Uber medgrundare Travis Kalanick avgÄr som styrelseledamot

Uber medgrundare Travis Kalanick avgÄr som styrelseledamot

Uber skiljer sig frÄn grundaren Travis Kalanick, har företaget meddelat.

Flera incidenter drev honom ut som VD för tvÄ Är sedan, och nu har Kalanick beslutat att lÀmna sin ledamot. Uber tillkÀnnagav i ett pressmeddelande som uttryckte tacksamhet för Kalanicks bidrag sedan han grundade resedelningstjÀnsten 2009.

Kalanick, som grundade UberCab tillsammans med Garrett Camp, förklarade att han kommer att omdirigera sina anstrÀngningar mot nya företag och filantropiska uppdrag. NÀr han avgick efter anklagelser om sexuella trakasserier mot sig sjÀlv och Uber-anstÀllda, förblev Kalanick tyst under en tid. Nyheter bröt sedan att han började investera i nystartade företag, men han stannade ocksÄ med Uber i dess styrelse, fram till nu.

“Uber har varit en del av mitt liv de senaste tio Ă„ren. I slutet av decenniet, och med företaget nu offentligt, verkar det som rĂ€tt ögonblick för mig att fokusera pĂ„ min nuvarande verksamhet och filantropiska sysslor. Jag Ă€r stolt av allt som Uber har uppnĂ„tt, och jag kommer att fortsĂ€tta att heja pĂ„ dess framtid frĂ„n sidan, sĂ€ger Kalanick i ett uttalande. “Jag vill tacka styrelsen, Dara och hela Uber-teamet för allt de har gjort för att frĂ€mja Uber-uppdraget.”

Ingen borde bli förvÄnad. Under de senaste mÄnaderna sÄlde Kalanick sina ÄterstÄende aktier i Uber och netto mer Àn 2,5 miljarder dollar. Han kommer att anvÀnda pengarna för att finansiera CloudKitchens, en start som hyr köksutrymme till leveransbaserade restauranger och andra satsningar. Investerare inkluderar Saudiarabiens suverÀna förmögenhetsfond, och CloudKitchens kan vÀrderas till sÄ högt som 5 miljarder dollar efter sin investering pÄ 400 miljoner dollar.

Hans riskkapital, 10100, planerar att skapa jobbmöjligheter pÄ tillvÀxtmarknader med fokus pÄ bland annat fastigheter och e-handel. BÄde vinstdrivande och ideell verksamhet faller under 10100: s paraply.

Kalanicks avgÄng trÀder i kraft den 31 december. Uber bekrÀftade inte om det ersÀtter honom.