USA “tittar på” förbud mot TikTok, andra kinesiska sociala medier: Pompeo

TikTok-förbud, kinesisk app, TikTokers klagar, Mumbai-nyheter, Indiska expressnyheter Indien förbjöd TikTok och 58 andra kinesiska appar förra veckan.

Statssekreterare Mike Pompeo sa sent på måndagen att USA “säkert tittar på” förbud mot kinesiska sociala medier, inklusive TikTok.

“Jag vill inte komma ut inför presidenten (Donald Trump), men det är något vi tittar på”, sa Pompeo i en intervju med Fox News.

Amerikanska lagstiftare har tagit upp nationella säkerhetsproblem över TikToks hantering av användardata och sagt att de är oroliga för kinesiska lagar som kräver att inhemska företag ”stöder och samarbetar med underrättelsetjänster som kontrolleras av det kinesiska kommunistpartiet.

Förklarat: Hur förbud mot TikTok och andra kinesiska appar kommer att tillämpas; påverkan för indiska användare

Appen, som inte finns i Kina, har försökt distansera sig från sina kinesiska rötter för att tilltala en global publik och har betonat dess oberoende från Kina.

Pompeos anmärkningar kommer också bland ökande spänningar mellan USA och Kina över hanteringen av koronavirusutbrottet, Kinas handlingar i Hong Kong och ett nästan tvåårigt handelskrig.

LÄS | Stoppapp: Hur kinesiska företag kom att dominera Indiens digitala utrymme

TikTok, en kortformad videoapp som ägs av Kina-baserade ByteDance, var nyligen förbjudna i Indien tillsammans med 58 andra kinesiska appar efter en gränskonflikt mellan Indien och Kina.

Reuters rapporterade sent på måndagen att TikTok skulle lämna Hong Kong-marknaden inom några dagar och beslutade att göra det efter Kinas inrättande av en svepande ny nationell säkerhetslag för den halvautonoma staden.

Relaterade Artiklar

Back to top button