USA inför exportrestriktioner till Kinas främsta chiptillverkare

USA-Kina, USA-visum för Kina, amerikanska visum för kinesiska medborgare, amerikanska nyheter, världsnyheter

USA införde exportrestriktioner för Semiconductor Manufacturing International Corp., med sikte på ett annat framstående kinesiskt teknikföretag och ökade spänningarna mellan de två länderna över den kritiska industrin.

Amerikanska företag måste nu ansöka om licens för att exportera vissa produkter till Kinas största chiptillverkare, sade handelsavdelningen i ett brev daterat den 25 september, granskat av Bloomberg News. SMIC och dess dotterbolag utgör ”en oacceptabel risk för avledning till en militär slutanvändning”, skrev avdelningens presidium för industri och säkerhet.

SMIC har inte satts på den så kallade amerikanska enhetslistan, vilket innebär att restriktionerna ännu inte är så stränga som de som infördes på Kinas Huawei Technologies Co. USA har enligt uppgift sagt att de tappar den allvarligare svartlistan, vilket skulle påverka exporten från en bredare uppsättning företag.

”De militära reglerna för slutanvändning gäller endast för en delmängd av listade amerikanska ursprungsprodukter. Enhetslistans regler gäller för allt amerikanskt ursprung och vissa föremål i utländskt ursprung, säger Kevin Wolf, en exportkontrolladvokat vid Akin Gump och senior handelsdepartementets tjänsteman i Obama-administrationen.

Kompromiss

SMIC-beslutet var en kompromiss mellan Department of Defense and Commerce och moderater i Trump-administrationen, enligt en person som är bekant med förhandlingarna.

SMIC har inte fått något officiellt meddelande om sanktionerna, har inget samband med de kinesiska väpnade styrkorna och tillverkar inte varor för militära slutanvändare eller användningsområden, säger det Shanghai-baserade företaget i ett mejlmeddelande.

Handelsdepartementet skulle inte omedelbart bekräfta innehållet i brevet. Financial Times rapporterade om brevet tidigare.

Ändå markerar begränsningar mot SMIC ytterligare eskalering i den ökande spänningen mellan världens två mäktigaste länder. USA och Kina har kolliderat om handel, immateriell egendom, koronaviruspandemin och nationell säkerhet, inklusive en betungande ny säkerhetslag i Hong Kong.

Teknikområdet har blivit allt mer omtvistat när Kina strävar efter att leda världen inom vissa sektorer som länge dominerats av USA. Trump-administrationen svartlistade Huawei, vilket hindrade den gigantiska teleleverantören från att köpa komponenter från amerikanska leverantörer och pressade allierade att följa efter. Då hotade president Donald Trump att förbjuda videoappen TikTok från Kinas ByteDance Ltd. om tjänsten inte såldes till amerikanska ägare.

Så mycket som 50% av SMIC: s utrustning kommer från USA, beräknade Jefferies, och företaget har ett marknadsvärde på mer än 29 miljarder dollar. SMIC: s kunder inkluderar amerikanska chiptillverkare Qualcomm Inc. och Broadcom Inc., enligt Bloomberg-data. Det kinesiska företagets aktier sjönk 23% på en dag tidigare denna månad efter en rapport om att USA funderade på att lägga företaget till svartlistan.

“Om USA: s exportförbud mot SMIC skulle realiseras, kommer det att signalera en eskalerad attack från USA mot Kinas halvindustri och fler kinesiska företag kommer sannolikt att inkluderas,” sa Jefferies-analytiker ledda av Edison Lee.

Efter rapporter om svartlisthotet mot SMIC tidigare denna månad anklagade det kinesiska utrikesministeriets talesman Zhao Lijian USA för ”uppenbar mobbning.”

”Vad det har gjort har brutit mot internationella handelsregler, undergrävt globala industriella försörjnings- och värdekedjor och kommer oundvikligen att skada USA: s nationella intressen och dess egen image,” berättade Zhao för en nyhetsinformation i Peking.

Express Tech är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@expresstechie) och håll dig uppdaterad med de senaste tekniska nyheterna

© IE Online Media Services Pvt Ltd.

Relaterade Artiklar

Back to top button