Vad är den bästa MP3-spelaren?

Trots att streamingtjänster tar över hur vi lyssnar på musik, lever MP3-spelaren fortfarande och har det bra under 2019, i koncept om inte namn (bärbar musikspelare är vettigare). Men denna en gång allestädes närvarande enhet från tidig ålder är nu nisch, för att uttrycka det milt. Med smartphones och surfplattor som tar upp utrymmet i fickor och väskor som en gång var reserverat för iPod, har MP3-spelaren anpassat sig till att bli ett helt annat djur för en mycket specifik typ av användare.

För att snabbt svara på frågan om du ska köpa en dedikerad MP3-spelare är svaret: Kanske. Om du letar efter en gymvänlig musikkälla är det svårt att göra ett riktigt övertygande argument för MP3-spelare. De är inte särskilt robusta enheter, med undantag för vattentäta hörlurar med inbyggd lagring, som JBL Endurance Dive.

De flesta som faktiskt kommer att dra nytta av en bärbar musikspelare 2019 har förmodligen alla några viktiga drag gemensamt: De köper musikfiler, de föredrar filformat av hög kvalitet, de använder sällan streamingtjänster (förutom kanske Tidal), och de har sannolikt några mycket fina trådbundna hörlurar. Med andra ord är MP3-spelaren 2019 en enhet för audiofiler. Och om du är villig att spendera lite seriös deg för att få ditt förlustfria ljud i en bärbar spelare som fungerar med dina fantastiska hörlurar i denna era av hörlursuttag utan telefoner, så ja, du vill nog överväga en dedikerad bärbar musikspelare.

En historia av MP3-spelaren

Chansen är stor att du inte kommer ihåg de första MP3-spelarna på marknaden – antingen för att du inte levde eller för att du inte ägde en. Oavsett vilken modell som verkligen var först på marknaden var Rio PMP300 1998 för alla ändamål den första MP3-spelaren som var viktig. Det sålde ganska bra, och RIAA fick panik och fruktade att enheter som Rio skulle användas för att dela “stulna” filer. MP3-spelaren, tillsammans med Napster, betraktades som inspelningsindustrins undergång, och till och med Metallica engagerade sig i rättegångar som nu verkar pittoreska, om inte löjliga, i en tid då musik oftare prenumererar på än som faktiskt köpts och ägs.

iPod MP3-spelare

Sedan kom Apple iPod 2001 för att omdefiniera och popularisera konceptet med MP3-spelaren. Det såg coolare ut och lagrade mycket fler låtar än sina andra konkurrenter än Apple, och dess vita öronproppar (föregångare till dagens AirPods) var något av en höftstatussymbol. IPod började med en hårddisk, ett snurrhjul och en imponerande skärm och utvecklades därifrån till Apples nästa stora spelväxlare, iPhone.

Med iPhone kom iPod touch, i själva verket en iPhone utan “telefon” -delen, med en pekskärm och iOS för att utöka idén om iPod långt bortom musik. Linjerna blev suddiga tills den dedikerade, musikfokuserade iPod var nästan bortglömd. Nu kan smartphones täcka kommunikation, produktivitet, spel, sociala nätverk, fotografering och fortfarande spela MP3 och strömma musik. Musikälskare med enorma digitala bibliotek med högkvalitativa filer har mer eller mindre glömts bort av telefon- och surfplattor, med några nischundantag.

År 2019 liknar de bästa bärbara mediaspelarna för musikälskare mycket mer de ursprungliga MP3-spelarna än de är iPhones. Ja, Apple erbjuder fortfarande iPod touch, vilket är mycket användbart för föräldrar som vill ge sina barn en smartphone-liknande upplevelse utan att ge dem en telefon, men det är inte lämpligt för de musikälskare som beskrivs ovan. Lyssningsupplevelsen på en iPod touch är nästan identisk med den för iPhone, och om du fortfarande läser det här är det nästan inte vad du letar efter.

De bästa MP3-spelarna

För audiofiler blir frågan: Vilken typ av filstöd behöver du? Dagens bästa MP3-spelare behöver stödja ett brett utbud av codecs, med högupplösta bithastigheter och samplingsfrekvenser. En bärbar musikspelare av hög kvalitet kommer att kunna ladda de flesta förlustfria format, som AIFF, ALAC, FLAC, OGG och WAV. Ja, de kan också spela förlorade MP3-filer, vilket fortfarande kan vara ganska högkvalitativt beroende på deras specifikationer. En bra musikspelare borde också kunna hantera 24-bitars spår med minst 48 kHz samplingsfrekvens (och helst mycket högre). Alternativ som $ 1500 Astall & Kern Kann Cube gör just det.

Avancerade musikspelare

Men för de av er som också vill lyssna på avancerade ljud- eller studiohörlurar handlar det om mer än bara lagring och filkompatibilitet. Det handlar också om mer än bara att ha ett hörlursuttag. Du vill att den interna förstärkaren ska vara tillräckligt kraftfull för att driva dina hörlurar, eftersom många high-fidelity-modeller inte nödvändigtvis är gjorda med tanke på bärbara mediaspelare – de är ofta utformade för att användas med mer kraftfull hemstereo eller studio / inspelningsutrustning och har mycket högre impedans. Det betyder att de relativt låga effektuttagen på smartphones inte kan locka mycket ljud ur dessa hörlurar, eftersom de förväntar sig mycket mer kraft för att driva signalen. Till och med några av de mest audiofilvänliga bärbara mediaspelarna kanske inte har tillräckligt med förstärkarkraft för att fungera bra med hörlurar med hög impedans, så se till att kontrollera specifikationerna (även om du är säker med de två modellerna ovan).

Sony Walkman

Om $ 1000 och uppåt är utanför din budget finns det fortfarande några bärbara musikspelare av hög kvalitet som är värda att överväga. HiFiMan SuperMini är ett mycket billigare alternativ till 399 $, Sony slår fortfarande ut olika Walkman-modeller (nu helt digitala enheter, inte bärbara kassettspelare) som gör ett servicearbete för att återge ljud och $ 299 Activo CT10 är en solid spelare.

Utbytbar lagring är också ett övervägande. Vissa modeller har microSD-kortplatser nu, så att du kan byta ut kort laddade med musik och i princip bestämma vad lagringskapaciteten är på egen hand. Faktum är att vissa enheter, som HiFiMan, inte har inbyggd lagring och kräver att du använder microSD-lagring.

Naturligtvis finns det också $ 199 iPod touch, som är den mest populära MP3-spelaren vid namn, men det är minst som resten av de bärbara musikspelarna som diskuteras här. Den har ett 3,5 mm hörlursuttag och har stöd för olika högkvalitativa musikformat, men det är också en port till det enorma iOS-app-ekosystemet du får på iPhones. Det är en fantastisk enhet för barn som vill titta på Netflix, spela spel och hålla kontakten med sina vänner, men det är mindre övertygande som en dedikerad enhet för ljudfiler.

Sandisk klipp

Även iPod touch är dock några hundra dollar. Om du verkligen bara vill ha en bärbar MP3-spelare med budget, gör SanDisk fortfarande sin lilla Clip-serie, inklusive $ 35 Clip Jam och den vattentäta Clip Sport Plus på $ 50. Men i slutändan får du vad du betalar för med moderna musikspelare – det är en kategori som styrs av seriösa funktioner och användbarhet, inte ytlig stil och status. Således har de dyrare modellerna ofta bättre pekskärmar, inbyggd EQ, mer imponerande uppspelningsspecifikationer och intern förstärkning och mer inbyggd lagring. Lägre priser alternativ erbjuder fortfarande högkvalitativ ljudåtergivning, men hoppar ofta över smakerna som kan öka spelarens storlek och pris.

En ny dag

Eftersom molnlagring och strömmande ljud blir normen blir personligt filinnehav och lagring ännu mer av en nischidé, och det är svårt att veta om dessa bärbara spelare fortfarande kommer att tillverkas på bara några år framöver. Med det i åtanke har det kanske aldrig varit en bättre tid att investera i vad som i huvudsak är en bärbar hårddisk med ljudanslutning och uppspelningskapacitet – och en tidskapsel och skydd för din musik. Så länge lever MP3-spelaren – bara kalla den inte en MP3-spelare.

Relaterade Artiklar

Back to top button