Uppgifter om nÀstan alla bulgarer som stulits i cyberattack

Uppgifter om nÀstan alla bulgarer som stulits i cyberattack

Uppgifterna om 5 miljoner bulgarer har Àventyrats efter en omfattande cyberattack mot National Revenue Agency (NRA), landets skatterapporteringstjÀnst.

Enligt en veckotidning i Bulgarien skickades 57 mappar till landets media pÄ mÄndag. Den informationen innehöll över en miljon rader PIN-koder, namn, adresser och intÀkter, inklusive flera journalister och Bulgariens finansminister.

Det finns ocksÄ en mapp som innehÄller en lista med hundratusentals ansikten, som tror att de Àr registrerade anvÀndare av vadslagningssidor online eftersom dessa ansikten Àr lÀnkade till spelar-ID och specifika IP-adresser.

I parlamentet sa finansministern att alla som försöker utnyttja uppgifterna “skulle falla under pĂ„verkan av bulgarisk lag”, rapporterar BBC.

Medan en del av uppgifterna Àr över ett decennium gamla, innehÄller vissa filer poster som gjordes i juni, vilket tyder pÄ att hacket Àgde rum nyligen. Ett anonymt e-postmeddelande som Ätföljer uppgifterna sÀger dock att det inte Àr hackets fulla omfattning; uppenbarligen skickades endast 11 GB 21 GB information till media.

E-postmeddelandet kommer frÄn ett Yandex-konto, den ryska e-postleverantören, enligt Reuters. Inrikesminister Mladen Marinov berÀttar för Reuters att attacken sannolikt motiverades av det faktum att Bulgarien nyligen köpte Lockheed Martin F-16-krigare, som ersatte Äldrande sovjetiska flygplan.

I ett uttalande som gjordes nĂ€sta dag sa NRA att dess utredning visade “obehörig tillgĂ„ng till cirka 3 procent av informationen i NRA: s databaser … som utfördes för nĂ€stan 20 dagar sedan”, och att NRA hade begrĂ€nsat oreglerad tillgĂ„ng till kĂ€nslig information.

I en intervju med BBC sa cybersĂ€kerhetsforskare Vesselin Bontchev, bitrĂ€dande professor vid den bulgariska vetenskapsakademin, att det Ă€r “sĂ€kert att sĂ€ga att personuppgifterna för praktiskt taget hela den bulgariska vuxna befolkningen har Ă€ventyrats.”