UK Health Service är beroende av över 1 miljoner datorer som kör Windows 7

Över en miljon datorer som används av Storbritanniens National Health Service använder fortfarande operativsystemet Windows 7, en oroande statistik när Microsoft är inställt på att sluta stödja operativsystemet om sex månader.

I ett skriftligt svar till den brittiska parlamentsledamoten Jo Platt, den dåvarande parlamentet under statssekreterare för mental hälsa, ojämlikhet och självmordsförebyggande Jackie Doyle-Price sa att “Från och med den 30 juni 2019 använder cirka 1,05 miljoner NHS-datorer Windows 7 från totalt cirka 1,37 miljoner. Detta motsvarar cirka 76% av NHS-egendomen som för närvarande finns i Windows 7. “

“Alla NHS-organisationer, med undantag av en som redan har uppgraderat till Windows 10, har registrerat sig för att få Windows 10-licenser och Advanced Threat Protection. Driftsättning av Windows 10 går bra och i linje med målet för att säkerställa att NHS fungerar på programvara som stöds när Windows 7 slutar använda supporten 2020. “

Tidigare denna månad sa Doyle-Price också att över två tusen NHS-datorer använder Windows XP-operativsystemet trots stöd som slutar 2014. Det är dock uppenbarligen omöjligt att veta när Windows XP kommer att tas bort från alla NHS-maskiner eftersom “borttagning är inte alltid möjligt, särskilt inte där Windows XP är inbäddat i medicinsk utrustning. ” NHS-organisationer får vägledning om hur man minimerar säkerhetsriskerna med att använda ett föråldrat operativsystem, som att hålla maskinerna åtskilda från resten av nätverket.

Det faktum att så många datorer i en av de största organisationerna i Storbritannien använder äldre operativsystem är dock oroande, särskilt i kölvattnet av WannaCry-attacken 2017 – en stam av ransomware som låste datorer tills 300 dollar betalades till hackarna .

Attacken drabbade 300 000 enheter globalt och störde många NHS-tjänster som ledde till avbrutna möten och många medicinska anläggningar stängdes för att stoppa spridningen av ransomware. Den skadliga programvaran riktade sig bara mot äldre maskiner, eftersom WannaCry inte fungerar på Windows 10-datorer, men även ett år efter att ransomware stoppades hade ett stort antal maskiner fortfarande inte lappats.

Även om en cyberattack på brittiska tjänster är en fråga om när, inte om, är regeringen fortfarande bedrövligt förberedd för att det ska inträffa. NHS, som en del av Storbritanniens kritiska nationella infrastruktur, är mer benägna att riktas mot det nationella nätet och de finansiella institutionerna.

Relaterade Artiklar

Back to top button