Trump ger välsignelse för att låta TikTok fortsätta att verka i USA

Amerikanska val 2020 Liveuppdateringar: Trump betalade bara 750 dollar i skatt 2016, 2017;  falska nyheter säger president

USA: s president Donald Trump sa att han stöder en överenskommelse som gör det möjligt för TikTok att fortsätta att verka i USA, efter att ha hotat att förbjuda den kinesiska ägda appen i augusti.

Han berättade för journalister i Vita huset att han stöder affären med TikTok-ägaren ByteDance, Oracle ORCL.N och Walmart WMT.N för att skapa ett nytt företag som kommer att anta TikToks amerikanska verksamhet som heter TikTok Global.

Det amerikanska finansdepartementet sa i ett uttalande ”Oracle kommer att ansvara för viktig teknik och säkerhetsansvar för att skydda all amerikansk användardata. Godkännande av transaktionen är föremål för avslutning med Oracle och Walmart och nödvändig dokumentation och villkor som ska godkännas av ”kommittén för utländska investeringar i USA.

Handelsdepartementet sa på lördag att det kommer att fördröja med en vecka en beställning som hade satts i kraft sent på söndagen som skulle hindra Alphabet Incs Google GOOGL.O och Apple Inc AAPL.O från att erbjuda TikTok i sina amerikanska appbutiker.

En person som informerades om saken sade att administrationen hade gett parterna en vecka på sig att avsluta affären.

Trump sa att det nya företaget kommer att vara “helt kontrollerat av Oracle och Walmart … All kontroll är Oracle och Walmart.”

Oracle sa att det kommer att ta en andel på 12,5% i TikTok Global.

TikTok sa under avtalet att Oracle och Walmart kommer att delta i en TikTok Global finansieringsrunda före börsintroduktionen där de kan ta upp till en kumulativ andel på 20% i företaget.

De återstående 80% kommer att innehas av ByteDance men är inte klart om ByteDance-aktierna i TikTok Global kommer att distribueras till ByteDance investerare när TikTok Global införlivas, enligt källan.

Amerikanska investerare äger för närvarande cirka 40% av ByteDance.

TikTok sa att det var “nöjd med att förslaget från TikTok, Oracle och Walmart kommer att lösa säkerhetsproblemen hos den amerikanska regeringen och lösa frågor kring TikToks framtid i USA”

TikTok sa att Oracle kommer att bli företagets “betrodda teknologileverantör, ansvarig för att vara värd för all amerikansk användardata och säkra tillhörande datorsystem för att säkerställa att amerikanska nationella säkerhetskrav uppfylls helt.”

Trump erbjöd starkt stöd för affären som han sa skulle skapa 25 000 amerikanska jobb. “Jag har gett affären min välsignelse”, sade Trump. “Jag godkänner affären i koncept.”

Cirka 100 miljoner amerikaner använder TikTok och amerikanska tjänstemän har uttryckt oro över användardata och potentialen för Kina att få tillgång till dessa uppgifter.

”Säkerheten kommer att vara 100%,” sa Trump till journalister.

Reuters rapporterade på torsdag att TikTok Global kommer att ha en majoritet av amerikanska styrelseledamöter, en amerikansk vd och en säkerhetsexpert i styrelsen.

ByteDance har gått med på betydande säkerhetsgarantier för data från amerikanska användare med Oracle som rymmer all data och får rätt att inspektera TikTok-källkoden.

Walmart kommenterade inte omedelbart.

Trump uttryckte irritation den här veckan över att regeringsadvokater sa till honom att det inte var tillåtet att kräva en “bit” av något TikTok-försäljningspris för statskassan.

Han sa att det skulle finnas en amerikansk utbildningsfond på 5 miljarder dollar som en del av affären. “Det är deras bidrag jag har bett om”, sa Trump.

Han sa att det nya företaget sannolikt kommer att införlivas i Texas och ha minst 25 000 anställda.

Reuters rapporterade på torsdag att ByteDance planerar ett amerikanskt börsintroduktion av TikTok Global. Inlämning av en börsintroduktion för TikTok Global skulle ske på en amerikansk börs och kan komma om ett år, sa källorna och begär anonymitet eftersom ärendet är konfidentiellt.

En del av intäkterna från börsintroduktionen förväntas användas för att finansiera utbildningsfonden på 5 miljarder dollar, säger källan. ByteDance och Oracle svarade inte omedelbart på förfrågningar om kommentarer.

Kina måste fortfarande godkänna affären. “Vi får se om allt händer eller inte,” sa Trump.

Texas guvernör Greg Abbott sa tidigare på Twitter att han hade pratat med Trump om affären. “Jag lät honom veta att om han godkänner affären skulle Texas vara den perfekta platsen för huvudkontoret,” sa Abbott.

Relaterade Artiklar

Back to top button