Varför VÄgen kan vara ett blixtstÄng för Big Tech-reglering

Varför VÄgen kan vara ett blixtstÄng för Big Tech-reglering

Inför utfrÄgningar pÄ Capitol Hill den hÀr veckan som undersöker förgreningarna av Facebooks Libra-kryptovaluta, har ett utkast till proposition frÄn husdemokrater cirkulerat och namnet gör avsikten klar: Keep Big Tech Out of Finance Act.

Åsikter

Eftersom samtal för att reglera teknikindustrin har ökat under de senaste Ären har det frÀmsta mÄlet varit Facebook. Förra veckan, Är efter 2016 Ärs val och den offentliga nedbrytningen av Cambridge Analytica-skandalen, rapporterades det att den sociala mediejÀtten kommer att drabbas av en FTC-böter pÄ 5 miljarder dollar pÄ grund av krÀnkningar av sekretess.

Även om det faktiska beloppet inte Ă€r sĂ„ stort för företagets resultat (Facebook rapporterade 15 miljarder dollar i intĂ€kter enbart under första kvartalet 2019), förvĂ€ntas FTC-uppgörelsen ocksĂ„ “innehĂ„lla andra statliga begrĂ€nsningar för hur Facebook behandlar anvĂ€ndarnas integritet.” USA har Ă€nnu inte federala dataskyddsregler pĂ„ skalan av EU: s GDPR, men vĂ€gen dit kommer med statliga regler och konkreta statliga Ă„tgĂ€rder för att fĂ„ bollen att rulla.

Men trots det allmÀnna fokuset pÄ dataanvÀndning och konsumenternas integritet som den frÀmsta ledningen för teknisk reglering, kan Facebooks ambitiösa globala lansering av VÄgen drabba finansiella regler framÄt.

Det finns mÄnga frÄgor att stÀlla om mÄlen, styrstrukturen, de finansiella krusningseffekterna och den underliggande blockchain-tekniken för Facebooks Fiat-backade digitala pengar. Den hÀr veckan kommer kongressen att börja undersöka teknikjÀtten om detaljerna. David Marcus, som har varit chef för Facebooks kryptoinsatser och nu fungerar som chef för sin Calibra-plÄnbok-app, kommer att visas inför senatens bankkommitté idag (16 juli) och House Financial Services Committee pÄ onsdagen (17 juli).

VÄgen har inte bara dragit upp demokraternas ilska. Förutom en spetsig tweet frÄn president Trump som uppmanar Facebook att följa bankföreskrifterna, sade finansminister Steve Mnuchin pÄ en presskonferens pÄ mÄndagen att han oroar sig med VÄgen och betonade behovet av skydd mot penningtvÀtt med den digitala valutan.

Keep Big Tech Out of Finance Act ger oss en uppfattning om hur lagstiftare planerar att nÀrma sig veckans utfrÄgningar, och det handlar om mer Àn bara VÄgen. Tillsammans med House Financial Services Committee: s utfrÄgningsnotat drar diskussionsutkastet en linje i sanden mellan stora teknikföretag och finansiella tjÀnster, inklusive vad som kan utgöra ett brett utbud av digitala betalningsprodukter som redan finns pÄ marknaden.

Lagen ‘Keep Big Tech Out of Finance’

För det första klassificerar lagen teknologiföretag som “stora plattformsverktyg” eller offentliga tjĂ€nster som bör regleras som telekomföretag och elföretag. Det Ă€r samma terminologi presidentkandidat och senator Elizabeth Warren anvĂ€nde i sitt förslag att bryta upp big tech.

Blockchain kommer att genomföra rĂ€ttsstatsprincipen”Smarta kontrakt Ă€r kraftfulla verktyg för att automatisera affĂ€rsprocesser, och de kommer att göra det

Husets demokratiska proposition sĂ€ger att syftet Ă€r att “förbjuda stora plattformsverktyg att vara en finansiell institution eller att vara anslutna till en person som Ă€r en finansiell institution.” Mer specifikt Ă€r en nyckelklausul att “ett stort plattformsverktyg inte kan upprĂ€tta, underhĂ„lla eller driva en digital tillgĂ„ng som Ă€r avsedd att anvĂ€ndas i stor utstrĂ€ckning som vĂ€xlingsmedel, berĂ€kningsenhet, vĂ€rdeförvaring eller nĂ„gon annan liknande funktion, “som definierats av den amerikanska centralbanken.

Facebook har positionerat VĂ„gen som “en enkel global valuta och finansiell infrastruktur som ger miljarder mĂ€nniskor” och Libra blockchain som “en solid grund för finansiella tjĂ€nster, inklusive en ny global valuta”, enligt vitboken. VĂ„gen kommer att stödjas av en pool av tillgĂ„ngar som kallas “Libra Reserve”, som Ă€r fĂ€st 1: 1 i en korg med Fiat-valutor. SĂ„ nĂ€r en anvĂ€ndare byter dollar, euro, pund, schweiziska franc, yen och sĂ„ vidare för VĂ„gen skapas nya motsvarande tillgĂ„ngar. NĂ€r de betalar eller tar ut pengar förstörs dessa tokens.

Medan valutan skulle kontrolleras av medlemmarna i Libra Association, kommer Facebooks nya Calibra-dotterbolag att lansera en fristÄende kryptovalutaplÄnbok som ocksÄ lever i Messenger och WhatsApp, sÄ att anvÀndare kan skicka, ta emot och lagra VÄgen. Calibra Àr ocksÄ den stora potentiella penningtillverkaren för Facebook: Företaget har planer pÄ att rulla ut en hel uppsÀttning finansiella tjÀnster som i slutÀndan kommer att göra Facebook till en bank i och för sig, vilket underlÀttar globala penningöverföringar, lÄn, kredit, handel och kanske till och med VÄgen bank- eller investeringskonton pÄ vÀgen.

Enligt den föreslagna husreglerna skulle Facebook strĂ€va efter att bli ett finansiellt tjĂ€nsteföretag slĂ„ en tegelvĂ€gg. Keep Big Tech Out of Finance Act skulle hindra teknologiföretag med 25 miljarder dollar eller mer i intĂ€kter frĂ„n att erbjuda i huvudsak alla dessa typer av finansiella tjĂ€nster: bank och utlĂ„ning, investeringar och drift av “alternativa handelssystem” inklusive “digitala tillgĂ„ngar.” Utkastet nĂ€mner specifikt “en tillgĂ„ng som utfĂ€rdas och överförs med hjĂ€lp av distribuerad huvudbok eller blockchain-teknik, inklusive sĂ„ kallade” virtuella valutor, “” mynt “och” tokens. “”

Enligt diskussionsutkastet skulle övertrÀdelser bli föremÄl för 1 miljon dollar i dagböter om de följs av finansiella tillsynsmyndigheter.

Facebooks Marcus svarade pĂ„ frĂ„gor frĂ„n senatens bankkommittĂ© före dagens utfrĂ„gning med ett uttalande om att Facebook behöver centralbank, statliga och regulatoriska insatser för att starta VĂ„gen pĂ„ nationell och global skala. ÄndĂ„ har de bredare implikationerna av veckans utfrĂ„gningar potential lĂ„ngt bortom Facebook.

Som skrivet skulle Keep Big Tech Out of Finance Act ocksÄ tillÀmpas pÄ betalningsprodukter frÄn andra tekniska giganter över tröskeln pÄ 25 miljarder dollar, nÀmligen Apple, Amazon och Google, som pÄpekats av Bloomberg Law-reporter Lydia Beyoud:

VĂ€rt att notera att utkastet till proposition ocksĂ„ skulle blockera befintliga betalningstjĂ€nster frĂ„n Amazon, Apple, Google, men tydligt Ă€r Facebooks # Libra-projekt och stopp av en möjlig “Bank of Amazon” de verkliga mĂ„len hĂ€r. https://t.co/wWDTIYGeJM

– Lydia Beyoud (@ElleBeyoud) 14 juli 2019

I vad som verkar vara en avsiktlig bakdörr till mer omfattande reglering, kan veckans utfrÄgningar tjÀna som den bÀsta indikationen pÄ hur kongressen planerar att hantera teknikjÀttarnas ökande intrÄng i bank- och finansiella tjÀnster. Det bredare Libra-ekosystemet och Calibras roll inom det utgör ett lukrativt potentiellt tillskott till Facebooks affÀrsmodell.

Apples bredare push in-tjÀnster inkluderar flera betalningsprodukter, inklusive inte bara Apple Pay och Apple Pay Cash utan Àven Apple-kortet som lanserades i praktik med Goldman Sachs och MasterCard. Google har Google Pay och en massiv e-handel och online-shopping som Àr nÀst nÀst efter Amazon, som har ett kreditkort som stöds av Visa och dominerar finansvÀrlden just nu nÀr dess Ärliga Prime Day tar över internet.

Big tech-regler kommer snart, i en eller annan form. Politiker över politiska gĂ„ngar har gjort det till en stor kampanjplattform, och chefer i Silicon Valley har gĂ„tt med i kören. En sida av förordningen kommer sĂ€kert att fokusera pĂ„ dataanvĂ€ndning och integritet, men ju ytterligare teknikföretag som Facebook doppar in i bank- och finansindustrin (och pĂ„ Wall Street’s vĂ€l lobbiga grĂ€s), desto snabbare kommer den federala hammaren att komma ner. Tillsynsmyndigheter följer alltid pengarna.

Följ senatsbankkommitténs utfrÄgning via liveström idag med början klockan 10 EST, och fÄnga utskottets utskott för finansiella tjÀnster som börjar klockan 10 EST pÄ onsdagen.