Varför ska du vÀnta till 2021 för att köpa en 5G-dator

Varför ska du vÀnta till 2021 för att köpa en 5G-dator

I juli 2021 kommer personer som letar efter en dator med inbyggd 5G-anslutning att bestÀmma bland minst tre breda kategorier av bÀrbara datorer. Det kommer att finnas billiga bÀrbara datorer och surfplattor med alla Qualcomm-funktioner som anvÀnder företagets just tillkÀnnagivna plattformar Snapdragon 8c och 7c. Det kommer ocksÄ att finnas avancerade som anvÀnder den kraftfullare Snapdragon 8cx, av vilken den första Àr planerad att sÀljas i början av 2020 i form av en Lenovo 2-i-1 konvertibel design.

De flesta vanliga anvÀndare bör dock övervÀga att vÀnta pÄ ett tredje alternativ, dock: bÀrbara datorer med en kombination av Intel-processorer och MediaTek-modem. De kommer sent, förmodligen mer Àn ett Är, men de kommer sannolikt att vara fria frÄn programvaruproblem som nÀstan sÀkert kommer att plÄga Snapdragon-drivna 5G-pionjÀrer.

Intels 5G-fördröjningar

Intel stÄr bakom Qualcomm pÄ 5G-teknik efter att ha övergivit sitt eget 5G-modemprojekt tidigare i Är. Det betyder att det fortfarande mÄste skapa firmware- och programvarudrivrutiner, lÀmna dem till MediaTek för att utveckla och starta produktionen av ett anpassat 5G-modem och sedan arbeta med Ànnu ett företag för att skapa det fÀrdiga chipsetet.

Intel bekrÀftade för PCMag den hÀr veckan att denna process inte kommer att vara klar förrÀn under första halvÄret 2021, dÄ Lenovos Snapdragon 8cx-drivna bÀrbara dator redan har sÀljts i mer Àn ett Är. Men om det senaste Äret av Snapdragon-drivna bÀrbara bÀrbara datorer har lÀrt tidiga anvÀndare nÄgonting, Àr det att deras totala datorupplevelser Àr mycket mer frustrerande Àn vad genomsnittskonsumenten sannolikt kommer att uppleva om de vÀntar pÄ att 5G-anslutning blir lika allestÀdes nÀrvarande pÄ bÀrbara datorer som det Àr sÀkert att bli pÄ telefoner.

Frustrationen beror till stor del pÄ den ibland betydande insatsen som krÀvs för att fÄ den stora katalogen av Windows-programvara att fungera korrekt pÄ Snapdragon-processorer. Snapdragons ARM-arkitektur Àr oförenlig med x86-arkitekturen som de flesta Windows-appar och drivrutiner Àr byggda pÄ. Resultatet Àr att mÄnga appar, frÄn webblÀsare till spel, körs trögt pÄ Snapdragon-drivna bÀrbara datorer, medan andra (sÀrskilt multimediainnehÄllsprogram) inte kan köras alls.

Detta var situationen med den första Snapdragon-bÀrbara PCMag-testade, Asus NovaGo, och inte mycket har förÀndrats med den senaste vi har testat, Microsoft Surface Pro X, som anvÀnder en modifierad version av Snapdragon 8cx kallad Microsoft SQ1. En nyligen blick pÄ de 100 bÀsta spelen som kan laddas ner frÄn Microsoft Store visar att ungefÀr hÀlften inte kommer att köras pÄ nuvarande Snapdragon-drivna bÀrbara datorer.

Om inte Qualcomm och Microsoft kommer med en silverkula som tar bort alla mjukvaruproblemen mycket snabbt, kommer denna situation sannolikt fortfarande att bestÄ nÀr 8c- och 7c-drivna bÀrbara datorer sÀljs.

MotstÄ frestelsen

Medan vi Ànnu inte vet hur mycket 8c- och 7c-drivna 5G-bÀrbara datorer kommer att kosta, Àr de sannolikt mycket billigare Àn $ 1 000 Surface Pro X. Enligt Qualcomm Àr den nya Snapdragon 7c utformad för att driva extremt billiga bÀrbara datorer , kanske till och med nere i $ 300-serien.

SÄ legioner av priskÀnsliga konsumenter som annars skulle övervÀga en Intel Celeron-driven Windows-bÀrbar dator eller en Chromebook kommer plötsligt att kunna blicka kÀrleksfullt pÄ en liknande prissatt Snapdragon 7c-bÀrbar dator som ocksÄ kan ansluta till framvÀxande men mycket buzzworthy 5G-nÀtverk. Legionerna frÄn utbildningsinstitutioner som för nÀrvarande anvÀnder Chromebook kommer ocksÄ att göra det.

För mÄnga av dessa mest priskÀnsliga köpare av bÀrbara datorer Àr det faktiskt inget fel med att springa för det 7c-drivna systemet. En Windows-bÀrbar dator eller Chromebook frÄn Celeron erbjuder redan i sig begrÀnsad processorkraft, sÄ Qualcomms beslut att gÄ efter den hÀr marknaden med billigare versioner av sina ARM-hÀrledda chips Àr faktiskt mycket meningsfullt. Företaget sÀger att 8c kommer som standard med ett 4G LTE-modem, men det kan kopplas ihop med ett X55-modem för 5G-anslutning.

Om du vill ha en 5G-kompatibel bĂ€rbar dator som kan hĂ„lla sig sjĂ€lv med de bĂ€st presterande cirka 1 000 $ ultraportabla som finns idag, Ă€r det dock vĂ€rt att vĂ€nta pĂ„ att se vad Intel-MediaTek-kombinationen har att erbjuda. Ännu bĂ€ttre Ă€r det nĂ€stan sĂ€kert att om Intel-MediaTek 5G-modemet visar sig vara en dud, kommer tillverkare av bĂ€rbara datorer att para 5G-modem frĂ„n Qualcomm eller andra företag med Intel-processorer. Och detta Ă€r innan du tar hĂ€nsyn till den prickiga tillgĂ€ngligheten för bĂ„de 5G-nĂ€tverk och planer som erbjuder dem, som bĂ„da sannolikt kommer att förbĂ€ttras.

I slutÀndan Àr det mycket möjligt att Snapdragon-drivna bÀrbara datorer kommer att uppnÄ paritet med sina Intel-drivna konkurrenter under första halvÄret 2021. Det Àr mer Àn ett Är borta, vilket Àr en evighet i den personliga teknikvÀrlden. Men det Àr ocksÄ ungefÀr samma tid som den nuvarande skörden av Snapdragon-bÀrbara datorer har funnits, och deras funktioner har hittills lÀmnat oss ointresserade.