Trump: Ingen tariffavstÄende för Apples Mac Pro-delar

Trump: Ingen tariffavstÄende för Apples Mac Pro-delar

President Trump avvisar Apples försök att befria Mac Pro-delar frÄn amerikanska tullar pÄ kinesisk import.

“Apple kommer inte att fĂ„ tariffavdrag eller befrielse frĂ„n Mac Pro-delar som tillverkas i Kina”, twittrade Trump pĂ„ fredag. “Gör dem i USA, inga tariffer!”

Förra torsdagen lĂ€mnade Apple in ansökningar till den amerikanska handelsrepresentantens kontor om att undanta företagets datordelar frĂ„n de tariffer som infördes i september. Komponenterna inkluderar en “aluminium” -ram för vad som verkar vara en Mac Pro, som Ă€r planerad att lanseras i höst.

Apple kommer inte att fÄ tariffavdrag eller befrielse frÄn Mac Pro-delar som tillverkas i Kina. Gör dem i USA, inga tariffer!

– Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 26 juli 2019

Apple har inte kommenterat tweet. Men enligt Bloomberg förbereder företaget att flytta Mac Pro-produktion frÄn Texas till Kina, dÀr Apples kontraktstillverkare ocksÄ producerar iPhone.

Trump talade till pressen frĂ„n Oval Office senare pĂ„ dagen och upprepade sin uppmaning till Apple att bygga sina anlĂ€ggningar i USA och sa att han har “mycket gillande och respekt för … Tim Cook.”

“Vi ordnar det”, sa han till reportrar utan att utarbeta.

För nĂ€rvarande har Trump-administrationen bara infört tariffer pĂ„ datorkomponenter som kommer frĂ„n Kina – inte helt monterade datorer eller smartphones. Detta innebĂ€r att Mac Pro Ă€r sparat frĂ„n importtullar, men reservdelar inte.

Allt detta kan förÀndras. Trump-administrationen övervÀger för nÀrvarande tullar pÄ all ÄterstÄende kinesisk import eftersom Vita huset förblir lÄst i ett handelskrig med Peking.

Teknikindustrin har uppmanat Trump-administrationen att avskaffa sitt tariffhot och sÀger att det skulle fÄnga all konsumentelektronik, inklusive bÀrbara datorer och videospelkonsoler. Förra mÄnaden var Apple bland de företag som skickade brev till den amerikanska handelsrepresentantens kontor och varnade för att ytterligare taxor ocksÄ skulle tvinga teknikleverantörer att höja priserna pÄ sina produkter.

Trump har dock uppmuntrat företag, inklusive Apple, att ta tillbaka sin tillverkning till USA. “Jag sa till Tim Cook (Apples VD), en av mina vĂ€nner, gör din produkt i USA. Bygg de stora, vackra vĂ€xterna som pĂ„gĂ„r i miles som det verkar,” sade Trump i januari. “Kina Ă€r den största mottagaren av Apple, mer Ă€n oss.”

Apple kontrakterar sin tillverkning i Kina till taiwanesiska företag som Foxconn, som kan anstĂ€lla hundratusentals lokala kinesiska arbetare till relativt lĂ„ga löner. Foxconn öppnar en anlĂ€ggning i Wisconsin, men den anlĂ€ggningen – som inte kommer att göra Apple-produkter – har vĂ€ckt kontrovers för att fĂ„ en enorm skatteavbrott och komma kort pĂ„ de 13 000 jobb som den skulle skapa.