Vilket operativsystem kommer Huaweis nya telefoner att fungera? Håll dig uppdaterad

Med en amerikansk svartlista fortfarande på plats kommer Huaweis nya smartphones sannolikt att lanseras utan Google-appar som Maps och Google Play, säger sökjätten.

Trump-administrationen har förbjudit amerikanska företag att göra affärer med Huawei, uppenbarligen på grund av säkerhetsproblem, men president Trump har föreslagit att svartlistan skulle kunna upphävas som en del av ett handelsavtal. En tillfällig fördröjning gäller inte Huaweis nästa flaggskepp, Mate 30 och Mate 30 Pro, som kommer att lanseras i slutet av september.

För att hindra en handelsavtal de närmaste dagarna kan Huaweis kommande mobiltelefoner inte säljas med licensierade Google-appar och -tjänster på grund av förbudet, säger en Google-talesman till Reuters.

Enligt uppgift har USA: s handelsdepartement mottagit mer än 130 ansökningar från olika företag om licenser för att sälja sina produkter till Huawei. Ingen har godkänts.

“Huawei kommer att fortsätta använda Android-operativsystemet och ekosystemet om den amerikanska regeringen tillåter oss att göra det”, säger en talesman från Huawei till Reuters. “Annars kommer vi att fortsätta utveckla vårt eget operativsystem och ekosystem.”

Huawei kan fortfarande använda open source-versionen av Android, och det verkar som om det kommer att göra med Mate 30. “Våra nya telefoner kommer fortfarande att baseras på Android”, säger Huawei SVP Vincent Pang, enligt Reuters.

Men dessa telefoner kommer inte med Googles programsvit – framför allt Google Play Butik. Huawei har utvecklat sitt eget operativsystem, HarmonyOS – som är inställt på att köras på många plattformar, inklusive mobiltelefoner, smartklockor och smarta TV-apparater – men det OS är förmodligen inte redo för primetime.

Google och Huawei svarade inte omedelbart på en begäran om kommentar om vilket operativsystem Huaweis telefoner kommer att köras.

Google har hävdat att avskärning av Huawei från den officiella versionen av Android är en säkerhetsrisk eftersom appar som laddas ner på Huawei-enheter inte kommer att kontrolleras av Googles Play Protect-tjänst.

Relaterade Artiklar

Back to top button