Vad är Thunderbolt 4? Allt du behöver veta om nästa generations perifera gränssnitt med hög hastighet

Thunderbolt 4, Thunderbolt 4 spec, Thunderbolt, Intel Thunderbolt, Thunderbolt vs USB C, Thunderbolt 4 vs USB 4, vad är Thunderbolt, Intel Intel säger att Thunderbolt 4 först kommer att stödjas av kommande Tiger Lake-mobilprocessorer, som kommer att lanseras senare i år. (Bildkredit: Intel)

Intel på onsdagen tillkännagav Thunderbolt 4, nästa version av Thunderbolt-gränssnittet som kombinerar video och data på en enda kabel. Santa Clara-huvudkontoret chipmaker släppte specifikationerna för Thunderbolt 4, men gränssnittet kommer bara till datorer i slutet av detta år. Med USB-C-gränssnittet som en USB-kontakt på de flesta avancerade bärbara datorer idag, varför behöver tillverkare byta till Thunderbolt? Vad är fördelen med Thunderbolt 4? Kommer din nästa bärbara dator med Thunderbolt 4? Vi svarar på alla dina frågor i den här förklararen.

Thunderbolts historia

Intel debuterade Thunderbolt helt tillbaka 2009. Född som ett Intel-projekt som heter Light Peak, är Thunderbolt den enda porten som styr dem alla. Tanken bakom Thunderbolt-gränssnittet har alltid varit att skapa ett patent- och videoöverföringsprotokoll.

Så här beskriver Intel Thunderbolt:

Thunderbolt är namnet på höghastighetsprotokollet som dynamiskt växlar för att justera data och videobandbredd beroende på vilken enhet du har anslutit eller det program du gör.

Apple var det första företaget som exklusivt använde Thunderbolt i MacBook Pro under 2011. Under samma år lanserade Apple en Thunderbolt-kompatibel iMac. Tyvärr, utom Apple, släppte väldigt få PC-leverantörer upp Intels Thunderbolt. Ett stort hinder som stoppade stora PC-tillverkare som använder Thunderbolt är att de behöver få certifiering från Intel. Den höga kostnaden hindrade också PC-tillverkare från att lägga till en multifunktionskontakt i sina bärbara datorer. Många fruktade också att Intel skulle höja priset när protokollet blev accepterat i branschen, trots allt hade chiptillverkaren standard, specifikation och till och med leverans.

Under åren har Thunderbolt utvecklats. Originalet stödde Thunderbolt 10Gbit / s bandbredd och använde Mini DisplayPort-kontakten. Det var snabbare än USB 3.0, som kunde överföra data med hastigheter upp till 5 Gbps. Thunderbolt 2 tillkännagavs 2013 och erbjöd 20Gbit / s. Återigen var Apple bland de första företagen som släppte Thunderbolt 2-kompatibla produkter. Dess 2013 Retina Macbook Pro-bärbara dator blev den första enheten som använde Thunderbolt 2.

Thunderbolt 4, Thunderbolt 4 spec, Thunderbolt, Intel Thunderbolt, Thunderbolt vs USB C, Thunderbolt 4 vs USB 4, vad är Thunderbolt, Intel MacBook Pro var den första enheten med Thunderbolt 2011. (Bildkredit: Apple)

Under 2015 Computex tillkännagav Intel Thunderbolt 3. Det tillät överföringsdata med upp till 40 Gbps och var dubbelt så snabbt som 20 Gbps-hastigheten för Thunderbolt 2. Dessutom gick Thunderbolt 3 bort från en Mini DisplayPort-kontakt till en USB-C-anslutning.

Med Thunderbolt 3 gjorde Intel ett antal ändringar för att öka antagandet av framtidens hamn. 2017 meddelade Intel att de skulle integrera Thunderbolt 3 i framtida processorer. Intels Ice Lake-processorer som började levereras i nya bärbara datorer i slutet av förra året kom med Thunderbolt 3. Chiptillverkaren gjorde också Thunderbolt 3 royaltyfritt.

På många sätt visade sig Thunderbolt 3 vara en spelväxlare. Thunderbolt 3 var inte bara designad för att fungera i samma port som USB-C utan den var kompatibel med USB-C-kablar och enheter. Om din bärbara dator erbjuder Thunderbolt 3 betyder det att den är helt kompatibel med USB-C. Du kan också ansluta upp till två 4K-skärmar vid 60Hz via DisplayPort.

Trots Intels bästa ansträngningar förblir Thunderbolt nischad och är begränsad till några få premiumbärbara datorer som Apples MacBook Pros, Dell XPS och HPs Spectre x360. Thunderbolt 3 saknas från Xiaomis Mi NoteBook 14 Horizon Edition, som drivs av Intels Ice Lake-processorer. Det här är den bärbara datorn som saknar Thunderbolt 3, men den levereras med en USB-C-port.

Dell säger att dess nya XPS 13 är en kombination av “design, prestanda, bekvämlighet”

Vad är Thunderbolt 4?

Thunderbolt 4 är, som namnet antyder, den fjärde versionen av Thunderbolt-gränssnittet. Det kommer inte att vara snabbare vid överföring av data än Thunderbolt 3 som kan överföra datahastigheter på 40 Gbit / s, men erbjuder ytterligare funktioner. Dessa inkluderar stöd för två 4K-skärmar eller en 8K-skärm (Thunderbolt 3 stöder en 4K-skärm på 60 MHz) och snabba lagringshastigheter på 3000 megabyte per sekund. Med Thunderbolt 4 får användare också upp till fyra portar – en anslutning upp till datorn och ytterligare tre portar som kommer nedströms när du ansluter andra enheter till (Thunderbolt 3 hade antingen en port eller två portar). Och för första gången stöder Thunderbolt 4 universella 40 GB / s-kablar upp till 2 meter långa.

Vilka datorer inkluderar Thunderbolt 4?

Intel säger att Thunderbolt 4 först kommer att stödjas av kommande Tiger Lake-mobilprocessorer, som kommer att lanseras senare i år. Detta innebär att vi kommer se Thunderbolt 4-drivna datorer börja leverera antingen i slutet av året eller i början av nästa år.

Thunderbolt 4, Thunderbolt 4 spec, Thunderbolt, Intel Thunderbolt, Thunderbolt vs USB C, Thunderbolt 4 vs USB 4, vad är Thunderbolt, Intel Thunderbolt 4 kommer inte att vara snabbare vid överföring av data än Thunderbolt 3 som kan överföra data med 40 Gbit / s, men erbjuder ytterligare funktioner. (Bildkredit: Wikimedia Commons / Amin)

Är Thunderbolt / Thunderbolt 4 samma som USB-C?

Nej. Thunderbolt och USB-C ser likadana ut eftersom båda har samma vändbara port, men de är olika. Thunderbolt / Thunderbolt 4 erbjuder extra funktioner jämfört med USB-C, som allmänt används av PC-leverantörer och tillverkare av tillbehör. Poängen att komma ihåg är att USB-C inte matchar Thunderbolt när det gäller överföringshastigheter. Thunderbolt 4-portar är tekniskt bakåtkompatibla med USB-C-enheter. Men inte alla USB-C-portar stöder Thunderbolt 4-teknik.

Vad är skillnaden mellan USB 4 och Thunderbolt 4?

I slutet av förra året tillkännagav USB Promoter Group de slutliga specifikationerna för USB 4, nästa version av Universal Serial Bus, eller USB som allmänt känt. USB 4 introducerar ett antal nya funktioner som att den är utformad för att fungera i samma port som USB-C, överföringshastigheter på upp till 40 GBps, bakåtkompatibilitet med USB 3 och 2-enheter och kompatibilitet med Thunderbolt 4 och Thunderbolt 3-enheter .

Visst att USB 4 är mer avancerad än de andra generationerna av USB men båda är två olika protokoll. Det är viktigt att veta att Thunderbolt 4 bygger på PCI Express (PCIe), vilket innebär att den flyttar stora mängder data mycket snabbt. USB 4 använder inte PCIe.

Är USB 4 kompatibel med Thunderbolt 4?

Ja. Thunderbolt 4 och USB 4-produkter använder samma underliggande protokollspecifikation. Det betyder att alla USB 4-enheter är kompatibla med Thunderbolt 4 såväl som Thunderbolt 3-enheter. Tänk på att inte alla USB 4-enheter också fungerar med Thunderbolt 4 eller Thunderbolt 3-enheter.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.

Relaterade Artiklar

Back to top button