Twitter-tillÄtna annonser mikroinriktade mot nynazister

Twitter-tillÄtna annonser mikroinriktade mot nynazister

Twitter har bett om ursÀkt efter att en undersökning visade att den tillÀt att mikromÄlas annonser mot nynazister, transfober och homofober.

BBC fann att det var möjligt för varumĂ€rken att skicka annonser till anvĂ€ndare som hade sökt efter termer inklusive “transfobiska”, “vita supremacister” och “anti-gay”. Det skapade en generisk annons som sĂ€ger “Gott nytt Ă„r” och betalade Twitter $ 5 för att marknadsföra det via sina reklamverktyg. AnvĂ€ndarna som valts för att se annonsen bestĂ€mdes baserat pĂ„ nyckelord som valts av BBC, som en riktig annonsör skulle göra med andra nyckelord som “sport” eller “mode” pĂ„ mĂ„nga sociala medier.

Det visade sig att anvĂ€ndning av nyckelord inklusive “islamofober”, “islamafobi”, “islamofob” och “#islamofob” resulterade i att annonsen potentiellt nĂ„dde mellan 92 900 och 114 000 anvĂ€ndare. Att rikta sig till mĂ€nniskor som anvĂ€nder termen “nynazist” i Storbritannien skulle nĂ„ en publik pĂ„ upp till 81.000 personer.

Det var ocksĂ„ möjligt att annonsera för utsatta grupper. BBC riktade in sig pĂ„ 13- till 24-Ă„ringar med hjĂ€lp av nyckelorden “anorexisk”, “bulimik”, “anorexi” och “bulimi” med en berĂ€knad rĂ€ckvidd pĂ„ 20 000 personer.

Twitter ska ha begrÀnsningar för sökordsinriktning. Dess policy för kÀnsliga kategorier inklusive religion, ras och sexliv bör hindra annonsörer frÄn att anvÀnda sÄdana nyckelord för marknadsföring.

I ett uttalande till BBC sa Twitter att dess “förebyggande Ă„tgĂ€rder inkluderar att förbjuda vissa kĂ€nsliga eller diskriminerande termer, som vi uppdaterar kontinuerligt. I det hĂ€r fallet var vissa av dessa villkor tillĂ„tna för inriktningsĂ€ndamĂ„l. Detta var ett fel.

“Vi Ă€r mycket ledsna för att detta hĂ€nde och sĂ„ snart vi fick kĂ€nnedom om problemet korrigerade vi det. Vi fortsĂ€tter att genomdriva vĂ„ra annonspolicyer, inklusive begrĂ€nsning av marknadsföring av innehĂ„ll inom ett brett spektrum av omrĂ„den, inklusive olĂ€mpligt innehĂ„ll riktat till minderĂ„riga . “

Tidigare har Twitter kritiserats för att inte göra tillrÀckligt för att stoppa spridningen av nynazister pÄ sin webbplats, Àven om det har vidtagit vissa ÄtgÀrder mot rasistiska konton.

Det har hittills avböjt att ta bort kontroversiella tweets frÄn president Trump, som ofta förstÀrker och om tweets konspirationsteorier och rasistiska individer. Förra Äret sa Twitter att det skulle implementera ett nytt system för vÀrldsledare som bryter mot dess regler. IstÀllet för att radera förolÀmpade tweets kommer de att ha en varningsetikett och visas mindre framtrÀdande i Twitters standardsökfunktion, i anvÀndarnas tidslinjer och pÄ fliken aviseringar.