Världens tunnaste guld är 1 M gånger tunnare än en nagel

När världen fortsätter att vänta på att grafen ska vara det underbara materialet vi blev lovade, blev guld bara mycket mer användbart tack vare forskare som fick reda på hur man gör det tunnare.

Som Phys.org rapporterar har forskare vid University of Leeds lyckats göra världens tunnaste guld. Det är faktiskt så tunt att det klassas som ett 2D-material eftersom guldet bara är två lager (två atomer) tjockt, vilket betyder att varje atom är en ytatom. När den mäts är den bara 0,47 nanometer tjock, vilket är en miljon gånger tunnare än en mänsklig nagel.

Att bilda 2D-guld kräver en vattenlösning (där lösningsmedlet är vatten). Kloroaurinsyra, som innehåller guld, tillsätts och sedan används ett inneslutningsmedel för att minska den oorganiska syran till en metallisk form. Slutresultatet är ett mycket organiserat galler av guldatomer formade till ett ark som bara är två atomer tjockt. Det beskrivs av forskarna som nanotång på grund av den form det bildar och det faktum att det ser grönt ut i vatten.

Att skapa ett sådant tunt guld medför potentialen för många fördelar vid tillverkningen av elektroniska enheter. Befintliga enheter kan växla till att använda 2D-guld, därför använda mindre, kosta mindre och slösa mindre av denna ädelmetall. Och eftersom den är så tunn är den också flexibel, vilket öppnar för att den ska användas för flexibla enheter och elektroniska bläck.

Som en katalysator är 2D-guld mycket överlägsen den guldnanopartiklar som industrin förlitar sig på idag. Professor Stephen Evans, chef för Leeds Molecular and Nanoscale Research Group och handledare för 2D-guldforskningsprojektet, sa: “Guld är en mycket effektiv katalysator. Eftersom nanoskivorna är så tunna spelar nästan alla guldatomer en roll i katalys. Det betyder att processen är mycket effektiv. ” Hur mycket effektivare än befintliga nanopartiklar? Tio gånger!

Man kan säga att framtiden ser gyllene ut för mycket tunt guld, det banar också uppenbarligen vägen för forskare att titta på att göra 2D-versioner av andra metaller. Om vi ​​lyckas kan vi se ytterligare effektivitetsvinster inom elektronikindustrin.

Relaterade Artiklar

Back to top button