Vad Àr den bÀsta MP3-spelaren?

Vad Àr den bÀsta MP3-spelaren?

Trots att streamingtjÀnster tar över hur vi lyssnar pÄ musik, lever MP3-spelaren fortfarande och har det bra under 2019, i koncept om inte namn (bÀrbar musikspelare Àr vettigare). Men denna en gÄng allestÀdes nÀrvarande enhet frÄn tidig Älder Àr nu nisch, för att uttrycka det milt. Med smartphones och surfplattor som tar upp utrymmet i fickor och vÀskor som en gÄng var reserverat för iPod, har MP3-spelaren anpassat sig till att bli ett helt annat djur för en mycket specifik typ av anvÀndare.

För att snabbt svara pÄ frÄgan om du ska köpa en dedikerad MP3-spelare Àr svaret: Kanske. Om du letar efter en gymvÀnlig musikkÀlla Àr det svÄrt att göra ett riktigt övertygande argument för MP3-spelare. De Àr inte sÀrskilt robusta enheter, med undantag för vattentÀta hörlurar med inbyggd lagring, som JBL Endurance Dive.

De flesta som faktiskt kommer att dra nytta av en bÀrbar musikspelare 2019 har förmodligen alla nÄgra viktiga drag gemensamt: De köper musikfiler, de föredrar filformat av hög kvalitet, de anvÀnder sÀllan streamingtjÀnster (förutom kanske Tidal), och de har sannolikt nÄgra mycket fina trÄdbundna hörlurar. Med andra ord Àr MP3-spelaren 2019 en enhet för audiofiler. Och om du Àr villig att spendera lite seriös deg för att fÄ ditt förlustfria ljud i en bÀrbar spelare som fungerar med dina fantastiska hörlurar i denna era av hörlursuttag utan telefoner, sÄ ja, du vill nog övervÀga en dedikerad bÀrbar musikspelare.

En historia av MP3-spelaren

Chansen Ă€r stor att du inte kommer ihĂ„g de första MP3-spelarna pĂ„ marknaden – antingen för att du inte levde eller för att du inte Ă€gde en. Oavsett vilken modell som verkligen var först pĂ„ marknaden var Rio PMP300 1998 för alla Ă€ndamĂ„l den första MP3-spelaren som var viktig. Det sĂ„lde ganska bra, och RIAA fick panik och fruktade att enheter som Rio skulle anvĂ€ndas för att dela “stulna” filer. MP3-spelaren, tillsammans med Napster, betraktades som inspelningsindustrins undergĂ„ng, och till och med Metallica engagerade sig i rĂ€ttegĂ„ngar som nu verkar pittoreska, om inte löjliga, i en tid dĂ„ musik oftare prenumererar pĂ„ Ă€n som faktiskt köpts och Ă€gs.

iPod MP3-spelare

Sedan kom Apple iPod 2001 för att omdefiniera och popularisera konceptet med MP3-spelaren. Det sÄg coolare ut och lagrade mycket fler lÄtar Àn sina andra konkurrenter Àn Apple, och dess vita öronproppar (föregÄngare till dagens AirPods) var nÄgot av en höftstatussymbol. IPod började med en hÄrddisk, ett snurrhjul och en imponerande skÀrm och utvecklades dÀrifrÄn till Apples nÀsta stora spelvÀxlare, iPhone.

Med iPhone kom iPod touch, i sjĂ€lva verket en iPhone utan “telefon” -delen, med en pekskĂ€rm och iOS för att utöka idĂ©n om iPod lĂ„ngt bortom musik. Linjerna blev suddiga tills den dedikerade, musikfokuserade iPod var nĂ€stan bortglömd. Nu kan smartphones tĂ€cka kommunikation, produktivitet, spel, sociala nĂ€tverk, fotografering och fortfarande spela MP3 och strömma musik. MusikĂ€lskare med enorma digitala bibliotek med högkvalitativa filer har mer eller mindre glömts bort av telefon- och surfplattor, med nĂ„gra nischundantag.

År 2019 liknar de bĂ€sta bĂ€rbara mediaspelarna för musikĂ€lskare mycket mer de ursprungliga MP3-spelarna Ă€n de Ă€r iPhones. Ja, Apple erbjuder fortfarande iPod touch, vilket Ă€r mycket anvĂ€ndbart för förĂ€ldrar som vill ge sina barn en smartphone-liknande upplevelse utan att ge dem en telefon, men det Ă€r inte lĂ€mpligt för de musikĂ€lskare som beskrivs ovan. Lyssningsupplevelsen pĂ„ en iPod touch Ă€r nĂ€stan identisk med den för iPhone, och om du fortfarande lĂ€ser det hĂ€r Ă€r det nĂ€stan inte vad du letar efter.

De bÀsta MP3-spelarna

För audiofiler blir frÄgan: Vilken typ av filstöd behöver du? Dagens bÀsta MP3-spelare behöver stödja ett brett utbud av codecs, med högupplösta bithastigheter och samplingsfrekvenser. En bÀrbar musikspelare av hög kvalitet kommer att kunna ladda de flesta förlustfria format, som AIFF, ALAC, FLAC, OGG och WAV. Ja, de kan ocksÄ spela förlorade MP3-filer, vilket fortfarande kan vara ganska högkvalitativt beroende pÄ deras specifikationer. En bra musikspelare borde ocksÄ kunna hantera 24-bitars spÄr med minst 48 kHz samplingsfrekvens (och helst mycket högre). Alternativ som $ 1500 Astall & Kern Kann Cube gör just det.

Avancerade musikspelare

Men för de av er som ocksĂ„ vill lyssna pĂ„ avancerade ljud- eller studiohörlurar handlar det om mer Ă€n bara lagring och filkompatibilitet. Det handlar ocksĂ„ om mer Ă€n bara att ha ett hörlursuttag. Du vill att den interna förstĂ€rkaren ska vara tillrĂ€ckligt kraftfull för att driva dina hörlurar, eftersom mĂ„nga high-fidelity-modeller inte nödvĂ€ndigtvis Ă€r gjorda med tanke pĂ„ bĂ€rbara mediaspelare – de Ă€r ofta utformade för att anvĂ€ndas med mer kraftfull hemstereo eller studio / inspelningsutrustning och har mycket högre impedans. Det betyder att de relativt lĂ„ga effektuttagen pĂ„ smartphones inte kan locka mycket ljud ur dessa hörlurar, eftersom de förvĂ€ntar sig mycket mer kraft för att driva signalen. Till och med nĂ„gra av de mest audiofilvĂ€nliga bĂ€rbara mediaspelarna kanske inte har tillrĂ€ckligt med förstĂ€rkarkraft för att fungera bra med hörlurar med hög impedans, sĂ„ se till att kontrollera specifikationerna (Ă€ven om du Ă€r sĂ€ker med de tvĂ„ modellerna ovan).

Sony Walkman

Om $ 1000 och uppÄt Àr utanför din budget finns det fortfarande nÄgra bÀrbara musikspelare av hög kvalitet som Àr vÀrda att övervÀga. HiFiMan SuperMini Àr ett mycket billigare alternativ till 399 $, Sony slÄr fortfarande ut olika Walkman-modeller (nu helt digitala enheter, inte bÀrbara kassettspelare) som gör ett servicearbete för att Äterge ljud och $ 299 Activo CT10 Àr en solid spelare.

Utbytbar lagring Àr ocksÄ ett övervÀgande. Vissa modeller har microSD-kortplatser nu, sÄ att du kan byta ut kort laddade med musik och i princip bestÀmma vad lagringskapaciteten Àr pÄ egen hand. Faktum Àr att vissa enheter, som HiFiMan, inte har inbyggd lagring och krÀver att du anvÀnder microSD-lagring.

Naturligtvis finns det ocksÄ $ 199 iPod touch, som Àr den mest populÀra MP3-spelaren vid namn, men det Àr minst som resten av de bÀrbara musikspelarna som diskuteras hÀr. Den har ett 3,5 mm hörlursuttag och har stöd för olika högkvalitativa musikformat, men det Àr ocksÄ en port till det enorma iOS-app-ekosystemet du fÄr pÄ iPhones. Det Àr en fantastisk enhet för barn som vill titta pÄ Netflix, spela spel och hÄlla kontakten med sina vÀnner, men det Àr mindre övertygande som en dedikerad enhet för ljudfiler.

Sandisk klipp

Även iPod touch Ă€r dock nĂ„gra hundra dollar. Om du verkligen bara vill ha en bĂ€rbar MP3-spelare med budget, gör SanDisk fortfarande sin lilla Clip-serie, inklusive $ 35 Clip Jam och den vattentĂ€ta Clip Sport Plus pĂ„ $ 50. Men i slutĂ€ndan fĂ„r du vad du betalar för med moderna musikspelare – det Ă€r en kategori som styrs av seriösa funktioner och anvĂ€ndbarhet, inte ytlig stil och status. SĂ„ledes har de dyrare modellerna ofta bĂ€ttre pekskĂ€rmar, inbyggd EQ, mer imponerande uppspelningsspecifikationer och intern förstĂ€rkning och mer inbyggd lagring. LĂ€gre priser alternativ erbjuder fortfarande högkvalitativ ljudĂ„tergivning, men hoppar ofta över smakerna som kan öka spelarens storlek och pris.

En ny dag

Eftersom molnlagring och strömmande ljud blir normen blir personligt filinnehav och lagring Ă€nnu mer av en nischidĂ©, och det Ă€r svĂ„rt att veta om dessa bĂ€rbara spelare fortfarande kommer att tillverkas pĂ„ bara nĂ„gra Ă„r framöver. Med det i Ă„tanke har det kanske aldrig varit en bĂ€ttre tid att investera i vad som i huvudsak Ă€r en bĂ€rbar hĂ„rddisk med ljudanslutning och uppspelningskapacitet – och en tidskapsel och skydd för din musik. SĂ„ lĂ€nge lever MP3-spelaren – bara kalla den inte en MP3-spelare.