Vad du ska göra om ditt antivirusprogram slutar fungera

Vad du ska göra om ditt antivirusprogram slutar fungera

NÀr du har installerat antivirusskydd pÄ alla dina datorer Àr du vÀl skyddad mot attacker mot skadlig kod. Men programvara Àr inte perfekt, och sÀkerhetsprogramvara Àr inget undantag. Ditt antivirusprogram kan missa ett helt nytt nolldagarsattack. Det kan vara inaktivt eftersom det behöver din uppmÀrksamhet. Du kanske inte betalade nÀr det blev dags att förnya.

Det finns olika scenarier dÀr ett virus, trojan eller annat skadligt program kan svÀva sig pÄ en dator som nominellt skyddas av antivirusprogram. Om det hÀnder dig, var inte panik! HÄll huvudet klart och följ förslagen nedan för att ÄterhÀmta dig efter attacken.

Slutade mitt antivirus fungera?

Vanligtvis Àr den enda gÄngen du mÀrker ett antivirusprogram nÀr det dyker upp ett meddelande som gratulerar sig sjÀlv för att upptÀcka och eliminera en skadlig attack. Visst, nÄgra av dem meddelar dig nÀr de har uppdaterat, andra visar en mÄnadsrapport om precis vad de har gjort för dig. Men mycket av tiden hÄller ditt sÀkerhetsskydd mamma.

Det Àr dÀrför det Àr en bra idé att kontrollera att ditt antivirus fungerar dÄ och dÄ. Hitta dess ikon i meddelandefÀltet lÀngst ned till höger pÄ skÀrmen. Om du inte ser det klickar du pÄ ikonen för att visa dolda objekt. I Windows 10 ser det ut som en vaktmÀstare ^. Högerklicka pÄ antivirusikonen och klicka pÄ menyvalet som öppnar den.

Antivirus misslyckades partiellt skydd

NÀstan alla antivirusprogram visar en grön ikon, banner eller bild i huvudfönstret nÀr alla instÀllningar Àr bra. Om du ser rött eller gult Àr inget fel. Vanligtvis berÀttar antivirusprogrammet vad som Àr fel och ofta finns det en knapp eller lÀnk för att fixa saker. Du kan behöva grÀva i instÀllningar för att rÀtta till vilket problem som hindrar dig frÄn att se grönt.

Har du grönt? Det Àr bra, men medan du Àr hÀr, kolla statistik som den senaste antivirus-signaturuppdateringen, den senaste programuppdateringen och den senaste genomsökningen. Du kan ocksÄ proaktivt be antivirusprogrammet att söka efter uppdateringar nu och sedan köra en fullstÀndig genomsökning. Nu fungerar det sÀkert!

Mitt Antivirus slutade fungera!

Om dina instÀllningar var felaktiga, eller om ditt antivirusprogram inte var uppdaterat, kan skadlig programvara ha glidit förbi medan det inte var tillgÀngligt. Hur skulle du veta om du har skadlig kod?

Antivirus misslyckades Scareware

Vissa angrepp Ă€r uppenbara och avslöjar deras nĂ€rvaro genom att tvinga popup-annonser Ă€ven nĂ€r du inte anvĂ€nder webblĂ€saren eller omdirigerar din surfning till oönskade sidor. Vissa lĂ„tsas till och med vara sĂ€kerhetsprogramvara, varnar dig för sminkade skadliga faror och erbjuder sig att “fixa” dem till ett pris. Ransomware krĂ€ver ocksĂ„ kontanter efter att det har krypterat dina viktiga filer.

Andra typer av skadlig kod Ă€r mer subtila. Hackade nĂ„gon dina lösenord? En trojan kan ha varit inblandad. Malware med sociala medier skapar inlĂ€gg som om de vore dina egna och smittar vĂ€nner som klickar pĂ„ lĂ€nkar i inlĂ€ggen. Och naturligtvis finns det ibland inget tecken pĂ„ att en skadlig attack intrĂ€ffade … förrĂ€n du upptĂ€cker att ditt bankkonto Ă€r tömt eller din kredit avvisas pĂ„ grund av köp du inte gjorde.

Hur du ÄterstÀller dig efter en skadlig programvaruattack

Det hÀnder. Ibland, trots att ditt antivirusprogram Àr helt uppdaterad och funktionellt, glider en snygg ny skadlig skadestam förbi den. Om antivirusprogrammet inte kÀnner igen hotet, antingen genom sin malware-signatur eller dess beteende, mÄste du ta in SWAT-teamet.

De flesta antivirusföretag erbjuder en rÀddningsskiva i form av en ISO-fil som du brÀnner till CD eller DVD eller installerar pÄ en USB-enhet. Att starta frÄn rÀddningsskivan startar ett separat operativsystem, vanligtvis Linux-baserat, med ett inbyggt antivirusprogram. Om skadlig programvara undvek ditt antivirusprogram eftersom det skymtade Windows kan rÀddningsskivan verkligen hjÀlpa till. Bitdefender Antivirus Plus gör rengöring Ànnu enklare med möjligheten att starta i rÀddningslÀge, ingen disk krÀvs.

Antivirus misslyckades Malwarebytes

Du kan ocksÄ ta med ett aggressivt rengöringsverktyg som Malwarebytes. SÄdana verktyg kommer ofta med en varning om att sÀkerhetsskador Àr möjliga, men om du har en aktiv skadlig skadegörelse tar du förmodligen risken. De flesta Àr gratis, sÄ om man inte gör jobbet kan du ge nÀsta utmanare en chans.

Norton AntiVirus Plus tar ett ovanligt tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt. NĂ€r den Ă€r klar med en skanning frĂ„gar den om du kĂ€nner att skadlig kod fortfarande kan finnas. Om du gör det kan du klicka pĂ„ en lĂ€nk för att starta Norton Power Eraser, Symantecs eget aggressiva rengöringsverktyg. Även om du inte Ă€r Norton-anvĂ€ndare kan du ladda ner och köra det hĂ€r verktyget utan kostnad.

Ransomware krypterade mina filer

Om en trojan eller ett virus angripit ditt system pÄ grund av att ditt antivirusprogram var inaktuellt eller helt enkelt missade attacken kan du ÄterhÀmta dig med de tekniker som beskrivs ovan. Men om ransomware var inblandat Àr du i trubbel. Att upptÀcka och radera det skadliga programmet gör ingenting för att ÄterstÀlla dina krypterade filer.

Antivirus misslyckades Petya

Du kanske tycker att det Àr klokt att bita i kulan och betala lösen, men tÀnk tvÄ gÄnger innan du gör det. Det finns ingen garanti för att betala kommer att fÄ tillbaka dina filer, och inget verkligt incitament för skurkarna att dekryptera dina filer nÀr du har betalat. Det Àr inte sÄ att du kan rapportera dem till Better Business Bureau.

Om de krypterade filerna Àr tillrÀckligt viktiga kan det verka logiskt att anstÀlla en expert för att ÄterstÀlla dem. Innan du gör det ska du dock undersöka företaget noggrant. En nyligen stingoperation avslöjade att vissa sÄ kallade experter helt enkelt betalar lösen och sedan tar ut mer Àn lösenpriset.

I sjĂ€lva verket finns det inget verkligt behov av att anstĂ€lla en expert. NĂ€r forskare knĂ€cker kryptering av en ransomware-stam gör de vanligtvis ett dekrypteringsverktyg fritt tillgĂ€ngligt. Lösenprisanteckningen innehĂ„ller nĂ€stan alltid stamens namn, och en webbsökning pĂ„ “ransomware-dekrypteringsverktyg” borde visa upp en lösning, om en finns. Kaspersky, McAfee och Trend Micro Ă€r bland de mĂ„nga antivirusföretag som erbjuder sĂ„dana verktyg. Trend Micro har till och med en ransomware-hotline som du kan ringa för gratis hjĂ€lp och support.

Det finns naturligtvis möjligheten att dina filer bara Àr borta, utan risk för ÄterhÀmtning. Om den tanken fyller dig med fruktan, gÄ direkt och skapa ett omfattande molnbaserat sÀkerhetskopieringssystem för dina viktigaste filer. Nu om ransomware slÄr till kan du anvÀnda de tekniker som beskrivs ovan för att eliminera angriparen och sedan helt enkelt ÄterstÀlla dina filer frÄn sÀkerhetskopiering.

Skaffa ett nytt antivirusprogram

Om skadlig kod kom förbi ditt antivirusprogram trots att det var helt uppdaterat, det hade bara ett jobb och misslyckades. Inte alla sÀkerhetsprodukter skapas lika. Oberoende antivirus testlaboratorier delar ut ett brett utbud av testresultat, frÄn perfekt till helt hemskt. Vi har testat dussintals antivirusverktyg (du kan lÀsa om vÄra antivirusprovningsförfaranden hÀr), sÄ om du funderar pÄ en förÀndring kan du lÀsa igenom vÄra detaljerade antivirusrecensioner sÄ att du kan göra det bÀsta valet. LÄt oss hoppas att du aldrig fÄr ett fel genom ditt antivirusskydd.