Voda, Idea kommer att dra mest nytta av förlängning av spektrumbetalningar: Deutsche Bank

Vodafone-Idea-sammanslagning, telekombranschen, Deutsche Banks rapport, spektrumbetalningstid, mobiloperatörer, Reliance Jio, spektrumstak, Airtel, telekomcirklar Regeringen har avslappnat tak på att hålla spektrum – ett drag som kommer att hjälpa pågående sammanslagningar som Vodafone och Idea, eftersom den kombinerade enheten skulle ha brutit mot de nuvarande gränserna i vissa kretsar eller telekomzoner. (Filfoto)

Idea-Vodafone-skördetröskan kommer att gynnas mest bland etablerade aktörer från regeringens beslut att tillåta en längre tjänstgöringstid för telekom att betala för spektrum som köpts i auktionen, enligt en rapport från Deutsche Bank idag.

I sin senaste rapport om hjälppaketet för telekommunikationer som godkänts av Union Cabinet i går kväll sa Deutsche Bank: ”Idé / Vodafone mergeco gynnar mest bland de större aktörerna eftersom utökningen av tenor skulle leda till 30 procent lägre årlig avbetalning på spektrum för mergeco som har högsta hävstångseffekt bland de större aktörerna. ”

I går kväll erbjöd regeringen en viss lättnad åt den finansiellt stressade telekombranschen, vilket gjorde att telekom kunde betala för spektrum över 16 år istället för 10 år och tillät dem också att hålla fler luftvågor. Det har avslappnade lock på att hålla spektrum – ett drag som kommer att hjälpa pågående sammanslagningar som Vodafone och Idea, eftersom den kombinerade enheten skulle ha brutit mot de nuvarande gränserna i vissa kretsar eller telekomzoner.

“Vidare översteg mergeco det äldre spektrumstaket på några få viktiga marknader och därmed tillåter det förbättrade taket att mergco behåller hela sitt spektrum,” sa Deutsche Banks rapport. Den noterade att under de senaste tre auktionerna hade regeringen tillåtit betalning av spektrumbud som en kombination av förskottsbelopp (25 till 33 procent av budet) med saldot tillåtet via 10 årliga delbetalningar efter ett tvåårigt moratorium. Den nya policyn förlänger delbetalningarna till 16 år.

”Idea / Vodafone mergecos årliga delbetalning uppgår till cirka 160 miljarder rs (16 000 crs) jämfört med en nuvarande årlig EBITDA på Rs 100 billion (10 000 crs). För Bharti ligger avbetalningen och den årliga EBITDA för Indias verksamhet på cirka 90 miljarder Rs (Rs 9 000 crore) och Rs 230 miljarder (Rs 23 000 crore), respektive, säger rapporten. Nykomling Reliance Jios årliga delbetalning uppgår till cirka 45 miljarder Rs (4500 Rore crore), noterade den.

Morgan Stanley i en forskningsanteckning sa att beslutet att ge mer tid till telekom för att betala för det spektrum de har köpt, kommer att ge viss lättnad för operatörernas fria kassaflöden på kort sikt. ”Airtels årliga spektrumbetalningar skulle minska med 14-17 miljarder Rs (1400-1 700 crore), cirka 20 procent under FY2019 / 20. Vi ser cirka 15 procents nedåtrisk för regeringens budgetberäknade intäkter från sektorn för FY2019, säger Morgan Stanley.

Goldman Sachs observerade att spektrumstaket ökar för att underlätta konsolidering och hjälpa Idé mest, och potentiellt också Jio. ”Idé och Vodafone hade, enligt tidigare regler, 45,4 MHz (2 x 22,7 MHz) överskott av spektrum i alla serviceområden sammanlagda (2,5 procent av det totala spektrumet), som de skulle behöva ge upp med tanke på den tidigare regeringens fusion och förvärv riktlinjer, säger Goldman Sachs. Överskottsspektrumet var i banden på 900 MHz och 2500 MHz och var värd cirka 800 miljoner dollar till nuvarande marknadspriser.

Med ökningen av spektrumlock kan sådant spektrum nu behållas av Idea, tillade det. Skåpet tillät företag att hålla upp till 35 procent av allt tillgängligt spektrum eller luftvåg i en cirkel- eller telekomzon. Nuvarande gräns för ett sådant innehav är 25 procent. Det tog också bort det nuvarande intrabandslocket. Istället får en operatör hålla högst 50 procent av det totala tillgängliga spektrumet i sub-1 GigaHertz-band på 700 MegaHertz, 800 MHz och 900 MHz.

Relaterade Artiklar

Back to top button