Turkiska myndigheter blockerar Wikipedia, citerar administrativa åtgärder

  Wikipedia förbjudet, Turkiets myndigheter, administrativa åtgärder, VPN, Virtuellt privat nätverk, Facebook, Twitter, internetcensur, teknik, tekniknyheter Vissa observatörer spekulerade i att förbudet var ett försök att undertrycka kritik på Erdogans Wikipedia-sida. (Bild för representation, Källa: Wikipedia)

Turkiska myndigheter blockerade på lördag online gratis encyklopedi Wikipedia i landet med hänvisning till administrativa åtgärder. Enligt en rapport i BBC var det ursprungligen inte klart varför förbudet hade införts.

”Efter teknisk analys och juridisk prövning baserad på lag nr. 5651 har en administrativ åtgärd vidtagits för den här webbplatsen, citerades Turkiets myndighet för information och kommunikationsteknik.

Emellertid anfördes inget särskilt skäl för förbudet. Webbplatsen var oåtkomlig från kl. 10.30 IST på order av de turkiska myndigheterna. Vissa människor i Istanbul hade dock tillgång till Wikipedia-sidor med ett virtuellt privat nätverk (VPN).

Enligt turkiska medier skulle det preliminära beslutet behöva stödas av ett fullständigt domstolsbeslut under de närmaste dagarna. Det är inte första gången som turkiska myndigheter censurerar internet. Tidigare, när massprotester och terrorattacker i Turkiet var skenande, bevittnade landet ett tillfälligt förbud mot populära sociala mediasidor inklusive Facebook och Twitter.

Men regeringen hade då förnekat censurering av internet och sagt att avbrottet var ett resultat av ökningar i användningen efter stora händelser. Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan vann nyligen en kontroversiell folkomröstning om att öka sina befogenheter, som lämnade landet splittrat. Människor tog till sociala medier efter nyheten om Wikipedia-förbudet, med vissa observatörer som spekulerade i att förbudet var ett försök att undertrycka kritik på Erdogans Wikipedia-sida.

Relaterade Artiklar

Back to top button