Vad Àr Kodi?

Vad Àr Kodi?

Du kanske har sett namnet Kodi dyka upp online nyligen och undrat vad det handlar om. Kodi Àr gratis programvara med öppen kÀllkod för att hantera din lokala samling av filmer, tv-program, musik och foton. Du kanske till och med kommer ihÄg det som det gamla Xbox Media Center (XBMC).

Kodi förlitar sig uteslutande pÄ dina befintliga media, sÄ det sparar inte dig frÄn att behöva prenumerera pÄ videostreamingtjÀnster, som Netflix och Hulu, eller musikströmmingsappar som Spotify och Pandora. IstÀllet Àr Kodis verktyg dess stöd för mÄnga filtyper och kompatibilitet med mÄnga olika enheter. Nedan erbjuder vi en fullstÀndig förklaring av den populÀra mediechefen och dess laglighet.

Vilka enheter stöder Kodi?

Du Àger förmodligen minst en enhet som stöder Kodi, eftersom den hÀr fria programvaran Àr tillgÀnglig för Windows-, macOS-, Linux-, Android-, iOS- och till och med Raspberry Pi (RPi) -enheter. Kolla in vÄr funktion om hur du installerar, uppdaterar och anvÀnder Kodi för mer information. PÄ vissa plattformar, till exempel macOS och Windows, Àr det lika enkelt att komma igÄng med Kodi som att ladda ner installationspaketet. Installera Kodi pÄ en iOS eller en RPi-enhet Àr lite mer involverad.

Du kan synkronisera dina mediebibliotek över flera enheter med Kodi, med tillÀgg som stöds eller ett lokalt nÀtverk. Om du vill skapa en dedikerad mediaspelare med ditt Kodi-bibliotek i vart och ett av dina rum finns det inget som hindrar dig frÄn att göra det.

Kodi Àr öppen kÀllkodsprogramvara utvecklad av den ideella XBMC Foundation, sÄ mÄnga av dess funktioner och tillÀgg drivs av samhÀllet. I praktiken betyder detta att Kodi ser frekventa uppdateringar. Du kan lÀsa mer om detaljerna för varje ny version pÄ den officiella Kodi-bloggen. Om du Àr intresserad av att utveckla funktioner för Kodi kan du vÀlja att ladda ner de absolut senaste byggnaderna, men de flesta anvÀndare vill hÄlla fast vid de stabila utgÄvorna. Den senaste stabila versionen av Kodi Àr 18.3 (Leia), men du kan ladda ner dev-versioner av version 19 (Matrix).

Hur Àr det att anvÀnda Kodi?

Kodi sÀtter effektivt innehÄll framför och i mitten, vilket gör det till ett perfekt grÀnssnitt för hemmabio-datorer (HTPC) eller andra enheter anslutna till projektorer eller högtalare. Det döljer ocksÄ ett överraskande antal anpassnings- och konfigurationsalternativ i menyerna, men du behöver inte dyka djupt in i dessa instÀllningar för att anvÀnda den till sin fulla potential. Nu nÀr Plex har tappat stöd för HTPC kan Kodi vara ditt bÀsta alternativ för sÄdana instÀllningar. Om du inte vet Àr Plex en mediaserver som Àr populÀr bland kabelskÀrare och Àr enkel att installera och anvÀnda.

PÄ vÀnster sida av grÀnssnittet finns en vertikal meny som visar allt ditt innehÄll, inklusive filmer, TV-program, musik, radio och foton. Den Àr instÀlld pÄ samma sÀtt som nÄgon annan filhanterare, sÄ det borde inte vara för svÄrt att lÀra sig alla dess organisatoriska knep. Det finns ocksÄ ett universellt sökfÀlt för att hitta lokala mediefiler, installerade tillÀgg eller innehÄll frÄn YouTube eller TheMovieDB (via tillÀgg).

Kodi

Om du tÀnker anvÀnda Kodi i en HTPC-installation kanske du uppskattar de lÀttillgÀngliga ströminstÀllningarna i huvudgrÀnssnittet. Det finns ocksÄ annan systeminformation i instÀllningarna, sÄsom batterinivÄer, anslutningsinformation och en översikt över resursanvÀndningen. Systemklockan i det övre högra hörnet gör att du inte tappar tid under filmmaraton.

Att flytta genom Kodis grÀnssnitt Àr enkelt, och dess mörka fÀrggradienter och ihÄllande menyer hjÀlper dig att organisera och konsumera innehÄll intuitivt. Det Àr dock bÀttre att du navigerar med en fjÀrrkontroll Àn med tangentbord och mus. Kodi stöder radiofrekventa (RF) fjÀrrkontroller, spelkontroller, samt smartphones och surfplattor.

Vilket innehÄll kan jag anvÀnda med Kodi?

Kodis hemsida informerar anvÀndarna pÄ ett framtrÀdande sÀtt att de inte tillhandahÄller nÄgot innehÄll direkt och inte heller tolererar det anvÀndningen av piratkopierade medier eller olagliga strömmar med sin programvara, som tillhandahÄlls av olagliga tillÀgg frÄn tredje part. Programvaran diskriminerar inte lagliga och olagliga filer, men du ansvarar för allt olagligt innehÄll du fÄr. En legitim anvÀndning av Kodi skulle vara att organisera samlingar av DRM-fria medier eller spela en DVD. Det konkurrerar med VLC-spelare nÀr det gÀller flexibilitet.

Att lÀgga till lokalt innehÄll i ditt bibliotek Àr en enkel process. Allt du behöver göra Àr att klicka pÄ en viss innehÄllstyp i menyn till vÀnster, till exempel filmer eller musik, vÀlja Filer och sedan lÀgga till en kÀlla (filplatsen med ditt innehÄll). Du mÄste ocksÄ ange ett namn för kÀllan samt vilken typ av innehÄll du vill att Kodi ska söka efter i den mappen. TÀnk pÄ att import av vissa innehÄllstyper, till exempel musik, Àr beroende av taggar, sÄ se till att ditt bibliotek Àr vÀlorganiserat innan du börjar importera det. Om du sÀtter i en skiva ska den dyka upp i menyn.

Kodi

De flesta vanliga streamingtjÀnster erbjuder inte Kodi-tillÀgg som inte stöds, sÄ du kommer inte att kunna importera eller förbÀttra innehÄll frÄn stora spelare som Netflix, HBO, Amazon eller Hulu. Vissa tjÀnster som Dazn, Pluto TV, PS Vue och Fox Sports fungerar med Kodi, men du mÄste fortfarande betala för sjÀlva tjÀnsten. Majoriteten av videotillÀggen spelar bara korta klipp eller ett urval av avsnitt frÄn kanaler som DIY-nÀtverket, ESPN eller ABC Family.

Ja. Om du laddar ner och anvÀnder Kodi för att hantera och spela mediefiler du Àger Àr det helt lagligt. Programvaran Àr gratis, öppen kÀllkod och lika sÀker som alla andra betrodda program installerade pÄ din enhet. TillÀggen som finns i det officiella Kodi-tillÀggsförvaret (de som Àr tillgÀngliga inom Kodi-appen) Àr ocksÄ perfekta att anvÀnda. Kodi tar ocksÄ officiellt en hÄrd hÄllning mot piratkopiering.

Som sagt, Kodi anvÀnds för att olagligt fÄ tillgÄng till upphovsrÀttsskyddat innehÄll genom anvÀndning av tillÀgg frÄn tredje part som samlats av externa organisationer. En sÄdan tredjepartsgrupp heter TV Addons, som Àr vÀrd för en samling inofficiellt stödda Kodi-appar, varav en minoritet erbjuder tillgÄng till upphovsrÀttsintrÄngsströmmar. Medan vissa mÀnniskor kan anvÀnda Kodi för olagliga ÀndamÄl betyder det inte att Kodi sjÀlv Àr olagligt.

Medan Electronic Frontier Foundation (EFF) försvarade TV-tillĂ€gg, sĂ€ger “det finns ett starkt argument för att inget fel har begĂ„tts av TV-tillĂ€gg för att bara vara vĂ€rd [these apps] online för nedladdning. “Kodi har slagit ut pĂ„ tjĂ€nsten och twittrat:” LĂ„t oss hoppas att TV-tillĂ€gg stĂ€ngs av oavsett orsak att de inte ger annat Ă€n elĂ€nde för alla. “Trots stöd frĂ„n EFF, tillĂ€ggen Phoenix och ZemTV (tidigare vĂ€rd pĂ„ TV-tillĂ€gg) har stĂ€ngts nyligen, pĂ„stĂ„s pĂ„ grund av pĂ„stĂ„enden om upphovsrĂ€ttsintrĂ„ng. Juridiska strider pĂ„gĂ„r bĂ„de i USA och Kanada.

Kodi

Kodi-utvecklare försöker distansera sig frÄn dessa olagliga plug-ins. Enligt Trusted Reviews har vissa Kodi-hudutvecklare buntat verktyg med sina installationer som specifikt letar efter dessa problematiska extrafunktioner. Kort sagt, detta installationspaket, kallat KN Addon Caretaker, kontrollerar anvÀndarens tillÀgg mot en databas för att se till att de alla Àr legitima.

En annan potentiell laglighetspunkt gÀller Kodi-lÄdor, som Àr förkonfigurerade hÄrdvaruenheter laddade med Kodi-programvaran. Kodi-lÄdor Àr lagliga, sÄ lÀnge de anvÀnder officiella tillÀgg eller legitima tredjepartsprogram. Du kan köpa en Kodi-lÄda för att undvika besvÀret med att installera programvaran pÄ en enhet. Dessa rutor passerar dock grÀnsen för laglighet om de Àr konfigurerade för att fungera med tillÀgg frÄn tredje part som ger tillgÄng till olagliga strömmar och innehÄll. Observera att det inte finns nÄgot sÄdant som en officiell Kodi-lÄda.

Kan Kodi byta kabel?

Att titta pÄ live-TV Àr möjligt med Kodi, men det Àr besvÀrligt att stÀlla in och inte sÀrskilt intuitivt. Om du vÀljer att ta dig an det hÀr projektet mÄste du stÀlla in en Personal Video Recorder (PVR) backend, klient och frontend, en process som Àr fullstÀndigt detaljerad pÄ Kodi-wiki.

Kodi tillhandahÄller tvÄ av de tre saker som behövs för att titta pÄ live-tv-kanaler; frontend-grÀnssnittet (Kodi sjÀlv) och en PVR-klient (ett integrerat Kodi-tillÀgg). Detta lÀmnar bara PVR-backen (hÄrdvara). Vissa företag, som SiliconDust, sÀljer CableCARD-kompatibla TV-mottagare som översÀtter krypterade digitala kabelsignaler till ett igenkÀnnbart format, men detta krÀver ett befintligt kabelabonnemang. En tekniker frÄn din kabelleverantör behöver ocksÄ konfigurera ditt CableCARD. Alternativt kan du köpa en PCI-tuner till din dator och dra gratis lokala kanaler frÄn luftvÀgarna. BÄda metoderna Àr lagliga, men en CableCARD-kompatibel enhet kommer troligen att köra dig nÄgonstans i prisintervallet $ 100 till $ 200.

Ett annat tillÀgg, Pluto.TV, strömmar live-kanaler över internet gratis. Nyligen meddelade Plex att det skulle vara tillgÀngligt via Kodi gratis och utan premiumprenumeration. Premium Plex-abonnemang öppnar live-TV och DVR-funktioner.

Hur anpassar jag Kodi?

Ett av de enklaste sÀtten att Àndra Kodis utseende Àr att byta till en ny hud i grÀnssnittsinstÀllningarna. De tvÄ standardskinnarna Àr visuellt lika, men en Àr optimerad för pekskÀrmar. Huden skapas av samhÀllet, men det betyder inte att de Àr halvbakade; det finns dokumentation och stöd för var och en av dem i Kodi-forumen.

TillÀgg skapade av communityn och godkÀnda av Kodi Àr ett annat sÀtt att fÄ ut det mesta av programvaran. Alla tillÀgg som du redan har installerat Àr ordnade efter innehÄllstyp i huvudmenyn till vÀnster, medan tillÀggswebblÀsaren kategoriserar nedladdningar efter deras anvÀndning. Det finns till exempel tillÀgg för att Àndra grÀnssnittets utseende och kÀnsla, para undertexter eller texter med ditt innehÄll eller lÀgga till nya alternativ i snabbmenyer.

Kodi

Profilsektionen Àr ocksÄ anvÀndbar eftersom den lÄter dig stÀlla in ett eller flera lösenordsskyddade anvÀndarkonton. Det finns inga specifika förÀldrakontrollinstÀllningar, men du kan styra innehÄllskÀllorna och lÄsa instÀllningarna för alla konton som du skapar. Med Kodi kan du ocksÄ enkelt vÀlja mellan grundlÀggande, standard-, avancerade och expertinstÀllningsnivÄer över grÀnssnittet.

Behöver jag anvÀnda en VPN med Kodi?

Oavsett om du behöver anvÀnda ett virtuellt privat nÀtverk (VPN) med Kodi beror pÄ hur du planerar att anvÀnda programvaran. Om du helt enkelt anvÀnder Kodi för att hantera dina lokala mediebibliotek Àr det inte nödvÀndigt med en VPN. NÀr du vÀl har börjat anvÀnda tillÀgg som anvÀnder din nÀtverksanslutning kan en VPN dock hjÀlpa till att förhindra att din ISP (eller nÄgon annan) spionerar pÄ din trafik.

En VPN skyddar dig dock inte frÄn alla sÀkerhetshot. Till exempel gör en VPN inget för att hindra dig frÄn att ladda ner skadlig kod som maskeras som ett legitimt tillÀgg frÄn tredje part eller frÄn att ge dina uppgifter till nÀtfiskewebbplatser med riktiga inloggningssidor. Det senare Àr ett verkligt bekymmer, eftersom mÄnga Kodi-tillÀgg inte Àr första parts angelÀgenheter.

Du hittar inga VPN-appar i Kodis officiella samling av tillÀgg, sÄ det bÀsta Àr att köra en VPN pÄ den enhet som du har Kodi installerad pÄ. Du har inga problem med att hitta en VPN som körs pÄ Windows-, macOS-, Android-, iOS- eller Linux-baserade enheter. Om du installerar ett VPN pÄ dessa enheter skyddas all din utgÄende internettrafik. Du kan dock stöta pÄ nÄgra problem med de fÄ videostreamingtjÀnster som Àr lika tillgÀngliga som tillÀgg, eftersom videostreamingtjÀnster stÀndigt arbetar för att blockera VPN-trafik.

Behöver kabelskÀrare Kodi?

KabelskÀrare behöver inte ladda ner Kodi; istÀllet Àr det anvÀndbart för dem som vill ha allt sitt lokala innehÄll organiserat i ett grÀnssnitt och tillgÀngligt pÄ flera enheter. Detta hjÀlper inte mÀnniskor som investeras i streamingtjÀnster heller, eftersom det inte erbjuder sÀtt att fÄ nytt innehÄll och inte integreras med webbplatser som Netflix, Amazon, Spotify eller HBO. Men om du planerar att stÀlla in en hemmabio-dator, erbjuder Kodi en komplett medieplattform med flera plattformar gratis. Se bara till att hÄlla dig till höger om lagen nÀr det gÀller innehÄll!