USA krÀver att Apple lÄser upp 2 iPhones frÄn Pensacola Shooter

USA krÀver att Apple lÄser upp 2 iPhones frÄn Pensacola Shooter

Den amerikanska regeringen avfyrade en ny salva i krypteringsdebatten genom att trycka pÄ Apple för att hjÀlpa FBI att lÄsa upp tvÄ iPhones som tillhörde Pensacolas marinbasskytt.

Federala utredare hoppas fĂ„ tillgĂ„ng till bĂ„da iPhonerna för att fĂ„ reda pĂ„ vem skytten, den saudiska militĂ€rkadetten Mohammed Saeed Alshamrani, hade talat med före den senaste mĂ„nadens attack, som dödade tre personer. I en presskonferens pĂ„ mĂ„ndagen kallade USA: s justitieminister William Barr massskottet för en “terrorhandling” motiverad av “jihadistisk ideologi”.

FBI Ă„terhĂ€mtade tvĂ„ skadade iPhones som tillhörde Alshamrani, som sköt en av enheterna pĂ„ golvet med en enda runda. Även om utredare reparerade bĂ„da handenheterna hindrar Apples kryptering ombord FBI frĂ„n att fĂ„ Ă„tkomst till innehĂ„llet pĂ„ iPhones om inte rĂ€tt lösenord anges.

“Vi har bett Apple om deras hjĂ€lp med att lĂ„sa upp skyttens iPhones. Apple har hittills inte gett oss nĂ„gon materiell hjĂ€lp”, sĂ€ger Barr och noterar att FBI hade fĂ„tt teckningsoptioner för att söka i enheterna.

“Denna situation illustrerar perfekt varför det Ă€r kritiskt att utredare kan fĂ„ tillgĂ„ng till digitala bevis nĂ€r de har fĂ„tt ett domstolsbeslut baserat pĂ„ sannolik orsak”, tillade han. “Vi uppmanar Apple och andra teknikföretag att hjĂ€lpa oss att hitta en lösning sĂ„ att vi bĂ€ttre kan skydda amerikanernas liv och förhindra framtida attacker.”

Apple hÄller inte med

Apple mĂ„lar dock en annan bild; företaget sĂ€ger att det har hjĂ€lpt FBI med utredningen sedan 6 december nĂ€r skjutningen Ă€gde rum. Detta har inkluderat att följa sju juridiska förfrĂ„gningar angĂ„ende “iCloud-sĂ€kerhetskopior, kontoinformation och transaktionsdata för flera konton”, sa Apple i ett lĂ„ngt uttalande.

“Vi avvisar karaktĂ€riseringen av att Apple inte har tillhandahĂ„llit vĂ€sentlig hjĂ€lp i Pensacola-utredningen. VĂ„ra svar pĂ„ deras mĂ„nga förfrĂ„gningar sedan attacken har varit snabba, grundliga och pĂ„gĂ„r,” tillade företaget.

De juridiska förfrĂ„gningarna resulterade i att Apple överlĂ€mnade “mĂ„nga gigabyte data” till utredare. “FBI meddelade oss först den 6 januari att de behövde ytterligare hjĂ€lp – en mĂ„nad efter att attacken intrĂ€ffade. Först dĂ„ fick vi veta om det fanns en andra iPhone i samband med utredningen och FBI: s oförmĂ„ga att komma Ă„t nĂ„gon av iPhone. Det var inte fram till den 8 januari fick vi en stĂ€mning för information om den andra iPhone, som vi svarade pĂ„ inom nĂ„gra timmar. “

Apple har slutat med att hjĂ€lpa FBI att lĂ„sa upp iPhones av rĂ€dsla för att företaget skulle skapa en bakdörr till iOS, vilket kan hota programvarans sĂ€kerhet för alla. Tillbaka under 2016 vĂ€grade företaget att hjĂ€lpa federala utredare att lĂ„sa upp en separat iPhone som tillhör San Bernardino-terroristskytten. “I fel hĂ€nder skulle denna (bakdörr) programvara – som inte finns idag – ha potential att lĂ„sa upp nĂ„gon iPhone i nĂ„gons fysiska besittning”, sa Apple vid den tiden.

PĂ„ mĂ„ndagen upprepade Apple samma argument. “Vi har alltid hĂ€vdat att det inte finns nĂ„got som bakdörr bara för de goda killarna. Bakdörrar kan ocksĂ„ utnyttjas av dem som hotar vĂ„r nationella sĂ€kerhet och datasĂ€kerheten för vĂ„ra kunder. Idag har brottsbekĂ€mpning tillgĂ„ng till mer data Ă€n nĂ„gonsin tidigare i historien, sĂ„ amerikanerna behöver inte vĂ€lja mellan att försvaga kryptering och att lösa utredningar, sĂ€ger företaget.

Möjliga nÀsta steg

Barr vÀgrade att kommentera huruvida justitieministeriet skulle försöka ta Apple till domstol, som det gjorde 2016, för att tvinga företaget att lÄsa upp iPhones. I San Bernardino-skyttens fall drog federala Äklagare sÄ smÄningom tillbaka rÀttegÄngen efter att FBI anlitade en anonym tredje part, troligen en professionell hackare, för att hjÀlpa dem att lÄsa upp iPhone. SÄ det Àr möjligt att federala utredare kan tillgripa samma metod för att lÄsa upp de tvÄ iPhonerna som tillhörde Alshamrani.

NĂ€r det gĂ€ller Apple sa företaget: “Vi fortsĂ€tter att arbeta med FBI, och vĂ„ra ingenjörsteam hade nyligen en uppmaning att ge ytterligare teknisk hjĂ€lp. Apple har stor respekt för presidiets arbete, och vi kommer att arbeta outtröttligt för att hjĂ€lpa dem att undersöka denna tragiska attack mot vĂ„r nation. “

Utanför Apple har Barr ocksĂ„ tryckt pĂ„ Facebook för att vĂ€nda företagets plan att utvidga end-to-end-kryptering över sina meddelandetjĂ€nster. Den amerikanska justitieministeren hĂ€vdar att inringningen kommer att förhindra brottsbekĂ€mpning frĂ„n att spĂ„ra terrorister och brottslingars aktiviteter, inklusive barnsexbrottslingar. Facebook har dock vĂ€grat att följa. “Den” bakdörr “-Ă„tkomst du krĂ€ver för brottsbekĂ€mpning skulle vara en gĂ„va till brottslingar, hackare och repressiva regimer”, skrev WhatsApp och Facebook Messenger-chefer förra mĂ„naden.