som andra VPN-företag inte kan?
Vi gĂ„r tillbaka och sĂ€ger “vĂ„ra anvĂ€ndare litar pĂ„ oss.” Vi gĂ„r tillbaka och sĂ€ger “hur ska vi anvĂ€nda det förtroendet för att hjĂ€lpa mĂ€nniskor?” Vi bygger inte Lockwise eftersom vi vill dominera marknaden för lösenordshanterare; vi bygger Lockwise eftersom vi tycker att det Ă€r nĂ„got som anvĂ€ndarna inte ser tillrĂ€ckligt för.

Vi vill att Firefox ska kÀnnas som en komplett lösning nÀr det Àr möjligt. NÀr vi investerar i VPN Àr vÄr avsikt att inte ta med nÄgon magisk ny teknik. Det Àr en sak som Àr tillgÀnglig som inte tillrÀckligt mÄnga vet om.

Och hur Àr det med Firefox Premium, den kommande betalda webblÀsaren? Eftersom det ser ut som en betydande förÀndring i det sÀtt som de flesta anvÀnder pÄ nÀtet.
Tja, vi har en kĂ€rnprodukt – Firefox – som har varit gratis, som kommer att förbli gratis. Traditionellt Ă€r det sĂ€tt som vi tjĂ€nar pengar pĂ„ med vĂ„rt Google-sökavtal, och det Ă€r bra för vissa saker, men det finns saker som vi inte Ă€lskar om det.

Det vi tittar pÄ Àr att bygga nya tjÀnster, titta pÄ enkla sÀtt att tjÀna pengar pÄ detta pÄ ett sÀtt dÀr anvÀndaren har den information som behövs för att fatta beslutet.

Vilka Àr de saker du inte Àlskar med det? Att anvÀndare kanske inte Àr medvetna om hur det fungerar?
För mig personligen tror jag att nĂ€tet drar nytta av olika sĂ€tt att tjĂ€na pengar pĂ„. Jag tror att vĂ€rdeutbytet av “Du ger mig pengar och jag ger dig produkter” Ă€r bĂ€ttre förstĂ„tt av anvĂ€ndarna. SĂ„ det hĂ€r Ă€r en direkt relation med anvĂ€ndaren snarare Ă€n en indirekt relation via Google.

Vilken typ av funktioner förvÀntar du dig att folk betalar för med Premium?
Vi jobbar fortfarande med det. Jag lÄtsas inte att jag personligen kan gissa det. Det hÀr Àr den typ av data vi fÄr genom enkÀter som VPN-en, studier och data. Vi hÄller fortfarande pÄ att titta pÄ vad vi kan göra.

LÄt oss omformulera det, dÄ: Vad skulle du betala för i en premiumwebblÀsare?
Jag gillar att betala för tjÀnster i allmÀnhet. NÀr ett företag tillhandahÄller webbtjÀnster och jag vet att varje gÄng jag anvÀnder det anvÀnder jag resurser pÄ deras servrar, vill jag inte att mina data ska sÀljas för att kompensera för en sÄ kallad premiumupplevelse. Jag vill veta hur de tjÀnar pengar. Jag betalar personligen för VPN, jag betalar för en lösenordshanterare.

SÄ det Àr sÀkerhet och anvÀndning av data som drar grÀnsen mellan vad du skulle betala för?
Jag Àr inte sÀker. Jag vill att tjÀnsten ska tjÀna mig som person snarare Àn [as a data point].

Men tror du att det finns en oro för att en tiered webblÀsare kan starta ett tiered internet-system? De som kan betala kommer att vara sÀkra pÄ internet, de som inte kan betala Àr teoretiskt sett inte sÀkra pÄ internet?
Jag tror att det finns en oro. SjĂ€lvklart Ă€r vĂ„rt mĂ„l inte att vara i den situationen. Hur vi sĂ€ger det internt Ă€r att “sĂ€kerhet inte Ă€r till salu” och sĂ€kerhet Ă€r nĂ„got som mĂ€nniskor förtjĂ€nar. Vi letar efter andra sĂ€tt att finansiera det, sĂ„ att vi kan föra det till fler mĂ€nniskor. Men vi jobbar fortfarande med det.

Tror du att andra företag kan följa efter? En Chrome eller Safari Premium?
Jag gillar inte att spekulera för mycket pÄ andra företag, men nÀr du utvÀrderar en teknikleverantör tittar du pÄ deras incitament. Apples incitament Àr att sÀlja hÄrdvara, sÄ jag förvÀntar mig inte en sÄdan. Google har historiskt inte letat efter mer transparenta sÀtt att tjÀna pengar pÄ anvÀndare. den nuvarande ekonomin Àr en som de Àr vÀlutrustade och optimerade att arbeta med. Men om Google ville gÄ i Premium-riktning tror jag att det ocksÄ skulle vara bra för mÀnniskor.

Firefox letar verkligen efter sÀtt att diversifiera saker; VPN, Premium, nyheter prenumerationstjÀnster. Apple gör en liknande sak med sina tjÀnster. Och om Tim Cook kan erbjuda 8 000 dollar i innehÄll till 20 dollar blir innehÄllets vÀrde 20 dollar. Om du kan blockera annonser för $ 5 per mÄnad blir kostnaden för annonser pÄ nyhetswebbplatser $ 5. Tror du att det finns en förÀndring i hur saker pÄ internet definieras i termer av deras faktiska dollarvÀrde?
Det Àr en bra frÄga. Visst ser vi en utveckling hur vÀrdet tjÀnas av de företag som vi anvÀnder. Det Àr okontroversiellt att sÀga att det har pÄverkat tillgÀngligheten av det arbetet. Tidningar brukade köras pÄ en fysisk prenumerationsmodell, sedan gick de helt pÄ reklam. Den intÀktsgenerering förÀndrade verkligen upplevelsen, inte bara i hur den vÀrderades utan ocksÄ i vad som var vÀrdefullt med den.

Det Ă€r vĂ€rt att spendera lite tid med nĂ„gra av folket pĂ„ Pocket [the internet bookmarking site Mozilla acquired in 2017]. De pratar om att hitta innehĂ„ll som Ă€r vĂ€rd din tid och uppmĂ€rksamhet. Och jag tror att experimentera med ett mer direkt utbyte – pengar för innehĂ„ll – leder till olika innehĂ„llsstilar. Jag tror att det bara handlar om att Ă€ndra hur vi uttrycker det vĂ€rdet och hur vi betalar för det.

Slutligen, vad tycker du Àr det mest spÀnnande som hÀnder pÄ internet just nu?
Jag Àr vÀldigt glad över vad nya formfaktorer gör för skapandet. Om du pratar med vÄra mÀnniskor som gör VR och AR, gör företag skapandet enklare och mer tillgÀngligt för mÀnniskor. Men i min roll som chef för Firefox, ja, i 15 Är har ingen brytt sig om integritet, men vi gör det. Och nu som samhÀlle, inte bara som industri, börjar mÀnniskor hÀvda sin rÀtt att kontrollera sina liv. Individer [are] ta kontroll över sina upplevelser. Det Àr det som upphetsar mig.