Världen förlitar sig på Kinas övervakningsteknik

Världen förlitar sig på Kinas övervakningsteknik

√Ėvervakningsteknik f√∂rv√§ntas vara en industri p√• 62 miljarder dollar √•r 2023, och det ser ut som att den marknaden kommer att kontrolleras av Kina. √Ör 2019 f√∂rlitar sig v√§rlden p√• kinesisk teknik – en majoritet av l√§nder som anv√§nder AI-√∂vervakning och ansiktsigenk√§nning f√•r det fr√•n Kina.

Why Axis Bug

Medan många länder använder amerikansk och kinesisk övervakningsteknik tillsammans, har Kina mycket mer exklusivitet runt om i världen. Enligt en rapport från Carnegie Endowment for International Peace används teknik från Amerika och Kina i Australien, Brasilien, Indien, Ryssland och många europeiska länder, liksom i USA och Kina själva.

Många länder i Afrika, Mellanöstern, Sydostasien och Sydamerika använder endast kinesisk teknik. Under tiden är Kanada och Nya Zeeland de enda länderna som enbart förlitar sig på amerikansk teknik.

En anledning till Kinas uppenbara dominans inom övervakningssfären är att landet är unikt inrättat för att kontrollera världens halvledartillverkning för artificiell intelligens. Detta är också resultatet av Belt and Road Initiative som lanserades 2013 för att stärka infrastruktur, handel och investeringar med resten av världen.

Problemet med allt detta Рbortsett från konsekvenserna för USA: s nuvarande handelskrig med Kina Рär oro för att Kinas tekniska företag inte är tillräckligt oberoende från den kinesiska regeringen för att man ska kunna lita på dem. Många är rädda för att dessa företag kan ge sin regering tillgång till bakdörren till de produkter de exporterar och den infrastruktur de installerar.

Som ett resultat har USA redan svartlistat många kinesiska teknikföretag på grund av påstådda övervakningsmissbruk. Och tävlingen mot 5G har resulterat i ett förbud mot Huawei från amerikanska marknader.

Men många av dessa företag är redan fast inbäddade i AI-övervakningsspelet; Huawei levererar teknik till 50 länder. Som jämförelse levererar amerikanska företag IBM, Palantir och Cisco övervakningsteknik till endast 26 länder mellan de tre.

När du slutar tänka på att AI-övervakningsteknologi i Kina har utvecklats så att myndigheterna nu kan identifiera dig på det sätt du går, är det vettigt att vissa ifrågasätter om fel människor kommer att ha tillgång till denna information.