Verizon har 28 5G-stÀder, men kartorna hÄller inte

Verizon har 28 5G-stÀder, men kartorna hÄller inte

Verizon kör framgÄngsrikt för att fÄ lite 5G-tÀckning i 30 stÀder i slutet av Äret, men vÄra senaste tester visar att du kanske inte har nÄgon aning om du faktiskt befinner dig i en 5G-zon eller inte. MillimetervÄg 5G har sÄ mycket potential, men just nu Àr det en förvirrande röra.

Verizon meddelade idag att det nu har 5G i 28 stÀder, Àven om dess webbplats bara visar kartor för 18. Enligt Verizon inkluderar hela listan nu Charlotte, Greensboro, Grand Rapids, Miami, Salt Lake City, Spokane, Hoboken, Memphis, Des Moines, Los Angeles, Boston, Houston, Sioux Falls, Dallas, Omaha, Chicago, Minneapolis, Denver, Providence, St. Paul, Atlanta, Detroit, Indianapolis, Washington DC, Phoenix, Boise, Panama City och New York City, som vi har markerat pÄ kartan nedan.

Jag rÀknar Hoboken som en del av NYC och St. Paul som en del av Minneapolis pÄ denna karta. Verizon har bara tvÄ stÀder att aktivera de nÀrmaste tio dagarna, och jag Àr övertygad om att det kommer dit.

Verizon-karta över 5G-stÀder den 20 december

Verizon har ungefĂ€r ett halvt dussin 5G-aktiverade telefoner just nu, beroende pĂ„ om du rĂ€knar tillĂ€gget Moto Mod och alla Motorola-telefoner som det fungerar med som en enhet eller flera. Företaget anvĂ€nder för nĂ€rvarande exklusivt millimetervĂ„g 5G – den snabbaste, kortaste rĂ€ckvidden och den snabbaste formen av 5G. Det betyder att dess stora antal 5G-stĂ€der inte översĂ€tts till mĂ„nga tĂ€ckta personer.

NÀr jag senast korsrefererade Verizons tÀckningskartor med befolkning efter postnummer för ungefÀr tvÄ veckor sedan var Verizon cirka 1,8 miljoner mÀnniskor tÀckta i 17 stÀder. Sprint har 16 miljoner tÀckta i nio stÀder, eftersom Sprints mellanbandsnÀtverk tÀcker mycket bredare omrÄden i dessa stÀder och de omgivande förorterna. Sprints mellanbandsteknik gÄr ocksÄ in i byggnader, medan Verizons millimetervÄg har svÄrt med vÀggar.

Saker Àr dock Ànnu vÀrre Àn sÄ.

Jag fick @Qualcomm #SnapdragonSummit och hittade en av de vackraste sevÀrdheterna i Maui: 2Gbps ner pÄ @Verizon 5G! Förhoppningsvis Àr det ett bra tecken för fantastiska 5G-nyheter den hÀr veckan. pic.twitter.com/1lXyaFnhSS

– Sascha 5Gan (@saschasegan) 3 december 2019

Schrodingers nÀtverk

Verizon har nu block-för-block-kartor över sitt 5G-nÀtverk pÄ sin webbplats, vilket skulle vara bra om de var korrekta. NÀr jag testade nÀtverket pÄ Manhattan med en Samsung Galaxy Note 10+ med Ookla-testprogramvara (Obs: Ookla Àgs av Ziff Davis, PCMags moderbolag), jag hittade fyra potentiella olika tÀckningsuppsÀttningar som inte hÄller med. Verizons karta överensstÀmmer inte med skÀrmindikatorn, som inte överensstÀmmer med hastighetstestprogramvaran, som inte överensstÀmmer med hastigheter man förvÀntar sig av en mmWave 5G-upplevelse. Det Àr förvirrande och upprörande, och det betyder att jag inte kan rekommendera 5G-telefoner just nu.

Karta en Àr Verizons. Det ser riktigt Àrligt ut, eller hur? Precis som Verizon Àgnar stor uppmÀrksamhet Ät hur lÄngt dess millimetervÄgsidor nÄr, vilket inte Àr sÄ lÄngt. I min tidigare erfarenhet har jag fÄtt 600 till 800 fot frÄn en enskild 5G-webbplats.

Verizon Midtown Manhattan Doverage 20 dec

Karta tvÄ Àr frÄn min promenad. BlÄ betyder att telefonen hade en 4G-indikator. Röd betyder att den hade en 5G-indikator. Cirklar betyder att Ooklas programvara bara upptÀckte 4G aktiva i telefonen. Kvadrater indikerar att programvaran upptÀckte 5G aktiv. Markerade omrÄden Àr vad Verizon hÀvdar som 5G-zoner.

Helst bör allt i ett markerat omrÄde vara en röd fyrkant. Detta var inte sant. Vi hade blÄ cirklar i det markerade omrÄdet, dÀr Verizon hÀvdade tÀckning men vÄr telefon sÄg det bara inte. Och vi hade ocksÄ konstigare saker.

Verizon 18 dec promenad, ny version

Först och frÀmst bör det bara finnas blÄ cirklar och röda rutor. Indikatorn och programvaran bör stÀmma överens. De gjorde det ofta inte.

4G / 5G-indikatorn visade inte 5G mĂ„nga platser dĂ€r Verizons karta indikerade att den borde vara. Programvaran upptĂ€ckte ibland 5G dĂ€r det inte borde vara – den diagonala linjen som gĂ„r upp frĂ„n 6: e till 8: e avenyn, som Ă€r Greenwich Avenue. BĂ„de indikatorn och programvaran kom överens om att det inte fanns nĂ„gon 5G pĂ„ vissa stĂ€llen Verizon hĂ€vdar att den borde vara, som pĂ„ delar av 8th Avenue eller vid korsningen mellan 22nd Street och Broadway.

Jag följde upp denna promenad med en annan som jag bara har data frÄn Ookla-programvaran för, men det Àr pÄ samma sÀtt inkonsekvent. PÄ den hÀr kartan ska allt i ett markerat omrÄde vara rutor och allt annat ska vara cirklar. Du kan se att det inte Àr fallet. Verizons karta sÀger att det finns 5G i hörnet av 31st Street och 7th Avenue; min enhet instÀmde inte. Ditto pÄ 7th Avenue mellan 38: e och 39: e gatan.

Verizon 5G Walk Midtown, ny version

Förutom alla dessa indikatorer tittade jag bara pĂ„ hastighetstester med nedladdningar över 100 Mbps. Det Ă€r vĂ€ldigt generöst för millimetervĂ„g 5G, som jag har sett köra i hastigheter upp till 2 Gbps. PĂ„ min promenad fick jag en maximal nedladdningshastighet pĂ„ 783 Mbps – pĂ„ ett test.

TvĂ„ av vĂ„ra nio tester pĂ„ förmodligen 5G-delar av Second Avenue kom ut över 100 Mbps, tvĂ„ av vĂ„ra nio tester pĂ„ förment tĂ€ckta delar av Seventh Avenue gjorde, och ingen av vĂ„ra Ă„tta tester pĂ„ Ă„ttonde Avenue gjorde det. Även om min telefon visade en 5G-indikator, levererade den ofta inte den utlovade 5G-upplevelsen. Denna karta Ă€r enbart av testerna som Ă€r 100 Mbps eller mer, storlek efter hastighet. Du kan se hur det Ă€r en mycket sparser uppsĂ€ttning Ă€n hela promenaderna.

Verizon-tester över 100 Mbps

Jag har ett bra förhÄllande med Verizons nÀtverksteam och det stod att medan jag gick ner pÄ Second Avenue var en nod nere. Det förklarar det klyftan.

NĂ€r det gĂ€ller resten av det, ja, “Sedan vi lanserades i NYC i september har vi nĂ€stan fördubblat det totala antalet 5G-noder. Detta Ă€r ett levande andningsnĂ€tverk. Utvecklas nĂ€stan dagligen, Ă€ven i stĂ€der som vi redan har lanserades, sĂ€ger en Verizon-talesman. “TĂ€ckningskartan bör vara korrekt. Det kan vara sĂ„ enkelt som att inte vara direkt i siktlinjen för noden eller vara pĂ„ fel sida av gatan.”

Det hÀr stÀller frÄgan, varför försöker vi tÀcka stÀder med en teknik som inte nÄr till fel sida av gatan? TyvÀrr för hela Amerika slÀppte FCC aldrig en lÀmplig mÀngd mellanbandsspektrum mellan 3GHz och 7GHz för 5G, vilket innebÀr att Verizon i huvudsak försöker bana Manhattan genom att placera enskilda asfaltkorn i marken med en pincett.

Förhoppningsvis kommer detta att förÀndras 2020-21. Qualcomm har visat oss bÀttre antennemoduler som kommer att öka millimetervÄgintervallet; i mitten av 2020 kommer DSS-teknik att lÄta Verizon ÄteranvÀnda sina befintliga 4G-luftvÄgor för 5G; och FCC hoppas nu att auktionera C-Band, en gigantisk strÀcka av midbandsvÄgor, i slutet av 2020.

För nÀrvarande har Verizon en karta med mycket förmodad 5G pÄ den. Din telefon kommer inte att sÀga 5G i mÄnga av dessa röda omrÄden, och den levererar kanske inte vad Verizon lovar som en 5G-upplevelse, Àven om nÄgon aspekt av din telefon som Àr osynlig för dig kanske kÀnner igen att det finns en 5G-anslutning nÀrvarande.

Detta Àr, enkelt uttryckt, en röra. Verizon, Qualcomm, Ericsson, Nokia, Samsung och telefontillverkare mÄste fÄ det hÀr klart. Medan Qualcomm fortsÀtter att frÀmja millimetervÄg 5G, verkar det för nÀrvarande vara en serie förvirrande tekniska huvudvÀrk som fÄngar konsumenter i en hall med funhusspeglar.

NÀsta omgÄng av nÄgot bÀttre 5G-telefoner förvÀntas komma ut med början i februari 2020 med Samsung Galaxy S11. Under tiden fortsÀtter vi att spÄra transportörernas 5G-drag pÄ vÄr Race to 5G-sida.