Vad kan du titta pÄ i 8K?

Vad kan du titta pÄ i 8K?

8K-TV-apparater Àr hÀr och erbjuder fyra gÄnger sÄ mÄnga pixlar som 4K-skÀrmar. Det Àr fantastiskt i teorin, men just nu har du svÄrt att hitta 8K-innehÄll, och det Àr inte mycket poÀng i att fÄ en ny TV om du inte har ett sÀtt att verkligen visa upp det. Detsamma gÀllde nÀr 4K uppstod, och om 8K följer en liknande bana, kommer du sannolikt att vara begrÀnsad till demofilmer och naturdokumentÀrer i nÄgra Är innan du ser nÄgon av dina favoritfilmer eller program i formatet.

Men om du lÀser detta Àr chansen att du Àr en tidig adopterare som redan har en 8K-TV eller planerar att köpa en, och vi Àr inte pÄ vÀg att lÄta dig nöja dig med lÄgupplöst innehÄll. Med det i Ätanke, sÄ hÀr kan du titta pÄ 8K media just nu.

Uppkonverterat innehÄll

LĂ„t oss vara riktiga: Under de kommande Ă„ren kommer den stora majoriteten av “8K” -video att uppskalas i 4K och innehĂ„ll med lĂ€gre upplösning. 1080p och 4K-media kommer att konverteras av din 8K-TV med bildbehandling. I grund och botten kan uppkonverterat (Ă€ven kallat uppskalat) innehĂ„ll inte se lika bra ut som innehĂ„ll med ursprunglig upplösning. Bildbehandling kan göra fantastiska saker, men det kan inte syntetisera alla detaljer som saknas i en bild.

Lyckligtvis, frÄn de flesta visningspositioner, Àr hoppet frÄn 4K till 8K inte lika radikalt som hoppet frÄn 1080p till 4K. Det finns mer vickrum som kan hjÀlpa till att hÄlla uppkonverterad video frÄn att se ut som en flÀckig röra (men om du uppkonverterar frÄn 480p till 8K försöker du hitta detaljer i en bild 110 gÄnger större Àn originalet, och till och med den bÀsta bilden bearbetning hjÀlper inte mycket).

Enligt Joel Silver, grundare och VD för Imaging Science Foundation, Ă€r detta en av de största överklagandena frĂ„n 8K: “Potentialen för [image] bearbetning för att utjĂ€mna Ă€ldre innehĂ„ll Ă€r mycket verkligt. Jag sĂ€ger “potential” för att du mĂ„ste ha suverĂ€n bearbetning med mycket minne. “

Alla tre stora TV-tillverkare med 8K-TV har arbetat med 8K-uppkonvertering med sina egna bildprocessorer. LG har Alpha 9 Gen 2 Intelligent Processor 8K; Samsung anvÀnder Quantum Processor 8K; och Sony har X1 Ultimate-processor med 8K X-Reality Pro. De varierar i de fina detaljerna för hur de bearbetar bilder, men de anvÀnder alla nÄgon form av inlÀrningsalgoritm och AI-bildbehandling som fÄr Ätkomst till databaser med exempelbilder för att bÀst avgöra var konturer ska vara i video med lÀgre upplösning.

Vi har sett demos av alla tre 8K-omvandlingsprocesser, men hittills har den enda vi kunnat testa helt varit LG: s pÄ sina SM9970- och Z9P-TV-apparater. Vid uppkonvertering av 4K-innehÄll gör dessa TV-apparater ett mycket bra jobb med att fÄ bilden att se skarpare ut pÄ sina 8K-paneler. De fungerar inte magiskt, men videon Àr snyggt skarp, med fÄ mÀrkbara bearbetningsartefakter eller flÀckar som vi har sett pÄ Àldre uppkonvertering frÄn lÀgre upplösningar.

YouTube 8K

Youtube

Tekniskt sett stöder YouTube 8K-video. AnvĂ€ndare kan ladda upp bilder i upplösningar upp till 7680 med 4 320, och YouTube kommer att bearbeta det, lagra det och spela upp det pĂ„ alla spelare som kan stödja den upplösningen. NĂ€r sĂ„ Ă€r fallet visar HD-instĂ€llningarna i YouTube-fönstret “4.320p 8K” högst upp som ett uppspelningsalternativ. Du mĂ„ste dock anvĂ€nda en dator; inga mediestreamers stöder 8K-utdata Ă€n.

För nÀrvarande Àr 8K-video pÄ YouTube mestadels landskapsfilmer, till exempel vyer över Japan och Norge med 8K60 (8K-video med 60 bilder per sekund). Inte mycket annat har skjutits i 8K, och Ànnu mindre har laddats upp.

Med det sagt, förvĂ€nta dig inte att kunna se nĂ„gra 8K60-bilder pĂ„ YouTube med 8K, eller till och med med 60 bilder per sekund. Även nĂ€r det Ă€r nedskalat mĂ„ste spelaren bearbeta massiva videofiler för att fĂ„ dem till din skĂ€rm. En 8K YouTube-video som jag försökte spela pĂ„ min bĂ€rbara dator tog nĂ€stan en halv minut att ladda, och nĂ€r den började spela, ryckte den med kanske fem bilder per sekund. Naturligtvis Ă€r min bĂ€rbara dator pĂ„ kontoret ganska blygsam; din spel-PC kanske kan hantera 8K-video mycket bĂ€ttre.

Fullstor HDMI

PC-spel och konsoler

Du kan köra nÀstan vad som helst pÄ en kraftfull dator och du kan verkligen vrida upplösningen nÀr du vet vilka instÀllningar du ska justera. SÄ i teorin kan du spela nÄgra PC-spel pÄ 8K, men det Àr lÀttare sagt Àn gjort.

Även om din dator kan spela spel pĂ„ 8K (Ă€ldre titlar som Half-Life 2 eller Counter-Strike: Source kan förmodligen spela mycket bra med 8K-upplösning pĂ„ en modern spel-PC), kommer du att fĂ„ problem med att ansluta din dator upp till valfri skĂ€rm som kan hantera 8K. Inga grafikkort stöder för nĂ€rvarande HDMI 2.1, vilket krĂ€vs för 8K, sĂ„ du kan inte bara anvĂ€nda en enda kabel för att ansluta din dator till en 8K TV. IstĂ€llet mĂ„ste du anvĂ€nda DisplayPort, och DisplayPort 1.4 i nuvarande grafikkort Ă€r begrĂ€nsad till den typ av 8K den kan sĂ€nda (bĂ„de i bildhastighet och bitdjup). Precis som HDMI 2.1-enheter bör DisplayPort 2.0-kort med 8K-stöd börja komma ut nĂ€sta Ă„r.

Vi Àr förmodligen nÀrmast att se tillgÀngligt 8K-innehÄll i form av konsolspel i slutet av Äret, nÀr PlayStation 5 och Xbox Series X förvÀntas levereras. NÀsta generation av Sony- och Microsoft-konsoler kan förmodligen mata ut 8K-grafik, men vi tror det nÀr vi ser det.

Xbox Series X

FortsÀtt vÀnta

Som vi sa kommer det att dröja Ätminstone nÄgra Är tills dina favoritfilmer och -program Àr tillgÀngliga i 8K, oavsett om de Àr inspelade i den upplösningen eller remastered. Det kommer ocksÄ att ta ett tag innan du kan spela nÄgra spel i 8K pÄ ett sÀtt som inte krÀver en PC pÄ 6 000 $ och en tillrÀckligt stark bakgrund pÄ datorer som du förmodligen kvalificerar dig för nÄgon form av IT-certifiering. SÄ om du köper en 8K-TV 2020, gör dig redo för mycket uppkonverterad video medan du vÀntar pÄ nÄgot annat att titta pÄ eller spela pÄ den.