Uber medgrundare Travis Kalanick avgår som styrelseledamot

Uber skiljer sig från grundaren Travis Kalanick, har företaget meddelat.

Flera incidenter drev honom ut som VD för två år sedan, och nu har Kalanick beslutat att lämna sin ledamot. Uber tillkännagav i ett pressmeddelande som uttryckte tacksamhet för Kalanicks bidrag sedan han grundade resedelningstjänsten 2009.

Kalanick, som grundade UberCab tillsammans med Garrett Camp, förklarade att han kommer att omdirigera sina ansträngningar mot nya företag och filantropiska uppdrag. När han avgick efter anklagelser om sexuella trakasserier mot sig själv och Uber-anställda, förblev Kalanick tyst under en tid. Nyheter bröt sedan att han började investera i nystartade företag, men han stannade också med Uber i dess styrelse, fram till nu.

“Uber har varit en del av mitt liv de senaste tio åren. I slutet av decenniet, och med företaget nu offentligt, verkar det som rätt ögonblick för mig att fokusera på min nuvarande verksamhet och filantropiska sysslor. Jag är stolt av allt som Uber har uppnått, och jag kommer att fortsätta att heja på dess framtid från sidan, säger Kalanick i ett uttalande. “Jag vill tacka styrelsen, Dara och hela Uber-teamet för allt de har gjort för att främja Uber-uppdraget.”

Ingen borde bli förvånad. Under de senaste månaderna sålde Kalanick sina återstående aktier i Uber och netto mer än 2,5 miljarder dollar. Han kommer att använda pengarna för att finansiera CloudKitchens, en start som hyr köksutrymme till leveransbaserade restauranger och andra satsningar. Investerare inkluderar Saudiarabiens suveräna förmögenhetsfond, och CloudKitchens kan värderas till så högt som 5 miljarder dollar efter sin investering på 400 miljoner dollar.

Hans riskkapital, 10100, planerar att skapa jobbmöjligheter på tillväxtmarknader med fokus på bland annat fastigheter och e-handel. Både vinstdrivande och ideell verksamhet faller under 10100: s paraply.

Kalanicks avgång träder i kraft den 31 december. Uber bekräftade inte om det ersätter honom.

Relaterade Artiklar

Back to top button