Vad du ska göra om ditt antivirusprogram slutar fungera

När du har installerat antivirusskydd på alla dina datorer är du väl skyddad mot attacker mot skadlig kod. Men programvara är inte perfekt, och säkerhetsprogramvara är inget undantag. Ditt antivirusprogram kan missa ett helt nytt nolldagarsattack. Det kan vara inaktivt eftersom det behöver din uppmärksamhet. Du kanske inte betalade när det blev dags att förnya.

Det finns olika scenarier där ett virus, trojan eller annat skadligt program kan sväva sig på en dator som nominellt skyddas av antivirusprogram. Om det händer dig, var inte panik! Håll huvudet klart och följ förslagen nedan för att återhämta dig efter attacken.

Slutade mitt antivirus fungera?

Vanligtvis är den enda gången du märker ett antivirusprogram när det dyker upp ett meddelande som gratulerar sig själv för att upptäcka och eliminera en skadlig attack. Visst, några av dem meddelar dig när de har uppdaterat, andra visar en månadsrapport om precis vad de har gjort för dig. Men mycket av tiden håller ditt säkerhetsskydd mamma.

Det är därför det är en bra idé att kontrollera att ditt antivirus fungerar då och då. Hitta dess ikon i meddelandefältet längst ned till höger på skärmen. Om du inte ser det klickar du på ikonen för att visa dolda objekt. I Windows 10 ser det ut som en vaktmästare ^. Högerklicka på antivirusikonen och klicka på menyvalet som öppnar den.

Antivirus misslyckades partiellt skydd

Nästan alla antivirusprogram visar en grön ikon, banner eller bild i huvudfönstret när alla inställningar är bra. Om du ser rött eller gult är inget fel. Vanligtvis berättar antivirusprogrammet vad som är fel och ofta finns det en knapp eller länk för att fixa saker. Du kan behöva gräva i inställningar för att rätta till vilket problem som hindrar dig från att se grönt.

Har du grönt? Det är bra, men medan du är här, kolla statistik som den senaste antivirus-signaturuppdateringen, den senaste programuppdateringen och den senaste genomsökningen. Du kan också proaktivt be antivirusprogrammet att söka efter uppdateringar nu och sedan köra en fullständig genomsökning. Nu fungerar det säkert!

Mitt Antivirus slutade fungera!

Om dina inställningar var felaktiga, eller om ditt antivirusprogram inte var uppdaterat, kan skadlig programvara ha glidit förbi medan det inte var tillgängligt. Hur skulle du veta om du har skadlig kod?

Antivirus misslyckades Scareware

Vissa angrepp är uppenbara och avslöjar deras närvaro genom att tvinga popup-annonser även när du inte använder webbläsaren eller omdirigerar din surfning till oönskade sidor. Vissa låtsas till och med vara säkerhetsprogramvara, varnar dig för sminkade skadliga faror och erbjuder sig att “fixa” dem till ett pris. Ransomware kräver också kontanter efter att det har krypterat dina viktiga filer.

Andra typer av skadlig kod är mer subtila. Hackade någon dina lösenord? En trojan kan ha varit inblandad. Malware med sociala medier skapar inlägg som om de vore dina egna och smittar vänner som klickar på länkar i inläggen. Och naturligtvis finns det ibland inget tecken på att en skadlig attack inträffade … förrän du upptäcker att ditt bankkonto är tömt eller din kredit avvisas på grund av köp du inte gjorde.

Hur du återställer dig efter en skadlig programvaruattack

Det händer. Ibland, trots att ditt antivirusprogram är helt uppdaterad och funktionellt, glider en snygg ny skadlig skadestam förbi den. Om antivirusprogrammet inte känner igen hotet, antingen genom sin malware-signatur eller dess beteende, måste du ta in SWAT-teamet.

De flesta antivirusföretag erbjuder en räddningsskiva i form av en ISO-fil som du bränner till CD eller DVD eller installerar på en USB-enhet. Att starta från räddningsskivan startar ett separat operativsystem, vanligtvis Linux-baserat, med ett inbyggt antivirusprogram. Om skadlig programvara undvek ditt antivirusprogram eftersom det skymtade Windows kan räddningsskivan verkligen hjälpa till. Bitdefender Antivirus Plus gör rengöring ännu enklare med möjligheten att starta i räddningsläge, ingen disk krävs.

Antivirus misslyckades Malwarebytes

Du kan också ta med ett aggressivt rengöringsverktyg som Malwarebytes. Sådana verktyg kommer ofta med en varning om att säkerhetsskador är möjliga, men om du har en aktiv skadlig skadegörelse tar du förmodligen risken. De flesta är gratis, så om man inte gör jobbet kan du ge nästa utmanare en chans.

Norton AntiVirus Plus tar ett ovanligt tillvägagångssätt. När den är klar med en skanning frågar den om du känner att skadlig kod fortfarande kan finnas. Om du gör det kan du klicka på en länk för att starta Norton Power Eraser, Symantecs eget aggressiva rengöringsverktyg. Även om du inte är Norton-användare kan du ladda ner och köra det här verktyget utan kostnad.

Ransomware krypterade mina filer

Om en trojan eller ett virus angripit ditt system på grund av att ditt antivirusprogram var inaktuellt eller helt enkelt missade attacken kan du återhämta dig med de tekniker som beskrivs ovan. Men om ransomware var inblandat är du i trubbel. Att upptäcka och radera det skadliga programmet gör ingenting för att återställa dina krypterade filer.

Antivirus misslyckades Petya

Du kanske tycker att det är klokt att bita i kulan och betala lösen, men tänk två gånger innan du gör det. Det finns ingen garanti för att betala kommer att få tillbaka dina filer, och inget verkligt incitament för skurkarna att dekryptera dina filer när du har betalat. Det är inte så att du kan rapportera dem till Better Business Bureau.

Om de krypterade filerna är tillräckligt viktiga kan det verka logiskt att anställa en expert för att återställa dem. Innan du gör det ska du dock undersöka företaget noggrant. En nyligen stingoperation avslöjade att vissa så kallade experter helt enkelt betalar lösen och sedan tar ut mer än lösenpriset.

I själva verket finns det inget verkligt behov av att anställa en expert. När forskare knäcker kryptering av en ransomware-stam gör de vanligtvis ett dekrypteringsverktyg fritt tillgängligt. Lösenprisanteckningen innehåller nästan alltid stamens namn, och en webbsökning på “ransomware-dekrypteringsverktyg” borde visa upp en lösning, om en finns. Kaspersky, McAfee och Trend Micro är bland de många antivirusföretag som erbjuder sådana verktyg. Trend Micro har till och med en ransomware-hotline som du kan ringa för gratis hjälp och support.

Det finns naturligtvis möjligheten att dina filer bara är borta, utan risk för återhämtning. Om den tanken fyller dig med fruktan, gå direkt och skapa ett omfattande molnbaserat säkerhetskopieringssystem för dina viktigaste filer. Nu om ransomware slår till kan du använda de tekniker som beskrivs ovan för att eliminera angriparen och sedan helt enkelt återställa dina filer från säkerhetskopiering.

Skaffa ett nytt antivirusprogram

Om skadlig kod kom förbi ditt antivirusprogram trots att det var helt uppdaterat, det hade bara ett jobb och misslyckades. Inte alla säkerhetsprodukter skapas lika. Oberoende antivirus testlaboratorier delar ut ett brett utbud av testresultat, från perfekt till helt hemskt. Vi har testat dussintals antivirusverktyg (du kan läsa om våra antivirusprovningsförfaranden här), så om du funderar på en förändring kan du läsa igenom våra detaljerade antivirusrecensioner så att du kan göra det bästa valet. Låt oss hoppas att du aldrig får ett fel genom ditt antivirusskydd.

Relaterade Artiklar

Back to top button