‘Utopia’ landar äntligen på Amazon Video: Kan det leva upp till det brittiska originalet?

Utvecklingshelvete är en riktig sak. Projekten börjar starkt och sedan ryser de slipande kugghjulen i Hollywood och lämnar alla inblandade parter i en limbo som det ofta inte finns någon flykt från. Den här månaden debuterar en Amazon Prime-serie som stannade i det mörka området så länge många av oss gav upp hoppet om att någonsin se det. Låt oss lära oss mer om.


En riktig sidvändare

Liksom många föreställningar, som ursprungligen sändes i Storbritannien, redan 2013. Skapad av författaren Dennis Kelly, handlar handlingen om en grafisk roman som kallas, som anhängare tror förutsade framtida händelser. Det är inte den mest ursprungliga förutsättningen, men det som höjde den till TV som man måste se var hur showen lutade sig hårt till förgreningarna i en värld full av hemliga samhällen och mörka konspirationer.

De fyra fans som får tag på manuskriptet befinner sig i nätverkets hårkors, men också med en osannolik allierad i Jessica Hyde, en kvinna som har varit nackdjup i denna röran under hela sitt liv. Showen uppvaktade kontroverser genom att använda verkliga händelser och tragedier som bakgrund för dess fiktion och drev kuvertet hårt mot grafiskt våld. Det var utmanande, gripande och för bra för den här världen.

Förutom den stora berättelsen, skryter också en unik och lurid visuell stil, med paletter byggda runt de traditionella serietrycksfärgerna cyan, magenta och gula som ger scener en annan världs pop. Ett mördare soundtrack gjord av förvrängd, skev omgivningsbuller lindade in den i en lysande båge. Storbritanniens Channel Four tappade serien efter två korta säsonger, den officiella förklaringen var att “skapa plats för nya shower.” Men det skulle inte vara det sista vi såg av nätverket.


Korsar havet

Planer på att utveckla en amerikaniserad version av startade strax efter att originalserien debuterade. HBO tog en tonhöjd från författaren Gillian Flynn och regissören David Fincher, som just hade arbetat tillsammans med filmanpassningen av Flynn’s, och Fincher gick med på att styra varje avsnitt av den första säsongen, med originalskaparen Dennis Kelly ombord till verkställande producenter.

HBO var på toppen av världen 2014; var på toppen av sin kulturella inverkan, var på väg att debutera och hade precis lindat. Det var det enda nätverket som kunde driva innehållskuvertet på samma sätt som det brittiska originalet gjorde.

Men saker gick ganska snabbt. I september 2014 lanserade Fox en ny $ 50 miljoner reality-TV-serie om 15 personer isolerade i en avlägsen förening, där de skulle filmas 24 timmar om dygnet och två avsnitt i veckan skulle visas under ett helt år. Namnet på den showen? . Man skulle tro att det är något som advokaterna skulle kontrollera innan de undertecknade några affärer, men nu går vi. Det var dock inte ens det största hindret för vår show.

Tyvärr för HBO ville Fincher filma händelserna under den första säsongen i kronologisk ordning för att tillfredsställa hans välkända snabbhet för visuell kontinuitet. Det finns en anledning att TV-program vanligtvis inte gör det: det är extremt dyrt. Med ballonger i budgetar kunde nätverket helt enkelt inte hitta den extra skrapan för, och Fincher gick bort från projektet.

HBO hade fortfarande rättigheterna, men utan att Fincher var kopplad till projektet var mycket av den kommersiella cachet borta, så (som ofta händer i branschen), de satt bara på den och sprang ut alternativet.


Den nya huvudströmmen

Mellan 2014 och idag slutade landskapet i hemmemedierna sin svängning till streaming. Visst, nätverk och kabel är fortfarande en sak, men fler och fler människor tittar på program i sitt eget schema genom tjänster som Netflix och Hulu. Amazon, den många-beväpnade bläckfisken i det digitala handelsutrymmet, började producera originalinnehåll 2015, och det dröjde inte länge sedan för att spela för rättigheterna till.

Även om Fincher inte var med på resan, för Netflix och den kommande filmen som ockuperade sin tid, var Gillian Flynn fortfarande engagerad. Hon gick in i en ny roll som showrunner, tog ansvar för seriens övergripande ton och tenor och övervakade författarna och regissörerna. Efter rapporterade sammandrabbningar med regissören Jean-Marc Vallée under arbetet för HBO, måste hon ha känt sig redo att ta jobbet.

Amazon var villig att godkänna en serie med åtta avsnitt. Med att Fincher inte längre var inblandad började produktionen hösten 2018. Filminspelningen var ett år senare och Amazon tillkännagav sitt premiärdatum vid årets socialt distanserade San Diego Comic-Con: 25 september.


Frågor och svar

Christopher Denham som Arby (Bild: Amazon)
Christopher Denham som Arby (Bild: Amazon)

En av de absolut bästa sakerna med var att den undvek så många av de frågor som plågar ambitiösa drama med stora skådespelare och centrala mysterier. Det svarade faktiskt på frågorna som det ställde på sätt som var både tillfredsställande och lätta att följa. Det gjorde sina karaktärer rättvisa, höll dem intressanta, och dess stora plotbeats kändes förtjänade, inte skrivna för att hålla historien rullande. Det är en av de mest ambitiösa och intelligenta showerna jag någonsin har sett.

Den verkliga frågan är att om Amazon kommer att kunna fånga blixtar i en flaska och översätta den till amerikansk publik. I en intervju med Flynn sa hon att hon skulle sätta sin egen snurr på materialet och sa ”Det finns vissa saker jag tog från Storbritannien och vissa saker som jag inte gjorde. Men för mig handlade det alltid om hur vi människor känner för våldet. Och hur vardagligt eller inte vardagligt vi tar det antar jag. ” Tidigt surr är ganska positivt, med anmärkningsvärt beröm till Christopher Denhams prestation som den ondskefulla Arby.

Det är trevligt att se att Flynn och andra kände starkt nog att de höll facklan brinnande i över ett halvt decennium. Originalet är den typ av show som stannar i din hjärna och klämmer in dig, särskilt när verkliga händelser verkar spöklikt spegla dess förutsägelser. Med en plotlinje centrerad kring en global pandemi är det kanske ingen bättre tid för denna show att ta sig till en ny publik. Var bara försiktig med vad du läser.

Åtta avsnitt av strömmar nu på Amazon Prime Video.

Relaterade Artiklar

Back to top button