UK Regulator föreslÄr förbud mot lÄsta mobiltelefoner

UK Regulator föreslÄr förbud mot lÄsta mobiltelefoner

Storbritanniens telekomregulator Ofcom har föreslagit ett förbud mot lĂ„sta mobiltelefoner – enheter som endast kan anvĂ€ndas i ett specifikt operatörs nĂ€tverk – för att göra det rĂ€ttvisare och enklare för bredbands- och mobilkunder att vĂ€xla mellan leverantörer.

Förslagsdokumentet, som publicerades idag, sĂ€ger att lĂ„sning av smartphones “skapar ytterligare krĂ„ngel och kan avskrĂ€cka nĂ„gon frĂ„n att byta helt och hĂ„llet. Vi föreslĂ„r att … ta bort det hĂ€r hindret för kunderna.”

I Storbritannien sÀljer tvÄ av de fyra stora leverantörerna, EE och Vodafone, liksom Tesco Mobile, enheter som Àr lÄsta och inte kan anvÀndas av andra nÀtverk. O2 och Three sÀljer olÄsta enheter, liksom Sky och Virgin Mobile. Det Àr möjligt att lÄsa upp en enhet sÄ att den kan anvÀndas av ett annat nÀtverk, men för nÀrvarande Àr det kostsamt och obekvÀmt.

“Medan mĂ„nga mĂ€nniskor lyckas lĂ„sa upp sin enhet utan svĂ„righeter, har vĂ„r forskning visat att knappt hĂ€lften upplever nĂ„got slags problem. NĂ„gra av de svĂ„righeter de kan uppleva kan innehĂ„lla en lĂ„ng fördröjning innan de fĂ„r koden de behöver för att lĂ„sa upp sin enhet. De kan fĂ„ en kod som inte fungerar, eller de kan drabbas av förlust av service om de inte inser att deras enhet var lĂ„st innan de försökte byta, sĂ€ger Ofcom.

Enligt uppgifter som samlats in av tillsynsmyndigheten hade en tredjedel av kunderna som hade övervÀgt att byta beslutat mot det och citerade enhetslÄsning som en faktor som avskrÀcker dem.

Förutom denna förordning föreslĂ„r Ofcom att bĂ€ttre kontraktsinformation ges till kunderna och starkare rĂ€ttigheter att lĂ€mna kontrakt. “Kunderna bör fĂ„ den information de behöver skriftligen innan de undertecknar ett kontrakt inklusive en sammanfattning av de viktigaste avtalsvillkoren.”

“Vi föreslĂ„r ocksĂ„ att ge kunderna rĂ€tten att avsluta sitt kontrakt om det finns nĂ„gra Ă€ndringar i deras kontrakt som de inte tidigare har fĂ„tt höra om och som inte uteslutande Ă€r till förmĂ„n för dem. Denna rĂ€tt till uttrĂ€de skulle Ă€ven gĂ€lla andra köpta tjĂ€nster eller utrustning. som en del av ett paket med en kommunikationstjĂ€nst. “

SamrĂ„det Ă€r ett svar pĂ„ lagstiftning som införts av Europeiska unionen som uppdaterar regelverket för kommunikationstjĂ€nster, som Storbritannien mĂ„ste genomföra i slutet av nĂ€sta Ă„r. Även om Storbritannien kommer att lĂ€mna Europeiska unionen, sĂ€ger Ofcom att “det kan Ă€ndĂ„ finnas aspekter av detta samrĂ„d som vi fortfarande skulle fortsĂ€tta.”