Vi besökte First 5G Basketball Arena

Vi besökte First 5G Basketball Arena

Den mest intressanta 5G-upplevelsen jag har sett hittills hÀnder i Thomas & Mack Center i Las Vegas. Nu vet jag inte massor om sport, men jag vet att mÀnniskor verkar Àlska att titta pÄ sportklipp som tagits med smartphones frÄn lÀktaren. SÄ AT&T och NBA har planterat folk med Samsung Galaxy S10 5G-telefoner pÄ banplatser för NBA Summer League-spel och liveströmmer sina mÄngsidiga perspektiv redo för sÀndning.

Tanken Àr att 5G lÄter mycket fler mÀnniskor strömma video av mycket högre kvalitet mycket lÀttare Àn de kan med stora, bundna videokameror eller med konsumenttelefoner som anvÀnder Wi-Fi. Den videon gÄr sedan till en sÀndningsbil dÀr den skÀrs och tÀrs för Facebook, Twitter och webben mitt i spelet; kanske i framtiden kommer fans till och med att kunna blÀddra mellan dussintals strömmar och perspektiv efter behag.

AT&T: s produktmarknadschef Phillip Coleman turnerade oss runt arenan för att visa upp AT & T: s nya nÀtverk av partnerskap: affÀren att förbÀttra och ansluta NBA, en affÀr med ESPN och en affÀr med livestreaming-programvaran LiveU. Transportören har kastat en hel dag med paneler i Las Vegas för att diskutera framtiden för sport och underhÄllning i en 5G-vÀrld.

5G-panel i Thomas & Mack Center5G-panel i Thomas & Mack Center

Varför 5G mÄste ta fÀltet

De flesta nÀtverk Àr utformade för mycket mer nedladdning Àn uppladdning. Inte den hÀr: Hela 100 MHz 5G Àgnas Ät uppladdning, vilket ger livestreamarna upp till 625 Mbps klar luft. En 1080p-ström tar cirka 10-15 Mbps, och det finns tvÄ sektorer i arenan, sÄ det Àr upp till 80 liveströmmar av hög kvalitet.

Allt hanteras av tvÄ 39 GHz-millimetervÄgspaneler pÄ arenans tak, anslutna till en stor lÄda Ericsson-hÄrdvara i en övre balkong. Allt kan stÀllas in pÄ dagar; nÀtverkshÄrdvaran Àr i grunden i en jÀtte, rullande bagageutrymme.

NÀtverket efterliknar en stor framtida 5G-funktion; nÀtverksskivning. Med nÀtverksskivning kan företagsanvÀndare avsÀtta luftvÄgor för exklusiv anvÀndning, med garanterad servicekvalitet. I framtiden betyder det att livestreamers kommer att fÄ sin egen fil separerad frÄn folket som bara vill se ESPN pÄ lÀktaren. För nÀrvarande Àr det bara liveströmmarna som Àr i nÀtverket och de har alla luftvÄgor för sig sjÀlva.

Varför inte bara anvÀnda Wi-Fi? TrÀngsel. AT&T ville inte berÀtta för mig hur mÄnga HD-strömmar det skulle kunna sÀnda frÄn domstolen, men det Àr tydligen mycket mer Àn vad det kan göra med trÄngt Wi-Fi, Àven med ett lösenordsskyddat nÀtverk. Skyddat eller inte mÄste ditt företagsnÀtverk dela samma kanaler med allas slumpmÀssiga hotspots. 5G lÄter AT&T hugga ut exklusiva banor.

I olika chattar om 5G har jag diskuterat möjliga framtidsutsikter dÀr 5G-aktiverade spelarkameror eller drönarkameror kunde ge tittarna perspektiv pÄ ett spel som de aldrig kunde se förut. Detta första försök Àr bara folk i sÀten, men det Àr det första steget i den riktningen.

Efter att vi publicerade den hÀr berÀttelsen pÄpekade Verizon att det i november förra Äret gjorde ett VR-evenemang pÄ Sacramento Kings arena med sin pre-kommersiella 5GTF-teknik. Vid det tillfÀllet strömmade kameror video genom en 5GTF-anslutning till fiberanslutna VR-glasögon pÄ plats.

Verizon sÀger ocksÄ att den har 5G-tjÀnster i eller runt US Bank Arena, en fotbollsstadion i Minneapolis, Àven om vi inte har testat omfattningen av den tÀckningen.

Vi Ă€r fortfarande i en slags öppen beta-fas i 5G-vĂ€rlden. Det Ă€r dĂ€rför AT&T inte erbjuder sina 5G till allmĂ€nheten – det fokuserar pĂ„ företagskunder, vilket kĂ€nns smartare för mig ju lĂ€ngre jag undersöker 5G. SĂ„ Coleman hade inte svar pĂ„ mĂ„nga frĂ„gor: Hur mĂ„nga strömmar kan nĂ€tverket hantera? Hur skulle de integreras i programmeringen?

Det Àr ett experiment, förstÄr du. Det Àr bra att experimentera.

Jag har tillbringat tvĂ„ dagar i Las Vegas och turnerat AT&T och T-Mobile 5G-mobilwebbplatser med Samsung Galaxy S10 5G-telefoner. Det finns ett stort “varför” problem kring lokalisering och konsumentanvĂ€ndning av mĂ„nga av dessa webbplatser. PĂ„ arenan finns det dock nĂ„got riktigt, nytt och önskvĂ€rt som 5G kan Ă„stadkomma. HĂ„ll koll pĂ„ ESPN: s sociala och webbkanaler under nĂ€sta vecka för att se hur filmerna anvĂ€nds och kolla in vĂ„r Race to 5G-sida för att se vilka bĂ€rare som för nĂ€rvarande Ă€r i spetsen.