Varför 2020 borde vara ett särskilt konkurrenskraftigt år för processorer

2020 ser ut att bli det mest konkurrenskraftiga året för processorer på länge. Förra året introducerade en återuppbyggd AMD 7nm desktop- och serverchips och blev verkligen en konkurrenskraftig spelare på skrivbordet för första gången på över ett decennium. I år hoppas det att göra samma sak på den bärbara sidan, med en ny serie med 7 nm-chips där. Under slutet av året fick Intel äntligen sitt första 10nm mobila chip ut genom dörren, men huvuddelen av anteckningsbokslinjen, liksom dess kompletta skrivbords- och serverlinjer, baserades på ännu en vev av dess nu anseende 14nm process. I år lovar det en mycket bredare linje med 10 nm mobilchips med förbättrad grafik, liksom dess första 10nm serverchips. (Observera att Intels 10nm-process och 7nm TSMC-processen som AMD använder är ungefär ekvivalenta. Vid denna tidpunkt är ingen del av chipdesignen faktiskt 10nm eller 7nm; de är bara namngivningskonventioner.)

Allt detta visades framträdande på CES, med AMDs tillkännagivande av sina mobila Ryzen-chips tillsammans med en 64-kärnig Threadripper stationär processor och Intels tillkännagivande av sin kommande Tiger Lake-serie av mobila processorer.

Nu när dammet sätter sig är det lättare att se konturerna på marknaden, eftersom det borde formas, särskilt under andra halvåret.

Mobila processorer

Medan AMDs 7 nm-delar förra året gjorde det mycket mer konkurrenskraftigt för spel- och entusiastdatorer. Det har gått länge sedan dess mobila chips verkligen har spelat någon roll. Under de senaste åren erbjöd AMD lägre priser och bättre grafik (och det senaste året, bättre tillgänglighet), men särskilt sämre CPU-prestanda och batteritid jämfört med deras konkurrens från Intel.

AMD Mobile Ryzen 4000-serien, känd som Renoir, borde förändra den marknaden dramatiskt 2020. Dessa kommer att vara 7 nm-chips, liksom deras stationära motsvarigheter, tillgängliga i tre rader: Initialt kommer det att finnas en 15-watts U-serie som syftar till ultratunna bärbara datorer (tävlar med Intels egen 15-watts U-serie) och en 45-watt H-serie riktad mot spel- och skapare-bärbara datorer (tävlar med Intels H-serie). Senare, förvänta dig att en Pro-serie tävlar med vPro-versionerna av Intels chips, som erbjuder bättre hanterbarhet för företagets IT-avdelningar.

Vid tillkännagivandet sade AMD: s vd Lisa Su att detta skulle vara den “bästa bärbara processor som någonsin byggts” och betonade Ryzen 7 4800U, en 15-wattprocessor med åtta kärnor och 16 trådar, en bashastighet på 1,8 GHz med en turbohastighet på 4,2 GHz och åtta av företagets Radeon-grafikkärnor.

Mobila Ryzen-riktmärken

Hon sa att detta skulle ha mer än dubbelt så mycket som AMD: s tidigare generation, med något högre entrådig prestanda och 90 procent bättre flertrådad prestanda än den avancerade Intel 10nm Ice Lake-processorn, som har sex kärnor. (Som alltid, ta alla leverantörsförsedda referensnummer med ett stort saltkorn.) Naturligtvis vet vi inte riktiga prestandanummer förrän bärbara datorer med det här processorn skickas – och en stor fråga är hur bra AMD kommer att klara av skalningsprestanda. samtidigt som vi strävar efter en fantastisk batteritid – men det borde äntligen ge lite konkurrens för ultratunna och verkställande bärbara datorer och 2-i-1-datorer.

För mobilspel och innehållsskapande kommer 45-watt-delarna att vara viktigare. Här pratade AMD om Ryzen 7 4800H, igen med åtta kärnor och 16 trådar, men en högre bashastighet på 2,9 GHz, kapabel till en turbohastighet på 4,2 GHz. Den typ av maskiner som får dessa processorer kommer vanligtvis med diskret grafik, så AMD pratade om sin SmartShift-teknik, som ger frekvensskalning mellan CPU: n och dess diskreta GPU. AMD sa att en Dell G5 baserad på denna process och Radeon 5600M-grafik kommer att finnas tillgänglig under andra kvartalet, och totalt sett har de förväntat sig att mer än 12 bärbara datorer med Ryzen 4000-processorer kommer att säljas under första kvartalet, med mer än 100 tillgängliga av i slutet av året. Det skulle inte överraska mig om AMD klarar sig bättre på denna del av marknaden än i det ultraportabla segmentet, delvis för att medan batteriets livslängd är viktig, på denna marknad, är prestanda viktigare.

Jag var intresserad av att medan Ryzen 4000-mobilchips använder samma TSMC 7nm-tillverkningsprocess som deras motsvarigheter på skrivbordet, använder de en standardmonolitisk design snarare än “chiplet” -designen av flera mindre chipformar kopplade ihop via en höghastighetsbuss, som används i skrivbordsversionerna. Det är också anmärkningsvärt att de nya chipsen använder en äldre version av AMDs grafik, kallad Vega, i motsats till den nyare Navi-grafiken och att de faktiskt har färre grafikkärnor än föregående generation, men AMD sa att de totalt sett borde springa snabbare på grund av förbättrad klocka. hastighet och andra designförändringar.

Intel Tiger Lake

Men Intel har också sina egna idéer. Intel sa att det skulle börja leverera sitt uppdaterade 10nm-chip som kallas Tiger Lake (och troligen kallas 11: e generationens Core-processor) till PC-tillverkare i sommar, vilket innebär att det sannolikt kommer att finnas i butikshyllorna före nästa semestersäsong.

För närvarande erbjuder Intel både 10nm Ice Lake-processorer med upp till fyra kärnor och bättre grafik; och 14nm ++ Comet Lake-processorer, med upp till sex kärnor, men inte lika stark grafik. Båda är nu ute i 15-watts U-serien, men Intel har sagt att avancerade (45-watt H-serien) versioner av dess 10: e generationens Comet Lake-processorer borde visas snart.

Intel har inte gett några detaljerade specifikationer för Tiger Lake, men när han introducerade det sa Gregory Bryant, EVP och GM från Client Computing, att det skulle erbjuda en tvåsiffrig ökning av CPU-prestanda jämfört med Ice Lake-processorn. Kanske viktigare, Tiger Lake kommer att vara en av de första processorerna som inkluderar Intels nya Xe Graphics. Senare sa Lisa Pearce från Intels arkitekturgrupp att produkten kommer att fördubbla grafikprestandan under den nuvarande generationen.

Andra arkitektoniska skillnader i Intel-chipsen inkluderar några nya AI-funktioner. På konferensen visade Adobe att Photoshop körs på Ice Lake gör smarta val för att ta bort bakgrunden och för att automatiskt beskära och omrama video för olika bildförhållanden.

Intel tvingade verkligen sin position som en “plattformsleverantör”, inte bara en processortillverkare, med Bryant som talade om hur det kommer att stödja integrerad Thunderbolt 4, som Intel hävdar erbjuder fyra gånger genomströmningen av dagens system och är kompatibel med den nya USB 4.0-specifikationen ; liksom Wi-Fi 6. Tillsammans med chipet höll han upp ett väldigt litet moderkort för U-serien (se bilden ovan) och sa att genom att göra moderkortet ungefär så litet som en nuvarande M.2 solid state-enhet kan du teoretiskt göra ultraportabla ännu tunnare eller lättare. Intel hävdar att det redan har 25 verifierade “Project Athena” ultrabärbara bärbara datorer, som Intel säger har över 9 timmars batteritid i den verkliga världen, samt snabb laddning och nästan omedelbar återupptagning från standby.

Intel visade också företagets kommande Xe-grafik, specifikt en diskret version som heter DG1, designad för större bärbara datorer, som vanligtvis har använt diskreta kort från AMD eller Nvidia.

Horseshow Bend

På scenen visade Bryant en demonstration av Tiger Lake som körs i en 17-tums hopfällbar dataprototyp som heter “Horseshoe Bend.” Det är en av ett antal hopfällbara prototyper på utställningen.

Det blir intressant att se den verkliga prestandan för både Tiger Lake och Xe-grafiken. Vi vet verkligen inte prestanda på varken Tiger Lake eller Mobile Ryzen 4000 förrän system med dessa marker faktiskt skickas, men det skulle vara roligt om AMD nu handlar med lite grafikprestanda för bättre CPU, medan Intel kanske tar färre CPU-kärnor, men gå för bättre grafik, vända positionerna de två hade för bara ett år eller två sedan. Men på något sätt kommer vi troligen att sluta med både bättre CPU-prestanda och bättre grafikprestanda jämfört med 2019-chips från båda leverantörerna.

Stationära processorer

På skrivbordssidan väntar vi på skrivbordsversioner av Intel 14nm ++ Comet Lake-chips (S-serien, för att följa med H-serien för större bärbara datorer), som främst bör konkurrera med den redan levererade 7nm AMD Ryzen 3000-serien . AMD förväntas inte göra en större uppdatering av sin stationära linje när som helst inom kort.

AMD tillkännagav dock ett nytt flaggskeppschip, Ryzen 3990X Threadripper, med häpnadsväckande 64 kärnor och 128 trådar. Detta riktar sig särskilt till saker som videogengivning och AMD jämfört med en Intel Dual Xeon Platinum 8280. (Naturligtvis är detta de högsta ändarna, 3990X kommer att säljas för cirka 4 000 dollar, men det är billigare än den befintliga Xeon, som kostar cirka 20 000 dollar.) Effektivt fördubblar 3990X kärnorna i befintliga Ryzen 3970X, men med något lägre frekvenser och några intressanta problem med minne och schemaläggning.

Den första av dessa marker är nu ute och jämförs med intressanta resultat. På vissa tester – de som verkligen skalar kärnor – ser 3990X bra ut, men bara med Pro- och Enterprise-versionerna av Windows. Vid andra tester klarar 3270-kärnan 3970X, som har högre klockhastigheter, bättre. Det finns fall där det dyrare Xeon-systemet fungerar. I allmänhet är det svårt att säga vem 3990X riktar sig bäst till. Du kan göra ett fall för det för rendering, men det är inte det bästa valet för spel (där dess extra kärnor skulle slösas bort) eller för arbetsstationsappar. där du sannolikt vill ha de andra fördelarna med att använda ett server / arbetsstationschip, vare sig Xeon eller AMD Epyc.

Serverprocessorer

Inget företag spenderade mycket tid på att fokusera på serverchips på CES, men båda har stora planer för dem senare under året.

AMD fokuserade inte alls på serverchips, men förväntas ersätta sina befintliga Epyc-processorer, känd som Rom och köra Zen2-kärnorna som används på skrivbordet Ryzen 3000 och mobil Ryzen 4000-serien med en ny 7nm-design som heter Milan som kommer att köras en ny Zen3-kärna senare under året.

På CES fokuserade Intel på sin större datacenterverksamhet och på hur dess sortiment av chips inklusive CPUS, GPU: er, FPGA och dedikerade ASIC: er ger “AI-beräkning för alla behov från kant till moln.” Företaget har sagt att det kommer att introducera sin nästa 14 nm-serie av Xeon-processorer, som heter Cooper Lake under första halvåret, med stöd för högre minnesbandbredd, bfloat16 för AI-bearbetning, samt upp till 56 kärnor. Detta är en del av en plattform som heter Whitley. I slutet av året ska detta förenas med en 10nm Ice Lake-SP-serie av Xeon-processorer.

Det verkar som om vi är på väg mot ny konkurrens på stationära datorer, servrar och, mest direkt, bärbara datorer. Intel är fortfarande den överlägset större leverantören inom alla tre områdena, men AMD visade sig vara mycket mer konkurrenskraftiga på stationära datorer förra året, och vi kommer att se om det kan göra ytterligare inslag under 2020. Intel är särskilt dominerande på servrar (med cirka 95 procents andel av marknaden), och historiskt har det varit en långsammare marknad att flytta, men högre kärnantal AMD-serverchips har de stora företagen ute. Sedan kommer vi till bärbara datorer, där Intel har haft ett lås på de mest intressanta designen, eftersom AMD: s chips inte var konkurrenskraftiga. Ryzen Mobile 4000 kan ändra det, och i så fall kan det också göra 2020 till ett ganska intressant år i den kategorin.

Relaterade Artiklar

Back to top button