USA: s sociala medieundersökning av viseringssökande stÄr inför rÀttegÄng

USA: s sociala medieundersökning av viseringssökande stÄr inför rÀttegÄng

En ny rÀttegÄng utmanar Trump-administrationens anstrÀngningar att krÀva att amerikanska viseringssökande ska avslöja sina sociala mediekonton för invandrare.

PĂ„ torsdag lĂ€mnade tvĂ„ USA-baserade dokumentĂ€rfilmorganisationer in ett klagomĂ„l för att upphĂ€va politiken, som föddes ur president Trumps uppmaning till “extrem granskning” av utlĂ€nningar som kommer in i landet.

I slutet av maj började regeringen att krÀva att de flesta utlÀnningar lÀmnar in sina sociala medier pÄ sina amerikanska visumansökningar som ett sÀtt att förbÀttra screeningprocessen. De tvÄ dokumentÀrfilmgrupperna hÀvdar dock att den nya regeln bryter mot den första Àndringen, som skrevs för att hindra den amerikanska regeringen frÄn att undertrycka yttrandefriheten.

“Registreringskravet, tillsammans med relaterade lagrings- och spridningspolicyer, kyler skyddat tal” hĂ€vdar rĂ€ttegĂ„ngen frĂ„n Doc Society och International Documentary Association.

BREAKING: @TheDocSociety och @IDAorg, representerad av @knightcolumbia, @BrennanCenter och Simpson Thacher stÀmmer över nya regler som krÀver viseringssökande att registrera sina sociala mediehandtag. #socialmediasurveillance #Privacy #Surveillance #DataPrivacyhttps: //t.co/jQlgKZ3TNt pic.twitter.com/yyt5yHcpMr

– Knight First Amendment Institute (@knightcolumbia) 5 december 2019

DokumentÀrfilmgrupperna lÀmnade in den rÀttsliga utmaningen, med hÀnvisning till den inverkan de nya viseringsreglerna har haft pÄ deras medlemmar, som inkluderar utlÀndska filmskapare, som anvÀnder sociala medier för att prata politik och uppmÀrksamma mÀnskliga rÀttighetsbrott.

“PĂ„ grund av registreringskravet anvĂ€nder en del av kĂ€randens medlemmar och partners nu sociala medier försiktigt, anvĂ€nder det mindre eller anvĂ€nder inte lĂ€ngre allt för tal som kan tolkas som kontroversiella eller politiska”, sĂ€ger dokumentĂ€rfilmgrupperna i sina rĂ€ttegĂ„ng. “Dessutom har nĂ„gra av kĂ€randens medlemmar och partners som övervĂ€gt att ansöka om visum för att besöka eller arbeta i USA beslutat att inte göra det.”

Dokumentfilmgrupperna pekar pĂ„ hur mĂ„nga som anvĂ€nder “pseudonym” eller sociala mediekonton för brĂ€nnare sĂ„ att de kan tala anonymt om kontroversiella frĂ„gor för att undvika repressalier. Men enligt USA: s nya viseringsregler mĂ„ste sökande tekniskt tillhandahĂ„lla samma sociala mediahandtag eller riskera en viseringsförnekelse om amerikanska immigrationsansvariga fĂ„r felaktigheter i deras onlineaktiviteter.

“Registreringskravet förutsĂ€tter effektivt att de Ă€r berĂ€ttigade till amerikanska visum för att de Ă€r beredda att överlĂ€mna sin anonymitet online”, sĂ€ger grupperna vidare. “De mĂ„ste ocksĂ„ övervĂ€ga risken att amerikanska tjĂ€nstemĂ€n kommer att avslöja sina sociala medieidentifierare för utlĂ€ndska regeringar, avslöja identifierarna oavsiktligt eller misslyckas med att skydda identifierarna frĂ„n tredje part som kan komma Ă„t dem olagligt.”

RÀttegÄngen riktar sig till USA: s utrikesdepartement och Department of Homeland of Security, som bÄda Ànnu inte har kommenterat den rÀttsliga utmaningen. Ett vanligt dokument frÄn utrikesdepartementet sÀger dock att all information som samlas in i ansökan Àr konfidentiell och kommer att förvaras sÀkert.

“KonsulĂ€ra tjĂ€nstemĂ€n kan inte neka visum baserat pĂ„ sökandes ras, religion, etnicitet, nationella ursprung, politiska Ă„sikter, kön eller sexuella lĂ€ggning. Samlingen av sociala medier identifierar Ă€r förenlig med detta”, tillĂ€gger dokumentet.

De tvÄ dokumentÀrfilmgrupperna kommer delvis att representeras av Knight First Amendment Institute, som framgÄngsrikt vann ett rÀttsfall för att tvinga president Trump att sluta blockera kritiker frÄn att se sitt Twitter-konto.