Vilket operativsystem kommer Huaweis nya telefoner att fungera? HĂ„ll dig uppdaterad

 Vilket operativsystem kommer Huaweis nya telefoner att fungera?  HĂ„ll dig uppdaterad

Med en amerikansk svartlista fortfarande pÄ plats kommer Huaweis nya smartphones sannolikt att lanseras utan Google-appar som Maps och Google Play, sÀger sökjÀtten.

Trump-administrationen har förbjudit amerikanska företag att göra affÀrer med Huawei, uppenbarligen pÄ grund av sÀkerhetsproblem, men president Trump har föreslagit att svartlistan skulle kunna upphÀvas som en del av ett handelsavtal. En tillfÀllig fördröjning gÀller inte Huaweis nÀsta flaggskepp, Mate 30 och Mate 30 Pro, som kommer att lanseras i slutet av september.

För att hindra en handelsavtal de nÀrmaste dagarna kan Huaweis kommande mobiltelefoner inte sÀljas med licensierade Google-appar och -tjÀnster pÄ grund av förbudet, sÀger en Google-talesman till Reuters.

Enligt uppgift har USA: s handelsdepartement mottagit mer Àn 130 ansökningar frÄn olika företag om licenser för att sÀlja sina produkter till Huawei. Ingen har godkÀnts.

“Huawei kommer att fortsĂ€tta anvĂ€nda Android-operativsystemet och ekosystemet om den amerikanska regeringen tillĂ„ter oss att göra det”, sĂ€ger en talesman frĂ„n Huawei till Reuters. “Annars kommer vi att fortsĂ€tta utveckla vĂ„rt eget operativsystem och ekosystem.”

Huawei kan fortfarande anvĂ€nda open source-versionen av Android, och det verkar som om det kommer att göra med Mate 30. “VĂ„ra nya telefoner kommer fortfarande att baseras pĂ„ Android”, sĂ€ger Huawei SVP Vincent Pang, enligt Reuters.

Men dessa telefoner kommer inte med Googles programsvit – framför allt Google Play Butik. Huawei har utvecklat sitt eget operativsystem, HarmonyOS – som Ă€r instĂ€llt pĂ„ att köras pĂ„ mĂ„nga plattformar, inklusive mobiltelefoner, smartklockor och smarta TV-apparater – men det OS Ă€r förmodligen inte redo för primetime.

Google och Huawei svarade inte omedelbart pÄ en begÀran om kommentar om vilket operativsystem Huaweis telefoner kommer att köras.

Google har hÀvdat att avskÀrning av Huawei frÄn den officiella versionen av Android Àr en sÀkerhetsrisk eftersom appar som laddas ner pÄ Huawei-enheter inte kommer att kontrolleras av Googles Play Protect-tjÀnst.