Vad Àr Plex?

Vad Àr Plex?

Om du har en samling filmer och TV-program i ditt personliga bibliotek finns det knappast ett bÀttre sÀtt att hantera det Àn Plex. Precis som den liknande biblioteksappen Kodi ger Plex dig ett attraktivt grÀnssnitt för att blÀddra bland eller söka i dina program för att hitta nÄgot att titta pÄ. Men dess viktigaste funktion Àr att lÄta dig strömma ditt eget innehÄll frÄn din dator till vilken enhet du Àger och till och med dela det biblioteket med andra.

Till skillnad frĂ„n videostreamingtjĂ€nster som Netflix eller Hulu Ă€r Plex en typ av affĂ€rer med din egen media. Om du har dina egna digitala kopior av filmer eller program kan du lagra dem pĂ„ en stationĂ€r dator – eller en NAS, om du kĂ€nner dig Ă€ventyrlig – som alltid Ă€r ansluten till internet. Med Plex-appen pĂ„ din telefon eller TV kan du sedan strömma dessa videor till nĂ€stan vilken enhet som helst.

Om det lÄter komplext, fortsÀtt lÀsa. Vi delar upp allt du behöver veta om Plex.

Vilka enheter stöder Plex?

Den frÄgan har ett tvÄdelat svar. Med Plex finns det faktiskt tvÄ appar: servern, som körs pÄ en enhet som lagrar alla dina media; och klienten, som du kan anvÀnda för att spela upp det mediet. Tekniskt kan du anvÀnda Plex pÄ bara en enhet och köra bÄde servern och klienten för att hantera ditt bibliotek, men Plexs mest anvÀndbara funktion Àr att strömma dina media nÄgon annanstans, sÄ du kommer antagligen vilja ladda ner mer Àn en klient.

Plex

Plex Media Server körs pÄ ett brett utbud av plattformar som du kan köra pÄ en stationÀr dator. De mest uppenbara exemplen Àr Windows och Mac. Plex stöder ocksÄ Linux, FreeBSD och till och med en massa nisch-NAS-plattformar om du hellre vill köra din server pÄ dedikerat nÀtverkslagring och frigöra din stationÀra dator för andra saker.

Plex-apparna (eller klienterna) finns pÄ ett annat, men inte mindre varierat, utbud av plattformar, inklusive Android, iOS, Windows och Mac. Men du hittar ocksÄ dedikerade Plex-appar för de flesta smarta TV-plattformar och lÄdor som Apple TV, Chromecast och Fire TV, samt konsoler som Xbox One och PlayStation 4. Med andra ord, om det finns en plats du tittar pÄ TV , det finns en god chans att Plex redan har en app för det.

Hur Àr det att anvÀnda Plex?

Återigen har denna frĂ„ga ett tvĂ„delat svar. Om du anvĂ€nder Plex Media Server för att driva ditt eget bibliotek kanske du vill bli bekvĂ€m med att grĂ€va i filstrukturer. Att stĂ€lla in en Plex-server innebĂ€r att du hittar en plats för att lagra dina filer, namnge dem ordentligt och ibland justera metadata sĂ„ att alla dina shower har rĂ€tt omslagskonst. För de som kör en server finns det mycket mer att lĂ€ra sig om grĂ€nssnittet, men Plex gör det ganska enkelt för alla att köra sina egna.

Filmer pÄ Plex

Å andra sidan har tittarna – oavsett om du strömmar frĂ„n din egen server eller tittar frĂ„n en vĂ€ns – ett enkelt grĂ€nssnitt. PĂ„ vĂ€nster sida av de flesta Plex-appar ser du blĂ€ddringsbara bibliotek (som servervĂ€rden kan organisera hur de vill) av filmer, TV-program eller spellistor. Högst upp i de flesta appar finns det en sökruta dĂ€r du kan söka igenom din egen server och servern för alla som har delat sitt bibliotek med dig.

Delning Àr en stor del av Plex överklagande. TÀnk pÄ det som att lÄna en film frÄn en vÀns bibliotek. Ta en titt pÄ vad de har pÄ hyllan, vÀlj nÄgot du gillar och börja titta. Bara du behöver inte returnera nÄgra skivor nÀr du Àr klar, och de kan titta pÄ dem samtidigt om de vill. Om du kÀnner till nÄgra personer som alla driver sina egna servrar Àr det lÀtt att hitta nÄgot att titta pÄ.

Vilket innehÄll kan jag anvÀnda med Plex?

Plex Àr inte en innehÄllsleverantör. Du kan rippa dina egna Blu-strÄlar till din dator och ha digitala kopior av dina filmer eller program som du kan titta pÄ var som helst, eller sÄ kan du strömma videor du sjÀlv har gjort. Du kan ocksÄ anvÀnda Live TV-funktionerna i Plex parat med en sÀndningsantenn för att rulla din egen DVR.

Tidvatten pÄ Plex

Plex förgrenar sig ocksÄ direkt till strömmande innehÄll, inklusive gratis ad-stödda filmer och TV-program frÄn företag som Warner Bros. Det Àr fortfarande tidiga dagar för denna typ av innehÄll, men Plex hÄller pÄ att lÀgga till fler partners.

Du kan ocksÄ prenumerera pÄ Tidal via Plex som ett tillÀgg, vilket ger tillgÄng till 60 miljoner lÄtar. Om du redan har en Spotify- eller Apple Music-prenumeration kanske detta inte tilltalar dig, men om inte Àr det ett praktiskt sÀtt att hantera alla dina media pÄ ett stÀlle.

Precis som att köra bil Àr Plex i sig helt lagligt. Det betyder inte att du inte kan göra olagliga saker med det. Om du piratkopierar filmer eller TV-program och sedan laddar upp dem i Plex, kommer appen att strömma dem till dina enheter precis som det skulle göra nÄgot annat. Det skiljer inte mellan lagligt förvÀrvade medier eller piratkopierat innehÄll.

Plex erbjuder dock inte aktivt ett sÀtt att komma Ät det piratkopierade innehÄllet. NÀr Kodi lade till stöd för tillÀgg skapade minst en utvecklare en som lÄter anvÀndare strömma piratkopierade medier. Det var en grumlig situation, eftersom Kodi inte tillhandahöll de stulna medierna direkt, och det Àr en frÄga som fortfarande inte har utarbetats helt.

Behöver jag anvÀnda en VPN med Plex?

Generellt sett behöver du inte ett VPN nÀr du anvÀnder Plex. Allt innehÄll som streamas frÄn din server till en klientapp Àr krypterat och ska inte kunna visas för alla som kan försöka snoopa pÄ vad du gör. Eftersom Plex inte tillÄter dig att ladda ner tillÀgg frÄn tredje part som Kodi, behöver du inte heller ett VPN av den anledningen.

Det gÀller dock bara trafik som skickas frÄn din Plex-server till alla som tittar pÄ. Om du redan anvÀnder en VPN för att skydda din andra trafik kan du fÄ ett extra lager av skydd. Det kan ocksÄ bryta dina strömmar. För mer, kolla in vÄr guide för att hantera din Plex-server, inklusive hur du anvÀnder en VPN med Plex.