Vill du ha ett annonsfritt socialt nÀtverk? Wikipedia medgrundare Made One

 Vill du ha ett annonsfritt socialt nÀtverk?  Wikipedia medgrundare Made One

Medgrundare av Wikipedia tar pÄ sig Facebook och Twitter med ett annonsfritt socialt nÀtverk.

Jimmy Wales designade sin nya webbplats, WT: Social, som en plattform som lovar att vara fri frĂ„n clickbait-rubriker och sensationellt men vilseledande innehĂ„ll – ett problem som fortsĂ€tter att bedevil Facebook. SĂ„ han bestĂ€mde sig för att begrĂ€nsa pengar frĂ„n ekvationen och ta bort alla annonser.

“AffĂ€rsmodellen för sociala medieföretag, av ren reklam, Ă€r problematisk”, sa Wales i en intervju. “Det visar sig att den enorma vinnaren Ă€r innehĂ„ll av lĂ„g kvalitet.”

WT: Social fungerar istÀllet som Wikipedia genom att förlita sig pÄ donationer för att hÄlla verksamheten flytande. Att nixa annonserna innebÀr ocksÄ att anvÀndare inte behöver oroa sig för att webbplatsen samlar in sina personuppgifter.

“IstĂ€llet för att optimera vĂ„r algoritm för att missbruka dig och hĂ„lla dig klickande, tjĂ€nar vi bara pengar om du frivilligt vĂ€ljer att stödja oss – vilket innebĂ€r att vĂ„rt mĂ„l inte Ă€r klick utan faktiskt Ă€r meningsfullt för ditt liv”, sa Wales i ett inlĂ€gg projektet.

Nu har https://t.co/aHzu6tpX5O precis passerat 80 000 medlemmar. Vi hĂ„ller pĂ„ att skicka ut ett stort e-postmeddelande till alla pĂ„ e-postlistan som talar om en stor press – jag vill fördubbla det numret i slutet av Ă„ret. Och jag tror att vi kan fördubbla det snabbare Ă€n sĂ„. HjĂ€lper du?

– Jimmy Wales (@jimmy_wales) 15 november 2019

Webbplatsen sjĂ€lv kommer att kretsa kring ett centralt nyhetsflöde som visar innehĂ„ll frĂ„n gemenskaper eller “SubWikis” som du gĂ„r med i. Du kan ocksĂ„ lĂ€gga upp innehĂ„ll eller dela lĂ€nkar till nya artiklar, som sedan kan matas tillbaka till SubWikis.

För att stoppa felinformation, WT: Social kommer att förlita sig pÄ anvÀndarnas goda vilja för att polisera webbplatsen. Enligt Wales Àr allt pÄ plattformen redigerbart.

TillvĂ€gagĂ„ngssĂ€ttet lĂ„ter mycket som Reddit, som ocksĂ„ Ă€r organiserat kring sjĂ€lvpoliserande samhĂ€llen som kallas subreddits. Med tiden planerar WT: Social ocksĂ„ att lĂ€gga till en Reddit-liknande “upvote” -knapp sĂ„ att anvĂ€ndarna kan höja kvalitetsinnehĂ„llet. Men naturligtvis har Reddit inte varit fri frĂ„n kontroverser. Webbplatsen har ocksĂ„ varit tvungen att brottas med propaganda frĂ„n Rysslands troll och vĂ€rd för underreddits som anklagas för att frĂ€mja vĂ„ld och hatprat.

Även om vem som helst kan registrera sig för WT: Social kommer nya anvĂ€ndare först att lĂ€ggas pĂ„ en vĂ€ntelista innan de kan fĂ„ full tillgĂ„ng. De som Ă„tar sig att göra en donation pĂ„ 12,99 USD per mĂ„nad (eller 100 USD per Ă„r) fĂ„r omedelbar tillgĂ„ng. PĂ„ fredag ​​sa Wales att tjĂ€nsten redan hade över 80 000 registreringar.

WT: Social Àr faktiskt född frÄn Wikitribune, ett tidigare försök frÄn Wales att lansera en annonsfri nyhetstjÀnst som kÀmpade för att starta. Förra Äret slutade Wales med att avskeda de redaktionsmedarbetare som var inblandade för att göra webbplatsen till en mer anvÀndardriven plattform.

Andra webbplatser har provat detta tillvÀgagÄngssÀtt, frÄn Ello till Mastodon, med varierande resultat.