Twitter vill att sociala medier ska bli mer som e-post

Just nu kontrolleras och underhålls Twitter av ett företag. Men föreställ dig att det öppnar sig för att omfatta dussintals, om inte hundratals, oberoende leverantörer som alla driver sociala medietjänster tillsammans.

Twitter utforskar nu just denna idé. På onsdagen sa VD Jack Dorsey att han finansierar ett litet oberoende team som ansvarar för att utveckla en “öppen och decentraliserad standard för sociala medier.”

“Målet är att Twitter i slutändan ska vara en klient av denna standard”, sa han i en tweetråd.

Meddelandet är något fantastiskt; på sätt och vis föreslår Dorsey att man dödar den gamla Twitter för en ny öppen standard. Företaget indikerar dock att den nuvarande modellen för ett företag som uteslutande kontrollerar Twitter kanske inte är hållbart på lång sikt.

Twitter finansierar ett litet oberoende team med upp till fem arkitekter, ingenjörer och designers med öppen källkod för att utveckla en öppen och decentraliserad standard för sociala medier. Målet är att Twitter i slutändan ska vara en klient av denna standard. ??

– jack ?????? (@jack) 11 december 2019

“För det första står vi inför helt nya utmaningar som centraliserade lösningar kämpar för att möta”, säger Dorsey och pekar på problemet med innehållsmoderering. Just nu måste Twitter och andra sociala medietjänster som Facebook och YouTube förlita sig på mänskliga medarbetare och AI-algoritmer för att hjälpa dem att ta bort olagligt innehåll, kränkande inlägg och misstänkt felinformation. Emellertid säger Dorsey att lösningarna är “osannolikt att de skalas på lång sikt utan att belasta människor för mycket.”

Dorsey pekar sedan på hur sociala medietjänster använder rekommendationsalgoritmer för att betjäna innehåll för att hålla användarna anslutna. “Tyvärr är dessa algoritmer vanligtvis proprietära, och man kan inte välja eller bygga alternativ. Ändå”, säger han. Samma algoritmer har också fått kritik för att främja konspirationsteorier och artiklar om clickbait på bekostnad av att vilseleda allmänheten.

“Befintliga sociala medieincitament leder ofta till att uppmärksamhet riktas mot innehåll och konversation som gnistor kontrovers och upprördhet, snarare än konversation som informerar och främjar hälsa,” tillade Dorsey.

Fördelarna med en decentraliserad modell går utöver innehållsmoderering. Vill du till exempel ha en redigeringsknapp? Eller förmågan att skapa tweets som är längre än 280 tecken? En öppen standard lovar att bana väg för större anpassning av Twitter och hur den fungerar.

I sin tråd pekar Dorsey också på en artikel från Techdirt-redaktören Mike Masnick om behovet av att investera i “protokoll, inte plattformar” för att lösa de problem som sociala medier står inför. Masnick skriver: “I stället för att förlita sig på några jätteplattformar för polisens tal online, kan det finnas omfattande konkurrens, där vem som helst kan designa sina egna gränssnitt, filter och ytterligare tjänster, så att de som fungerar bäst lyckas, utan att behöva tillgripa till direkt censur för vissa röster. “

Konceptet är jämförbart med dagens marknad för e-posttjänster; användare kan välja bland en mängd olika leverantörer, som alla har sina egna förmåner och unika gränssnitt för att skicka meddelanden. Nu vill Twitter ta samma tillvägagångssätt och tillämpa det på sociala medier.

“Varför är det bra för Twitter? Det kommer att göra det möjligt för oss att komma åt och bidra till en mycket större grupp av offentliga konversationer, fokusera våra ansträngningar på att bygga öppna rekommendationsalgoritmer som främjar en hälsosam konversation och kommer att tvinga oss att vara mycket mer innovativa än i tidigare, “tillade Dorsey.

Vänta, hur är det med Mastodon?

Naturligtvis är det lättare sagt än gjort att skapa den öppna standarden. Twitters VD förväntar sig att ansträngningen kommer att ta “många år att utvecklas” till ett verkligt protokoll som är skalbart och enkelt att anta. För närvarande kommer företagets CTO, Parag Agrawal, att leda ansträngningen under namnet @bluesky. Det ursprungliga målet är att anställa upp till fem arkitekter, ingenjörer och designers med öppen källkod för att hjälpa företaget att utveckla projektet.

Med det sagt är Twitter inte den första som skapar ett decentraliserat socialt medianätverk. Företagets plan låter mycket som Mastodon, som har blivit populär under de senaste åren som ett alternativ till Twitter.

Till skillnad från andra monolitiska sociala medietjänster, fungerar Mastodon via en federation av frivilligt drivna servrar. Dessa servrar kan ansluta till varandra tack vare open source-protokollet ActivityPub.

Mastodon själv chimade in på Dorseys tillkännagivande och varnade för att Twitters decentraliseringsförslag kanske inte är så öppet som det verkar. “Detta är inte ett tillkännagivande om att återuppfinna hjulet. Detta tillkännager byggandet av ett protokoll som Twitter får kontrollera, som Google kontrollerar Android”, twittrade Mastodon.

Twitter indikerar dock att det kan hoppa över att utveckla sitt eget open source-protokoll och istället lägga sig på en befintlig teknik. “Teamet kommer att ha ansvar för att välja det bästa, vare sig det som existerar idag eller börja från grunden”, sa Dorsey som svar på om det skulle kunna anta ActivityPub.

Relaterade Artiklar

Back to top button