Trump slÄr avtal med Kina för att stoppa tariffer pÄ telefoner, bÀrbara datorer

Trump slÄr avtal med Kina för att stoppa tariffer pÄ telefoner, bÀrbara datorer

(Foto av Joe Raedle / Getty Images)

President Trump har ingÄtt ett handelsavtal med Kina för att avbryta en planerad 15-procentig taxa pÄ smartphones, bÀrbara datorer och videospelkonsoler importerade frÄn landet.

Tullarna pĂ„ den kinesiskt tillverkade elektroniken skulle trĂ€da i kraft denna söndag den 15 december. Men pĂ„ fredagen twittrade Trump att hans regering hade gĂ„tt med pĂ„ en “mycket stor fas 1-affĂ€r” med Kina.

“De straffavgifter som faststĂ€lls för den 15 december kommer inte att tas ut pĂ„ grund av det faktum att vi gjorde affĂ€ren”, tillade han i en uppföljningstweet.

Teknikindustrin andas utan tvekan lĂ€ttnad. Företag inklusive Apple, Microsoft och Sony har varnat Trump-administrationen om att införandet av avgifterna skulle riskera att tvinga dem att höja priserna pĂ„ sin elektronik. “Amerikanska bĂ€rbara datortillverkare Ă€r för nĂ€rvarande beroende av kinesiska leverantörer för att tillfredsstĂ€lla USA: s efterfrĂ„gan pĂ„ bĂ€rbara produkter. ÖvergĂ„ng till alternativa leveranskĂ€llor Ă€r inte möjlig pĂ„ kort sikt”, sa Dell, HP, Intel och Microsoft i ett brev frĂ„n juni till USA: s handelsrepresentant.

Trots den nya affĂ€ren avstod Trump frĂ„n att höja de befintliga tullar som hans administration har lagt pĂ„ kinesisk import under det senaste Ă„ret. “USA kommer att upprĂ€tthĂ„lla 25 procents tullar pĂ„ cirka 250 miljarder dollar av kinesisk import, tillsammans med 7,5 procent tullar pĂ„ cirka 120 miljarder dollar av kinesisk import”, sade kontoret för den amerikanska handelsrepresentanten pĂ„ fredag.

Tidigare hade USA taxat 25 procent av kinesiska tillverkade PC-delar, inklusive grafikkort, moderkort och skrivbordshöljen. Men i september beviljade Trump-administrationen komponenterna ett Ärs undantag.

Under tiden gÀller tullar pÄ annan importerad kinesisk elektronik som PC-datorer, TV-apparater och Bluetooth-högtalare. För att undvika att betala tullarna har tekniska leverantörer flyttat tillverkning av apparater frÄn Kina till andra regioner som Taiwan, Sydostasien och Mexiko, sÄ konsumenterna kanske inte har stött pÄ prishöjningar.

För att nĂ„ fas ett av handelsavtalet har Kina gĂ„tt med pĂ„ att göra “betydande” inköp av fler amerikanska varor och tjĂ€nster de nĂ€rmaste Ă„ren, sade USA: s handelsrepresentants kontor. Kina har ocksĂ„ Ă„tagit sig att göra strukturella reformer av sitt “ekonomiska och handelsregime” inom omrĂ„dena immateriell egendom och tekniköverföring. Trump sĂ€ger att bĂ„da lĂ€nderna omedelbart kommer att arbeta med att hamra ut detaljer för fas tvĂ„.