Twitter vill att sociala medier ska bli mer som e-post

Twitter vill att sociala medier ska bli mer som e-post

Just nu kontrolleras och underhÄlls Twitter av ett företag. Men förestÀll dig att det öppnar sig för att omfatta dussintals, om inte hundratals, oberoende leverantörer som alla driver sociala medietjÀnster tillsammans.

Twitter utforskar nu just denna idĂ©. PĂ„ onsdagen sa VD Jack Dorsey att han finansierar ett litet oberoende team som ansvarar för att utveckla en “öppen och decentraliserad standard för sociala medier.”

“MĂ„let Ă€r att Twitter i slutĂ€ndan ska vara en klient av denna standard”, sa han i en tweetrĂ„d.

Meddelandet Àr nÄgot fantastiskt; pÄ sÀtt och vis föreslÄr Dorsey att man dödar den gamla Twitter för en ny öppen standard. Företaget indikerar dock att den nuvarande modellen för ett företag som uteslutande kontrollerar Twitter kanske inte Àr hÄllbart pÄ lÄng sikt.

Twitter finansierar ett litet oberoende team med upp till fem arkitekter, ingenjörer och designers med öppen kÀllkod för att utveckla en öppen och decentraliserad standard för sociala medier. MÄlet Àr att Twitter i slutÀndan ska vara en klient av denna standard. ??

– jack ?????? (@jack) 11 december 2019

“För det första stĂ„r vi inför helt nya utmaningar som centraliserade lösningar kĂ€mpar för att möta”, sĂ€ger Dorsey och pekar pĂ„ problemet med innehĂ„llsmoderering. Just nu mĂ„ste Twitter och andra sociala medietjĂ€nster som Facebook och YouTube förlita sig pĂ„ mĂ€nskliga medarbetare och AI-algoritmer för att hjĂ€lpa dem att ta bort olagligt innehĂ„ll, krĂ€nkande inlĂ€gg och misstĂ€nkt felinformation. Emellertid sĂ€ger Dorsey att lösningarna Ă€r “osannolikt att de skalas pĂ„ lĂ„ng sikt utan att belasta mĂ€nniskor för mycket.”

Dorsey pekar sedan pĂ„ hur sociala medietjĂ€nster anvĂ€nder rekommendationsalgoritmer för att betjĂ€na innehĂ„ll för att hĂ„lla anvĂ€ndarna anslutna. “TyvĂ€rr Ă€r dessa algoritmer vanligtvis proprietĂ€ra, och man kan inte vĂ€lja eller bygga alternativ. ÄndĂ„”, sĂ€ger han. Samma algoritmer har ocksĂ„ fĂ„tt kritik för att frĂ€mja konspirationsteorier och artiklar om clickbait pĂ„ bekostnad av att vilseleda allmĂ€nheten.

“Befintliga sociala medieincitament leder ofta till att uppmĂ€rksamhet riktas mot innehĂ„ll och konversation som gnistor kontrovers och upprördhet, snarare Ă€n konversation som informerar och frĂ€mjar hĂ€lsa,” tillade Dorsey.

Fördelarna med en decentraliserad modell gÄr utöver innehÄllsmoderering. Vill du till exempel ha en redigeringsknapp? Eller förmÄgan att skapa tweets som Àr lÀngre Àn 280 tecken? En öppen standard lovar att bana vÀg för större anpassning av Twitter och hur den fungerar.

I sin trĂ„d pekar Dorsey ocksĂ„ pĂ„ en artikel frĂ„n Techdirt-redaktören Mike Masnick om behovet av att investera i “protokoll, inte plattformar” för att lösa de problem som sociala medier stĂ„r inför. Masnick skriver: “I stĂ€llet för att förlita sig pĂ„ nĂ„gra jĂ€tteplattformar för polisens tal online, kan det finnas omfattande konkurrens, dĂ€r vem som helst kan designa sina egna grĂ€nssnitt, filter och ytterligare tjĂ€nster, sĂ„ att de som fungerar bĂ€st lyckas, utan att behöva tillgripa till direkt censur för vissa röster. “

Konceptet Àr jÀmförbart med dagens marknad för e-posttjÀnster; anvÀndare kan vÀlja bland en mÀngd olika leverantörer, som alla har sina egna förmÄner och unika grÀnssnitt för att skicka meddelanden. Nu vill Twitter ta samma tillvÀgagÄngssÀtt och tillÀmpa det pÄ sociala medier.

“Varför Ă€r det bra för Twitter? Det kommer att göra det möjligt för oss att komma Ă„t och bidra till en mycket större grupp av offentliga konversationer, fokusera vĂ„ra anstrĂ€ngningar pĂ„ att bygga öppna rekommendationsalgoritmer som frĂ€mjar en hĂ€lsosam konversation och kommer att tvinga oss att vara mycket mer innovativa Ă€n i tidigare, “tillade Dorsey.

VÀnta, hur Àr det med Mastodon?

Naturligtvis Ă€r det lĂ€ttare sagt Ă€n gjort att skapa den öppna standarden. Twitters VD förvĂ€ntar sig att anstrĂ€ngningen kommer att ta “mĂ„nga Ă„r att utvecklas” till ett verkligt protokoll som Ă€r skalbart och enkelt att anta. För nĂ€rvarande kommer företagets CTO, Parag Agrawal, att leda anstrĂ€ngningen under namnet @bluesky. Det ursprungliga mĂ„let Ă€r att anstĂ€lla upp till fem arkitekter, ingenjörer och designers med öppen kĂ€llkod för att hjĂ€lpa företaget att utveckla projektet.

Med det sagt Àr Twitter inte den första som skapar ett decentraliserat socialt medianÀtverk. Företagets plan lÄter mycket som Mastodon, som har blivit populÀr under de senaste Ären som ett alternativ till Twitter.

Till skillnad frÄn andra monolitiska sociala medietjÀnster, fungerar Mastodon via en federation av frivilligt drivna servrar. Dessa servrar kan ansluta till varandra tack vare open source-protokollet ActivityPub.

Mastodon sjĂ€lv chimade in pĂ„ Dorseys tillkĂ€nnagivande och varnade för att Twitters decentraliseringsförslag kanske inte Ă€r sĂ„ öppet som det verkar. “Detta Ă€r inte ett tillkĂ€nnagivande om att Ă„teruppfinna hjulet. Detta tillkĂ€nnager byggandet av ett protokoll som Twitter fĂ„r kontrollera, som Google kontrollerar Android”, twittrade Mastodon.

Twitter indikerar dock att det kan hoppa över att utveckla sitt eget open source-protokoll och istĂ€llet lĂ€gga sig pĂ„ en befintlig teknik. “Teamet kommer att ha ansvar för att vĂ€lja det bĂ€sta, vare sig det som existerar idag eller börja frĂ„n grunden”, sa Dorsey som svar pĂ„ om det skulle kunna anta ActivityPub.