Uber, Frankrike sparar om företaget är en transporttjänst

Uber, US ride hailing-app, Uber-expansion till Europa, digital tjänst, taxibransch, digital plattformsidentifiering, ECJ, UberPop, olicensierade förare, onlinetjänster, Uber förbjuden i flera länder, Silicon Valley-företag, Teknik, Tekniknyheter Uber expanderade till Europa för fem år sedan och har attackerats av taxiföretag som ser det som illojal konkurrens kringgå strikta licens- och säkerhetsregler. (Bild för representation, Källa: Reuters)

Den amerikanska appen Uber berättade Europas toppdomstol på måndagen att det var en digital tjänst, inte en transporttjänst, och att en fransk lag tydligt riktade in sig på taxitjänster online i sin senaste europeiska juridiska kamp med taxibranschen.

Uber expanderade till Europa för fem år sedan och har attackerats av taxiföretag som ser det som illojal konkurrens kringgå strikta licens- och säkerhetsregler. I en utfrågning i Europas högsta domstol i Luxemburg beskrev USA: s start-up sig själv som en digital plattform som förbinder villiga passagerare med förare och sa att den inte själv tillhandahåller en transporttjänst, som skulle se att den utsätts för strängare regler.

Hugues Calvet, Ubers advokat, jämförde det med onlinebokningstjänster som Booking.com och sa att de inte faktiskt tillhandahöll rummet. “I själva verket ger det inte själva transporttjänsten”, sa Calvet.

Fallet vid Europeiska unionens domstol (EG-domstolen), som hänvisats till det av en domstol i Lille, avser en fransk lag från 2014 om taxibilar och chaufförstjänster, vilket gör det till ett brott att organisera olagliga taxitjänster och sätter restriktioner för användning av programvara för att hitta kunder på gatan.

Två av Ubers chefer i Frankrike fick böter förra året på grund av UberPOP, Ubers tjänst med icke-licensierade förare, som sedan dess har avbrutits. Uber, liksom Europeiska kommissionen, hävdade också att den franska lagen riktade sig mot elektroniskt tillhandahållna taxitjänster och därför borde Bryssel har meddelats om det. EU-lagstiftningen kräver att Bryssel informeras om åtgärder som rör onlinetjänster.

Läs också: Apple sparkade nästan Uber från App Store över iPhone-spårning: Rapportera

Frankrike meddelade inte Bryssel om sin lagstiftning och eftersom sådana straffrättsliga påföljder inte kan verkställas mot Uber, hävdade företaget. Det är det andra fallet som rör Uber som de luxemburgska domarna kommer att avgöra, det andra är en tvist med Barcelonas huvudsakliga taxibolag där EU-domstolen frågas om Uber är en digital tjänst eller en transporttjänst.

“Ganska STOR NUTT”

De juridiska testerna definierar huruvida Silicon Valley-företaget har en framtid i Europa efter år av strider med stadsregulatorer och lokala taxiföreningar. Tjänsten har förbjudits i flera länder eller städer runt om i Europa efter att företaget förlorat stämningar i Frankrike, Tyskland, Belgien och Spanien.

Domstolsstriderna kommer när Uber kämpar med en våg av verkställande avgångar och kritik av dess arbetskultur. Med hänvisning till de påföljder som föreskrivs i den franska lagen sa Calvet att en “slägga har använts för att knäcka en mutter.”

Läs också: Waymo uppmanar domaren att hindra Uber-ingenjör från att självköra bilprojekt

Tayeb Ismi-Nedjadi, advokat för taxichauffören som väckte originalfallet, svarade att Uber inte var något litet företag, så ”när vi pratar om att använda en slägga för att knäcka en mutter, talar vi om en ganska stor mutter . ” Uber värderas till 68 miljarder dollar och dess investerare inkluderar Goldman Sachs och GV, tidigare känd som Google Ventures.

Frankrike sa att dess lag inte var inriktad på onlinetjänster och skulle också ha riktat människor som möter resenärer på flygplatser och utreder illegala taxiturer. Joanna Hottiaux, en advokat för Europeiska kommissionen, sa att det var svårt att föreställa sig att människor som förbjuder olagliga taxitjänster kan vara så utbredda att de kräver specifik lagstiftning. En rådgivare från EG-domstolen kommer att ge ett icke-bindande yttrande om ärendet den 4 juli.

Relaterade Artiklar

Back to top button