UK Health Service Àr beroende av över 1 miljoner datorer som kör Windows 7

UK Health Service Àr beroende av över 1 miljoner datorer som kör Windows 7

Över en miljon datorer som anvĂ€nds av Storbritanniens National Health Service anvĂ€nder fortfarande operativsystemet Windows 7, en oroande statistik nĂ€r Microsoft Ă€r instĂ€llt pĂ„ att sluta stödja operativsystemet om sex mĂ„nader.

I ett skriftligt svar till den brittiska parlamentsledamoten Jo Platt, den dĂ„varande parlamentet under statssekreterare för mental hĂ€lsa, ojĂ€mlikhet och sjĂ€lvmordsförebyggande Jackie Doyle-Price sa att “FrĂ„n och med den 30 juni 2019 anvĂ€nder cirka 1,05 miljoner NHS-datorer Windows 7 frĂ„n totalt cirka 1,37 miljoner. Detta motsvarar cirka 76% av NHS-egendomen som för nĂ€rvarande finns i Windows 7. “

“Alla NHS-organisationer, med undantag av en som redan har uppgraderat till Windows 10, har registrerat sig för att fĂ„ Windows 10-licenser och Advanced Threat Protection. DriftsĂ€ttning av Windows 10 gĂ„r bra och i linje med mĂ„let för att sĂ€kerstĂ€lla att NHS fungerar pĂ„ programvara som stöds nĂ€r Windows 7 slutar anvĂ€nda supporten 2020. “

Tidigare denna mĂ„nad sa Doyle-Price ocksĂ„ att över tvĂ„ tusen NHS-datorer anvĂ€nder Windows XP-operativsystemet trots stöd som slutar 2014. Det Ă€r dock uppenbarligen omöjligt att veta nĂ€r Windows XP kommer att tas bort frĂ„n alla NHS-maskiner eftersom “borttagning Ă€r inte alltid möjligt, sĂ€rskilt inte dĂ€r Windows XP Ă€r inbĂ€ddat i medicinsk utrustning. ” NHS-organisationer fĂ„r vĂ€gledning om hur man minimerar sĂ€kerhetsriskerna med att anvĂ€nda ett förĂ„ldrat operativsystem, som att hĂ„lla maskinerna Ă„tskilda frĂ„n resten av nĂ€tverket.

Det faktum att sĂ„ mĂ„nga datorer i en av de största organisationerna i Storbritannien anvĂ€nder Ă€ldre operativsystem Ă€r dock oroande, sĂ€rskilt i kölvattnet av WannaCry-attacken 2017 – en stam av ransomware som lĂ„ste datorer tills 300 dollar betalades till hackarna .

Attacken drabbade 300 000 enheter globalt och störde mÄnga NHS-tjÀnster som ledde till avbrutna möten och mÄnga medicinska anlÀggningar stÀngdes för att stoppa spridningen av ransomware. Den skadliga programvaran riktade sig bara mot Àldre maskiner, eftersom WannaCry inte fungerar pÄ Windows 10-datorer, men Àven ett Är efter att ransomware stoppades hade ett stort antal maskiner fortfarande inte lappats.

Även om en cyberattack pĂ„ brittiska tjĂ€nster Ă€r en frĂ„ga om nĂ€r, inte om, Ă€r regeringen fortfarande bedrövligt förberedd för att det ska intrĂ€ffa. NHS, som en del av Storbritanniens kritiska nationella infrastruktur, Ă€r mer benĂ€gna att riktas mot det nationella nĂ€tet och de finansiella institutionerna.