Uber i samtal med Waymo om självkörande partnerskap, säger VD

Uber, Waymo, Uber Waymo-partnerskap, Google, Waymo självkörande teknik, Uber självkörande bilar, självkörande bilar, Uber för att starta om självkörande bildrift, Uber självkörande bilkrasch Uber planerar att starta om sin egen självkörande bildrift under de kommande månaderna. (Bild: Filfoto)

Uber Technologies Inc pratar med Alphabet Inc: s autonoma körenhet Waymo om att använda sin teknik på Ubers rida-app. Khosrowshahi sa på scenen vid kodkonferensen att Ubers förhållande till Waymo “blev bättre” eftersom Uber i februari gick med på att betala Waymo 245 miljoner dollar i aktier för att lösa en rättslig tvist om affärshemligheter.

”Vi diskuterar med Waymo. Om något händer, bra. Om inte, kan vi också leva med det, ”sa Khosrowshahi. Waymo är en “otrolig teknikleverantör” och det skulle vara bra att ha det i Ubers nätverk, tillade han.

Waymo vägrade att kommentera. Det har dock gått vidare med planer på att fungera utan Ubers hjälp och utvecklat en bilpark som den säger har självdrivet 6 miljoner mil på allmänna vägar. I en stämningsansökan förra året sa Waymo att en av dess tidigare ingenjörer som blev chef för Ubers självkörande bilprojekt tog med sig tusentals konfidentiella dokument. Rättegången kostade Uber både tid och pengar i sin självkörande bilutveckling.

Khosrowshahi sa att han tror att tekniken bakom autonom körning kommer att delas, och att alla företag som Waymo som vill leda sektorn kommer att behöva samarbeta med Uber på grund av Ubers nätverk av smarttelefonanvändare. Waymo planerar att lansera en appbaserad tjänst i år som erbjuder turer till passagerare i en helt självkörande Waymo-bil utan förare. Det har också ett partnerskap med Lyft Inc, en rival till Uber.

Läs också: Uber självkörande bil i krasch var inte programmerad att bromsa

Uber planerar att starta om sin egen självkörande bildrift under de närmaste månaderna, sa Khosrowshahi. Företaget stängde av testning i Arizona den här månaden efter en dödlig krasch med ett av dess fordon. “Vi kommer tillbaka på vägen under sommaren”, sade han och tillade att den dödliga episoden så småningom “kommer att göra oss till ett bättre företag”.

Relaterade Artiklar

Back to top button