Vad är Facebook News?

Facebook-nyheter, facebook-nyheter som deltar i publikationer, vad är facebook-nyheter, hur fungerar facebook-nyheter, Mark Zuckerberg

I åratal har Facebook mött värmen från nyhetsorganisationer över hela världen att betala dem för deras innehåll på sin 2,6 miljarder användares starka plattform. På onsdagen tog det Mark Zuckerberg-ledda sociala medieföretaget det första steget i den riktningen genom att utöka sitt dedikerade News-avsnitt bortom den amerikanska marknaden. I syfte att betala nyhetsutgivare för innehåll och originalrapportering planerar Facebook att utöka avsnittet Nyhetsflik till andra länder, inklusive Indien, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Brasilien.

Vad är Facebook News?

Facebook News är ett separat avsnitt på världens mest populära sociala plattform som hjälper användare att hitta och läsa nyhetsartiklar från deltagande nyhetspublikationer. I slutet av 2019 började Facebook testa sitt nyhetsavsnitt med några tusen amerikanska användare. I juni 2020 rullades Facebook News ut till amerikanska konsumenter. Och i augusti 2020 har Facebook sagt att man “överväger” att utöka sin News Tab till länder som Indien, Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland och Brasilien. Lanseringen kommer inte att ske omedelbart, sa Facebook i ett blogginlägg. Istället skulle expansionen ske “inom de närmaste sex månaderna till ett år.”

Vilka publikationer finns på Facebook News?

Facebook sa att det har 200 publikationer ombord för sitt initiativ på fliken Nyheter. Några av de största namnen i nyhetspublikationsbranschen finns på Facebook News, inklusive Wall Street Journal, Washington Post, BuzzFeed, Bloomberg och ABC News. Den sociala mediejätten kommer enligt uppgift att betala några förlag mellan 1 och 3 miljoner dollar per år för att presentera sina berättelser, enligt Bloomberg. För närvarande har Facebook inte avslöjat namnen på lokala indiska publikationer som är villiga att samarbeta med det sociala medieföretaget om detta initiativ.

Facebook-nyheter, facebook-nyheter som deltar i publikationer, vad är facebook-nyheter, hur fungerar facebook-nyheter, Mark Zuckerberg Fliken Facebook News visar användarna ett personligt urval av nyheter. (Bildkredit: Facebook)

Hur fungerar Facebook News?

Facebook News skiljer sig från dess tidigare initiativ som Instant Articles, där nyhetsartiklar laddades upp direkt till den sociala plattformen. När det gäller Facebook News kommer emellertid varje gång en användare öppnar en nyhetsartikel läsaren direkt till förläggarnas webbplatser. Facebook-användare kan läsa hela historien gratis. Och när det gäller de publikationer som ligger bakom betalväggen får läsarna läsa en gratis artikel, varefter de kommer att bli ombedd att prenumerera på publikationen. Berättelserna i Facebook News kommer att kurateras av journalister och algoritmer.

iPhone 12: Vad man kan förvänta sig och vad man inte kan förvänta sig

Varför är Facebook intresserad av nyheter?

Facebook har i över ett decennium varit en ledande distributör av nyheter på sin plattform men har aldrig ansträngt sig för att betala nyhetsförlag deras andel av vinsten från sina intäkter. Nyhetsförlag – både stora och små – har alltid klagat på bristen på lika villkor för hur deras innehåll delas på plattformen som har miljarder användare.

Trycket ökar på Facebook och Google för att betala nyheter för deras innehåll. Australiska tillsynsmyndigheter har nyligen utarbetat lagstiftning som gör det möjligt för publicister i landet att förhandla om ersättning med både Facebook och Google som delar eller visar sina berättelser på sina respektive plattformar.

På ett sätt syftar fliken Facebook News, en särskild del av det sociala nätverket som visar användarna ett personligt urval av nyheter, att ta itu med problemet. Initiativet är viktigt också för att Facebook kommer att betala nyhetsförlag för deras innehåll.

Genom att främja kvalitetsjournalistik på sin plattform, som Facebook siktar med News-fliken, adresserar företaget också den stora elefanten i rummet: falska nyheter. Facebook har kritiserats för hur det hanterar falska nyheter och felinformation på sin plattform. Övergången att kompensera förläggare för deras arbete och uppmuntra tillförlitliga nyhetsartiklar på sin plattform före presidentvalet i november kommer bara att hjälpa Facebook att städa sin image.

Teknikjättar som Facebook har traditionellt kämpat för att upprätthålla affärer med utgivare. När det gäller Facebooks Instant Articles, som meddelades 2015 för att möjliggöra snabbare laddningstider för artiklar och förbättrade presentationsalternativ, drog publikationer som The Guardian och The New York Times ut inom två år efter lanseringen. Samma år slutade också The Guardian att publicera sitt innehåll på Apple News. Tidigare i år avslutade The New York Times sitt partnerskap med Apple News. Publikationen sa att Apples nyhetstjänst inte hjälpte The Times att uppnå tidningens prenumerations- och affärsmål.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.

Relaterade Artiklar

Back to top button