VÀrldens tunnaste guld Àr 1 M gÄnger tunnare Àn en nagel

VÀrldens tunnaste guld Àr 1 M gÄnger tunnare Àn en nagel

NÀr vÀrlden fortsÀtter att vÀnta pÄ att grafen ska vara det underbara materialet vi blev lovade, blev guld bara mycket mer anvÀndbart tack vare forskare som fick reda pÄ hur man gör det tunnare.

Som Phys.org rapporterar har forskare vid University of Leeds lyckats göra vÀrldens tunnaste guld. Det Àr faktiskt sÄ tunt att det klassas som ett 2D-material eftersom guldet bara Àr tvÄ lager (tvÄ atomer) tjockt, vilket betyder att varje atom Àr en ytatom. NÀr den mÀts Àr den bara 0,47 nanometer tjock, vilket Àr en miljon gÄnger tunnare Àn en mÀnsklig nagel.

Att bilda 2D-guld krÀver en vattenlösning (dÀr lösningsmedlet Àr vatten). Kloroaurinsyra, som innehÄller guld, tillsÀtts och sedan anvÀnds ett inneslutningsmedel för att minska den oorganiska syran till en metallisk form. Slutresultatet Àr ett mycket organiserat galler av guldatomer formade till ett ark som bara Àr tvÄ atomer tjockt. Det beskrivs av forskarna som nanotÄng pÄ grund av den form det bildar och det faktum att det ser grönt ut i vatten.

Att skapa ett sÄdant tunt guld medför potentialen för mÄnga fördelar vid tillverkningen av elektroniska enheter. Befintliga enheter kan vÀxla till att anvÀnda 2D-guld, dÀrför anvÀnda mindre, kosta mindre och slösa mindre av denna Àdelmetall. Och eftersom den Àr sÄ tunn Àr den ocksÄ flexibel, vilket öppnar för att den ska anvÀndas för flexibla enheter och elektroniska blÀck.

Som en katalysator Ă€r 2D-guld mycket överlĂ€gsen den guldnanopartiklar som industrin förlitar sig pĂ„ idag. Professor Stephen Evans, chef för Leeds Molecular and Nanoscale Research Group och handledare för 2D-guldforskningsprojektet, sa: “Guld Ă€r en mycket effektiv katalysator. Eftersom nanoskivorna Ă€r sĂ„ tunna spelar nĂ€stan alla guldatomer en roll i katalys. Det betyder att processen Ă€r mycket effektiv. ” Hur mycket effektivare Ă€n befintliga nanopartiklar? Tio gĂ„nger!

Man kan sĂ€ga att framtiden ser gyllene ut för mycket tunt guld, det banar ocksĂ„ uppenbarligen vĂ€gen för forskare att titta pĂ„ att göra 2D-versioner av andra metaller. Om vi ​​lyckas kan vi se ytterligare effektivitetsvinster inom elektronikindustrin.