Varför Axis: Är flaggskeppstelefoner dyrare än någonsin?

Det höga priset på Samsung Galaxy S20 Ultra (1 499,99 $) är ett svårt piller att svälja, och det känns verkligen som flaggskeppssmartphones är dyrare än någonsin. Justering för inflation är det bara sant – men vi kan förklara varför det känns helt sant.

Jag tittade på de “basnamnade” smartphonesna från Samsung och Apple från 2007 till 2020. I båda fallen steg priserna på dessa huvudlinjer – till exempel iPhone 6, 6S, 7 och 8 – bara långsamt, men företagen utvecklade nya linjer av avancerade telefoner som de sedan fakturerade som sina flaggskepp.

Från och med 2014 med iPhone 6 Plus stötte Apples “plus” -linjer upp de annonserade priserna på iPhones med $ 100, vilket skapade en ny nivå.

Samsung startade en premiumlinje 2015 med Galaxy S6-kanten, men den främjade inte starkt s6-kanten eller s7-kanten; S8 + var den första “super-premium” Galaxy-telefonen jag minns som gjorde ett stort stänk, så det är den första jag satte på det här diagrammet. (Samsung har också Galaxy Note-linjen, som spelade rollen som super-premium-enheter ända tillbaka till 2011.)

Ur ett marknadsföringsperspektiv inträffade den stora stöten 2017 med iPhone X. Sedan dess har Apple lagt upp $ 1000-plus-telefoner som sina primära linjer samtidigt som det tyst antyder att dess basmodeller är något subpar. Basmodellerna har dock fortfarande sålt mycket bra.

Ingenting förberedde oss för det gigantiska prishoppet på Galaxy S20 Ultra, dock, liksom bristen på en $ 749-ish “Galaxy S20e” -modell i år från Samsung. I stort sett verkar detta vara effekten av att lägga till 5G till telefonerna – $ 200 till 300 extra som du inte kan stänga av.

4G hade inte denna effekt, åtminstone med Apple- och Samsung-telefoner. IPhone 5, till $ 649, var den första 4G iPhone — och det kostade samma $ 649 som den tidigare iPhone 4S.

4G kom till Galaxy-linjen under sitt andra år, då Galaxy-telefoner var en smälter av bärarspecifika modeller. Sprint Galaxy S II Epic 4G Touch kostade samma “199,99 $” (det annonserade priset) på kontrakt som föregående års modell; AT & Ts Skyrocket kostade “$ 249,99”, upp $ 50 jämfört med föregående års 199,99 $. Och där får vi varför dessa telefoner verkligen känns mycket dyrare än gamla telefoner.

Samsung Galaxy S20 Ultra-kamera
Det är inte bara 5G. Den kameran är också ganska dyr.

Okej, men min iPhone 4 kostade 199 dollar

Jag vet att du tittar på den grafen och tänker, men nej, 749 $ iPhone 11 känns dyrare än vad min iPhone 4 kostar. Betalade jag inte 200 USD för min iPhone 4?

Ja du gjorde! Det som verkligen förändrades mellan 2013 och 2016 var att tvååriga kontrakt gick bort, och alla började betala hela telefonens priser över tiden, inte subventionerade av servicekontraktspriser.

2013 introducerade T-Mobile den första “Un-carrier” -planen, som var att släppa tvååriga kontrakt i utbyte mot att få dig att betala det verkliga priset på din telefon. Det startade en trend mot kontrakt och subventioner hos amerikanska lufttrafikföretag, vilket kulminerade med att Verizon drev i den riktningen 2016.

Saken är att detta inte har lett till en riktig marknadsplats utan kontrakt. Istället för servicekontrakt har vi till stor del gått till månatliga betalningsplaner som effektivt fungerar som kontrakt – ja, du kan betala dem utan påföljd, men de flesta är bara låsta i dem under planens varaktighet.

Den stora frågan i år är vad som kommer att hända med Apples kommande 5G-iPhones (om de till och med kommer i år, med tanke på koronavirusrelaterade avbrott i försörjningskedjan). Kan “5G-skatt” lägga till 200-300 dollar? Vi får se.

Relaterade Artiklar

Back to top button