‘Vill nå kärnpubliken med Poco X3, se till att de är nöjda’

Poco, som nu är ett oberoende varumärke under Xiaomi, har mycket att bevisa innan det kan tävla med Realme och Oppo. Innan lanseringen av Poco X3, varumärkets senaste smartphone i Indien, pratade vi med Anuj Sharma, den tidigare Xiaomi CMO som nu är chef för Poco India. Sharma pratade öppet om att skapa ett utrymme för ett nytt varumärke på den trånga marknaden, priskrig och mycket mer. Redigerade utdrag nedan:

Den höga konkurrensen gör det svårt för även de mest framgångsrika varumärkena att sticka ut, särskilt på en marknad som Indien. Vad är din strategi för att ta dig an tävlingen?

Anuj Sharma: Det håller i grund och botten fast vid kärnfilosofin. Att bara ha den här kärnfilosofin stanna kvar när vi tillbringar nästan två år nu är svårare än det verkar. Och många märken har vacklat från varifrån de började men Poco har inte gjort det, och därav fortsätter filosofin om allt du behöver och inget du inte behöver. Så det handlar om enkelhet och det handlar om att nå ut till de smartare konsumenterna och ge dem det bästa vi kan. På ett sätt, ja, det låter väldigt enkelt och frågan som alla skulle ha är varför kan inte alla göra det? Jo, för ibland är enkelhet faktiskt det tuffaste att uppnå.

Om du tittar på den indiska smarttelefonmarknaden hittar du redan många märken som tävlar mot varandra. Var är platsen för ett annat smarttelefonmärke som Poco?

Anuj Sharma: Sedan 2012 har jag varit associerad med den indiska smartphone-industrin. Jag har hört att funktionen finslipade marknaden brukade vara mycket mer kaotisk. Ur ett smarttelefonperspektiv tror jag att vi idag har det minsta antalet märken vi någonsin har haft. Jag minns tillbaka 2013, det fanns tidigare 40 till 50 kända varumärken, vilket gav människor tillräckligt med alternativ och val. Men sedan 2017 har vi sett en stadig nedgång där antalet varumärken som har lämnat eller samlat har varit mycket mer än de nya aktörerna. Antalet nya märken som har kommit upp, du kan bokstavligen räkna dem på fingrarna nu.

Människor vill ha val. När varumärken blir tillräckligt stora försöker de tillgodose den lägsta gemensamma nämnaren eller massorna. Och detta ger oss ett perfekt tillfälle att i grunden stå för något annat och göra ett märke.

Den första försäljningen av Poco X3 är planerad till den 29 september

Poco är nu ett oberoende företag med eget team och resurser. Hur mycket är du beroende av Xiaomi?

Anuj Sharma: Vi är fortfarande mycket beroende av Xiaomi globala koncernens FoU-team. Jag kommer att vara väldigt ärlig, i dagens värld att gå vidare till förhandlingsbordet för vissa viktiga komponenter som du behöver köpkraften. Och det är förmodligen en av anledningarna till att du inte har för många nya märken. Uppriktigt sagt, om du inte tittar på tiotals miljoner enheter, är chansen att de flesta av de viktigaste leverantörerna kanske inte ens underhåller dig. Och det är där uppenbarligen all den försörjningskedjan och upphandlingen från Xiaomi-gruppen definitivt hjälper oss. Den andra saken är MIUI.

Varumärken försöker ofta skapa en haloeffekt kring populära produkter på en större nivå. Nu när Poco X3 är ute på marknaden, hur placerar du produkten på marknaden?

Anuj Sharma: Vad vi har lärt oss från Poco F1-tiden till Poco X3 är att när F1-priset gick över 20 000 Rs, alienerade det en stor del av den publiken. Nu, naturligtvis, med en utökad portfölj, hoppas vi kunna nå ut till många fler av “tekniska entusiaster” och fortfarande inte letar efter affärssökande, eller någon som bara i allmänhet letar efter smartphones. Vi vill att människor ska vara passionerade för enheterna.

På den nuvarande marknaden för smarttelefoner, hur svårt är det för ett nytt varumärke som Poco att undvika priskrig?

Anuj Sharma: Det beror faktiskt på hur vi ser på den här. Naturligtvis, när du tittar på expansion, och du tittar på volymer, har du denna frestelse att släppa priset och sälja mer. Men på andra sidan gör de produkter som vi skapar och vem vi vill nå ut till det ganska enkelt för oss att bara hålla det priset. För Poco X3-priset hade uppriktigt sagt beslutats av teamet nästan tre månader tillbaka, och det gjordes inga förändringar i det oavsett vad som händer på marknaden. Och det är förmodligen fördelen med en liten spelare.
Vi försöker inte miljontals X3, vi vill bara nå kärnpubliken och se till att de är mycket nöjda med produkten. I så fall letar inte publiken nödvändigtvis efter den billigaste enheten där ute. De letar efter den bästa enheten som tillgodoser deras behov. Genom att ha det snäva fokuset, tycker jag att det är lättare för oss att inte komma in i mina billigare än dina typer av en prispunkt.

Poco X3 är en intressant smartphone ur hårdvaruperspektivet, trots allt har den en 120Hz-skärm och en Snapdragon 732G-processor. Men det är inte flaggskeppssmartphonen vi alla har väntat på. Så var är flaggskeppet?

Anuj Sharma: Nej, vi har inte övergett att ge människor en flaggskeppsupplevelse och en flaggskeppsupplevelse kommer fortfarande att vara på Poco-linjen. Jag tror inte att vi någonsin gillar en flaggskeppstelefon med alla klockor och visselpipor. Jag tror inte att vi kommer att gå in i den riktningen, det måste fortfarande vara en mycket fokuserad enhet för den indiska publiken.

Relaterade Artiklar

Back to top button