Trump: Ingen tariffavstående för Apples Mac Pro-delar

President Trump avvisar Apples försök att befria Mac Pro-delar från amerikanska tullar på kinesisk import.

“Apple kommer inte att få tariffavdrag eller befrielse från Mac Pro-delar som tillverkas i Kina”, twittrade Trump på fredag. “Gör dem i USA, inga tariffer!”

Förra torsdagen lämnade Apple in ansökningar till den amerikanska handelsrepresentantens kontor om att undanta företagets datordelar från de tariffer som infördes i september. Komponenterna inkluderar en “aluminium” -ram för vad som verkar vara en Mac Pro, som är planerad att lanseras i höst.

Apple kommer inte att få tariffavdrag eller befrielse från Mac Pro-delar som tillverkas i Kina. Gör dem i USA, inga tariffer!

– Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 26 juli 2019

Apple har inte kommenterat tweet. Men enligt Bloomberg förbereder företaget att flytta Mac Pro-produktion från Texas till Kina, där Apples kontraktstillverkare också producerar iPhone.

Trump talade till pressen från Oval Office senare på dagen och upprepade sin uppmaning till Apple att bygga sina anläggningar i USA och sa att han har “mycket gillande och respekt för … Tim Cook.”

“Vi ordnar det”, sa han till reportrar utan att utarbeta.

För närvarande har Trump-administrationen bara infört tariffer på datorkomponenter som kommer från Kina – inte helt monterade datorer eller smartphones. Detta innebär att Mac Pro är sparat från importtullar, men reservdelar inte.

Allt detta kan förändras. Trump-administrationen överväger för närvarande tullar på all återstående kinesisk import eftersom Vita huset förblir låst i ett handelskrig med Peking.

Teknikindustrin har uppmanat Trump-administrationen att avskaffa sitt tariffhot och säger att det skulle fånga all konsumentelektronik, inklusive bärbara datorer och videospelkonsoler. Förra månaden var Apple bland de företag som skickade brev till den amerikanska handelsrepresentantens kontor och varnade för att ytterligare taxor också skulle tvinga teknikleverantörer att höja priserna på sina produkter.

Trump har dock uppmuntrat företag, inklusive Apple, att ta tillbaka sin tillverkning till USA. “Jag sa till Tim Cook (Apples VD), en av mina vänner, gör din produkt i USA. Bygg de stora, vackra växterna som pågår i miles som det verkar,” sade Trump i januari. “Kina är den största mottagaren av Apple, mer än oss.”

Apple kontrakterar sin tillverkning i Kina till taiwanesiska företag som Foxconn, som kan anställa hundratusentals lokala kinesiska arbetare till relativt låga löner. Foxconn öppnar en anläggning i Wisconsin, men den anläggningen – som inte kommer att göra Apple-produkter – har väckt kontrovers för att få en enorm skatteavbrott och komma kort på de 13 000 jobb som den skulle skapa.

Relaterade Artiklar

Back to top button