Varför ansluter inte min iPhone till Wi-Fi igen nÀr jag slÄr pÄ den?

PureGear DualTek-skal till iPhone XR

F: Hej. Jag stĂ€nger av min iPhone varje kvĂ€ll innan jag gĂ„r och lĂ€gger mig, eftersom jag inte vill att den ska vĂ€cka mig mitt pĂ„ natten, men nĂ€r jag slĂ„r pĂ„ den igen pĂ„ morgonen verkar det inte vilja ansluta till mitt hem-Wi-Fi direkt. Om jag börjar anvĂ€nda det fungerar det sĂ„ smĂ„ningom, men ibland slĂ„r jag pĂ„ det och tar en dusch, och nĂ€r jag kommer ut och gör mig redo, stĂ„r det fortfarande bara 3G – det finns ingen liten Wi-Fi-symbol dĂ€r. Jag har inte mycket data pĂ„ min plan, sĂ„ jag vill inte slösa bort data om min iPhone kontrollerar mina e-postmeddelanden och saker nĂ€r den startar om. NĂ„gra idĂ©er för hur jag kan fĂ„ den att ansluta automatiskt nĂ€r jag slĂ„r pĂ„ den?

S: TyvÀrr Àr detta mer eller mindre av design. Du har i huvudsak stött pÄ en bieffekt av iPhones dataskyddsfunktion, utformad för att hÄlla kÀnsliga data som Wi-Fi-lösenord krypterade nÀr din iPhone Àr lÄst med ett lösenord.

iOS lagrar alla dina lösenord – inklusive det för ditt Wi-Fi-nĂ€tverk – i ett krypterat omrĂ„de som kallas “Nyckelring”, vilket Ă€r sĂ€krat med enhetens lösenord. NĂ€r du startar om din iPhone dekrypteras inget av dessa lösenord förrĂ€n du har lĂ„st upp din iPhone – och iOS-nyckelringen – genom att ange ditt lösenord. Innan du gör detta, “kĂ€nner” inte din iPhone ditt Wi-Fi-lösenord och kan dĂ€rför inte ansluta till ditt Wi-Fi-nĂ€tverk. Det hĂ€r problemet Ă€r inte heller begrĂ€nsat till Wi-Fi – av samma anledning kommer din iPhone inte att kunna kontrollera dina e-postkonton, inte ens via en mobilanslutning, förrĂ€n du har lĂ„st upp den minst en gĂ„ng. Naturligtvis kan vissa appar fortfarande kunna utföra vissa uppgifter i bakgrunden utan att behöva fĂ„ tillgĂ„ng till lösenord frĂ„n nyckelringen, sĂ„ det Ă€r giltigt att fortfarande vara Ă„tminstone nĂ„got bekymrad över dataanvĂ€ndningen. Även om det beror pĂ„ apparna i frĂ„ga bör mĂ€ngden data som anvĂ€nds i det hĂ€r fallet vara ganska minimal. Om du Ă€r orolig kan du dock kontrollera din dataanvĂ€ndning via appen iOS InstĂ€llningar för att vara sĂ€ker.

SĂ„ nĂ€r du startar om din iPhone, se bara till att du anger lösenordet minst en gĂ„ng för att lĂ„sa upp den. NĂ€r du har gjort det hĂ€r behöver du inte ens göra nĂ„got annat med iPhone – du kan till och med bara trycka pĂ„ Sleep / Wake-knappen för att sĂ€tta den i vilolĂ€ge igen. NĂ€r ditt Wi-Fi-lösenord har dekrypterats förblir det i minnet sĂ„ att din iPhone kan ansluta till Wi-Fi. Det kan fortfarande ta nĂ„gra sekunder att ansluta, men sĂ„ smĂ„ningom kommer det att göra det sjĂ€lv nĂ€r det kan lĂ€sa lösenordet.

Som ett borttagning kan du dock sÀtta dig igenom mer problem Àn vad du behöver genom att stÀnga av din iPhone pÄ natten. Om du bara vill undvika att ta emot aviseringar kan du övervÀga att anvÀnda Stör ej-lÀget istÀllet, vilket kommer att tysta alla aviseringar utom för larm och, om de Àr konfigurerade, samtal frÄn specifika nummer. Stör ej kan konfigureras manuellt, eller du kan till och med stÀlla in ett schema för det sÄ att det startar automatiskt vid sÀnggÄendet och stÀngs av igen nÀr du stÄr upp pÄ morgonen. Att lÀmna din iPhone har ocksÄ fördelen att se till att saker som e-post uppdateras i bakgrunden och att iCloud-sÀkerhetskopior kan köras ordentligt. Verkligen, förutom i de fall du försöker spara batteri, finns det sÀllan nÄgon anledning att stÀnga av din iPhone helt.