Verizons nya sökmotor tappar kakor, anvÀndarprofilering för integritet

Verizons nya sökmotor tappar kakor, anvÀndarprofilering för integritet

Det finns en ny sekretessfokuserad sökmotor pÄ scenen. PÄ tisdag introducerade Verizon Media OneSearch, som har utformats för att aldrig spÄra, lagra eller dela anvÀndardata med tredjepartsannonsörer.

Produkten Àr ett alternativ till Google, som automatiskt kan lagra din sökhistorik. Tillsammans med YouTube, Chrome-webblÀsaren och Android kan Google lÀra sig alla webbplatser och innehÄll som du gillar som ett sÀtt att visa riktade annonser.

Verizon Media tar Ä andra sidan en sida frÄn DuckDuckGo, en annan sekretessfokuserad sökmotor, genom att lova att ta bort all datainsamlingen i OneSearch. Den nya webbplatsen installerar aldrig cookies i din webblÀsare eller gör nÄgot försök att profilera dina personliga uppgifter eller anvÀndaraktiviteter. IstÀllet visar sökmotorn bara annonser baserat pÄ de söktermer du skriver in.

Om du till exempel tittar pĂ„ “flyg till Paris” visar OneSearch resultaten tillsammans med möjliga annonser om samma Ă€mne. Men det kommer inte att finnas nĂ„gon “Ă„terinriktning”, eller nĂ€r du ser samma annons följa dig över webben, tack vare en internetkaka som har lagrats i din webblĂ€sare.

“OneSearch spĂ„rar inte eller delar inte dina personuppgifter med annonsörer. Med OneSearch Ă€r det ingen ominriktning, sĂ„ du följs inte och bombarderas med annonser baserat pĂ„ dina sökningar eller anvĂ€ndarprofildata”, sĂ€ger sökmotorn. AnvĂ€ndarens IP-adresser kommer inte heller att överlĂ€mnas till reklampartner.

OneSearch anlÀnder eftersom Verizon Media ocksÄ Àger Yahoo, som en gÄng dominerade sökmarknaden innan Google kom. Nu har Yahoo bara en andel pÄ 2 procent av marknaden medan Google har 80 procent, enligt en uppskattning.

OneSearch

Men det verkar som att Verizon Media nu ser en öppning för att expandera i sökningen i en tid dĂ„ fler anvĂ€ndare blir mer bekymrade över sin digitala integritet. “Dataskyddspreferenser har utvecklats, med fler konsumenter som krĂ€ver produkter som Ă€r transparenta, sĂ€kra och ger meningsfulla val för att hantera sina data”, sĂ€ger Verizon Media till PCMag i ett uttalande. “Som en lĂ„ngvarig ledare inom sökning har vi den expertis, teknik och resurser som Ă€r nödvĂ€ndiga för att Ă„terförestĂ€lla sökupplevelsen och ge konsumenterna insyn och kontroll av data.”

PÄ sökfronten finns det inget riktigt speciellt med OneSearch; precis som Yahoo, Àr det beroende av Microsofts Bing för att driva resultaten. Och eftersom webbplatsen inte samlar in din sökhistorik försöker den inte heller förutsÀga eller anpassa dina frÄgor.

PÄ plussidan har OneSearch utformats för att behÄlla sÄ lite information som möjligt om sina anvÀndare. För varje frÄga du gör kommer webbplatsen att ta din IP-adress för att lÀra dig vilken stad du bor om du vill ha ett platsspecifikt resultat. (Till exempel nÀr du vill hitta en blomsterbutik i nÀrheten.) Den lÀr dig ocksÄ vilken webblÀsare, operativsystem och vilken typ av dator du försöker komma Ät webbplatsen frÄn, sÄ att den kan optimera OneSearch för att passa enhetens skÀrm .

Men efter att varje frĂ„ga har gjorts kommer OneSearch sedan inom nĂ„gra sekunder att separera och lagra IP-adressen, sökfrĂ„gan och enhetsinformationen pĂ„ olika servrar och effektivt kryptera datapunkterna frĂ„n att ansluta till varandra. “Vi kan inte berĂ€tta vilken IP-adress nĂ„gon sökfrĂ„ga har kommit ifrĂ„n och frĂ„n denna punkt Ă€r den enda personliga informationen som vi har om dig din IP-adress”, sĂ€ger OneSearch i sin integritetspolicy.

Webbplatsen behÄller sedan IP-adressinformationen i fyra dagar tills den raderas. Bing, som fungerar pÄ backend, kommer dock att behÄlla, men fördunkla de sista siffrorna i IP-adressen. (Till exempel blir 102.3.3.000 till 102.3.3. ###.)

För att skydda dina frĂ„gor kommer OneSearch ocksĂ„ med ett “Advanced Privacy Mode” som Ă€r aktiverat som standard. Funktionen krypterar dina söktermer nĂ€r de överförs via företagets servrar till Bing. NĂ€r lĂ€get slĂ„s pĂ„ kommer URL-sökningslĂ€nken som skapas av varje frĂ„ga ocksĂ„ att upphöra efter en timme.

Sökmotorn finns nu tillgÀnglig pÄ www.onesearch.com och kan nÄs bÄde via en stationÀr eller smartphone-webblÀsare. För nÀrvarande riktar det sig bara till nordamerikanska anvÀndare.