Uber: Tusentals användare har rapporterat sexuella övergrepp på åkattraktioner

Uber avslöjar att det fick 3045 rapporter om sexuella övergrepp som inträffat under 1,3 miljarder åkattraktioner i USA förra året. Av dessa sexuella övergrepp handlade 235 om våldtäkt.

Statistiken kommer från en studie som Uber publicerade på torsdag som undersöker de allvarligaste säkerhetsrapporterna den fick 2018 och 2017. Studien, som fokuserar på den amerikanska marknaden, avslöjar att 58 personer – från förare, till förare, till fotgängare – också dog. i Uber-relaterade krascher förra året, medan ytterligare nio dödades i “dödliga fysiska övergrepp.”

“De flesta företag pratar inte om dessa svåra frågor, och de delar inte data om allvarliga säkerhetsincidenter som påverkar alla företag eftersom det kan uppmana negativ uppmärksamhet. Vi tror att det är dags för en ny strategi,” sade företaget i förklaringen till studie.

Även om statistiken är störande, säger Uber att de också måste sättas i perspektiv. “Den stora majoriteten (99,9 procent) av Uber-resor slutar utan någon säkerhetsrelaterad fråga alls”, säger studien.

Faktum är att chansen för en Uber-resa som resulterade i en kraschrelaterad dödsfall förra året var extremt låg, “0,000005 procent” när man tar hänsyn till att företaget registrerade totalt 1,3 miljarder resor i USA. Icke desto mindre visar samma studie att fall som rör sexuella övergrepp över Uber-plattformen har fortsatt från 2017 till 2018, trots företagets försök att skydda både förare och förare.

Uber säkerhetsrapport

Under båda åren involverade majoriteten av sexuella övergreppsfall, ungefär hälften, “beröring av en sexuell kroppsdel ​​utan samtycke.” Under tiden förblev våldtäktsfall (“icke-samtycke sexuell penetration”) och våldtäktsförsök relativt oförändrade från 2017 till 2018. Under båda åren för våldtäktsfall var den överlevande ryttaren i ungefär 92 procent av incidentrapporterna, sa Uber.

“Att frivilligt publicera en rapport som diskuterar dessa svåra säkerhetsfrågor är inte lätt”, skrev Uber juridiska officer Tony West i ett inlägg som diskuterade studien. Men målet med att avslöja statistiken är att hålla Uber ansvarig. “För att förbättra något måste du mäta det. Ändå är uppgifter om allvarliga säkerhetsfrågor, särskilt sexuellt våld, glesa och inkonsekventa”, tillade han. “Genom att dela hårda data kan vi hålla oss ansvariga och dela bästa praxis med andra företag till förmån för alla.”

Uber utför bakgrundskontroller av sina förare. “Under 2017 och 2018 lyckades mer än en miljon potentiella förare inte genom Ubers screeningprocess”, säger Ubers studie. Utöver detta kommer företaget också att kontinuerligt granska förare för att upptäcka nya brott. “Sedan vi lanserade den här tekniken har mer än 40 000 drivrutiner tagits bort från appen”, tillade studien.

För att försöka avhjälpa problemen förbereder företaget sig på att avslöja fler steg för att skydda användarna. En av dem inkluderar att skapa en svart lista över förbjudna Uber-drivrutiner som den kan dela med andra företag. Förra månaden började Uber också testa en opt-in-funktion för att spela in ljud under åkattraktioner.

“Vi uppmuntrar förare och förare att rapportera alla säkerhetsproblem – stora eller små – till Uber eftersom den här informationen hjälper oss att upprätthålla och förbättra säkerheten på vår plattform. Du kan göra det på olika sätt, inklusive: i appen via vår Critical Safety Line och på webben, “tillade West.

Relaterade Artiklar

Back to top button