Uber skjuter tillbaka mot Kalifornien DMV i självkörande bilspott

Uber, Uber självkörande bil, Uber självkörande bilar, Uber Kalifornien självkörande taxi, Uber-taxibilar, Uber-flotta, Uber autonomt fordon, teknik, teknologinyheter Kalifornien DMV kräver att företag som testar förarlösa bilar ska ansöka om och få tillstånd. (Källa: Reuters)

Uber Technolgies Inc trotsade återigen en begäran från Kaliforniens tillsynsmyndigheter om att rittjänstföretaget ansöker om tillstånd för att testa självkörande bilar och inrättar en eventuell juridisk kamp. Uber sa att dess självkörande bilar, som presenterades för allmänheten på onsdagen, skulle stanna kvar på vägen och upprepade sin motsats till en order från California Department of Motor Vehicles att “upphöra” med verksamheten.

“Vi är respektfullt oense med Kaliforniens avdelning för motorfordons lagliga tolkning av dagens autonoma regler”, säger Anthony Levandowski, vice vd för Ubers Advanced Technologies Group, på ett samtal med journalister.

Kaliforniens justitieminister lade till en varning på fredagen och skickade ett brev till Uber där han “omedelbart tar bort sina” självkörande “fordon från statens vägar” tills företaget följer bestämmelserna. Om inte, kommer riksadvokaten att söka föreläggande, säger brevet.

Läs också: När Ubers VD Travis Kalanick landade i Indien utan visum

Uber hävdar att dess självkörande bilar – trots deras namn – inte kan köra “utan … aktiv fysisk kontroll eller övervakning”, eftersom Kaliforniens lag definierar autonoma fordon, och därför inte måste uppfylla statliga regler.

Kaliforniens DMV kräver att företag som testar autonoma fordon ansöker om och får tillstånd. Föreskrifter kräver också att tillverkare förser DMV med olycksrapporter. Levandowski förkastade förslaget att Uber försökte skjuta upp olycksupplysningarna.

Läs också: Ubers stora planer för Indien: Här är vad som kommer att rullas ut nästa gång i appen

“Vi tycker att det är en mycket viktig del av att bygga förtroende och förståelse”, sa han. “Problemet är att (förordningen) inte gäller oss.”

Ytterligare 20 företag som utforskar självkörande bilar, inklusive Alfabetets Google, Tesla Motors och Ford Motor Co, har fått DMV-tillstånd för 130 testbilar. Trots att ha sina bilar på väg i mer än en månad har Uber inte.

I ett brev till Uber på onsdagen sa DMV: s chefsråd byrån “kommer att inleda rättsliga åtgärder” om “Uber inte bekräftar omedelbart att det kommer att stoppa lanseringen och söka ett testtillstånd.”

Läs också: Uber Compliments är ett nytt, förbättrat sätt att återkoppla förare

Uber självkörande bilar är utrustade med en förare och en ingenjör i framsätena för att ta över i situationer som en konstruktionszon, övergångsställe eller att ta en vänster sväng över en körfält. Levandowski jämförde bilarna med Teslas Autopilot-system och andra förarassistanssystem som är vanliga på nya bilar. “Denna typ av teknik är vanligt för tusentals bilar som kör i Bay Area idag, utan DMV-tillstånd alls”, sa han.

Relaterade Artiklar

Back to top button