Trump beordrar ByteDance att avyttra intresset i USA: s TikTok-verksamhet inom 90 dagar

TikTok, TikTok-förbud, USA TikTok-förbud, TikTok stämmer USA, TikTok USA lagligt krig, Tech-nyheter, Indian Express

President Donald Trump beordrade ByteDance på fredag ​​att avyttra den amerikanska verksamheten för sin videodelningsapp TikTok inom 90 dagar, det senaste försöket att öka trycket på det kinesiska företaget över oro över säkerheten för de personuppgifter som det hanterar.

“Det finns trovärdiga bevis som får mig att tro att ByteDance … kan vidta åtgärder som hotar att skada USA: s nationella säkerhet”, sade Trump i ordern.

Trumps senaste drag kommer utöver ett verkställande beslut som han utfärdade förra veckan som skulle förbjuda vissa transaktioner med TikTok såvida inte ByteDance avyttrar det inom 45 dagar. ByteDance har redan förhandlat om att sälja TikToks verksamhet i Nordamerika, Australien och Nya Zeeland till Microsoft Corp.

Läs | TikTok och dess anställda förbereder sig för att bekämpa Donald Trump över appförbud

Den nya ordern ökar trycket för ByteDance att avyttra TikTok och stöder lagligt den amerikanska regeringens våld mot den kinesiskägda appen för sociala medier. Det bemyndigar amerikanska tjänstemän att inspektera TikTok och ByteDances böcker och informationssystem för att säkerställa säkerheten för personuppgifter medan försäljningssamtalet pågår.

Medan TikTok är mest känt för sina anodynvideor om människor som dansar och blir virala bland tonåringar, har amerikanska tjänstemän uttryckt oro över att information om användare kan överföras till Kinas kommunistiska regering.

ByteDance sa på fredag ​​som svar på ordern att den används av 100 miljoner amerikaner ”eftersom det är deras hem för underhållning, självuttryck och anslutning. Vi är fast beslutna att fortsätta att ge glädje åt familjer och meningsfulla karriärer för dem som skapar på vår plattform under många år framöver. ”

Trump har sagt att han skulle stödja ett försök från Microsoft för att köpa TikToks amerikanska verksamhet om den amerikanska regeringen fick en ”betydande del” av intäkterna, men har också sagt att det finns andra intresserade potentiella köpare.

Läs | TikTok undertecknar avtal med Yankees även om Trump hotar USA: s förbud

Förra året inledde kommittén för utländska investeringar i USA (CFIUS), en amerikansk regeringspanel som granskar erbjudanden för potentiella nationella säkerhetsrisker, en ny granskning av ByteDances förvärv av appen Musical.ly 2017. Den affären skapade TikTok i sin nuvarande form.

Treasury Secretary Steven Mnuchin sa på fredagen att ordern också kräver att ByteDance avyttrar “all data som erhållits eller erhållits från TikTok eller Musical.ly-användare i USA.”

Han sa att CFIUS “genomförde en uttömmande granskning av ärendet och rekommenderade enhälligt denna åtgärd till presidenten för att skydda amerikanska användare från att utnyttja deras personuppgifter.”

Trump-administrationen har intensifierat sina ansträngningar för att rensa vad den anser som “otillförlitliga” kinesiska appar från amerikanska digitala nätverk. Utöver TikTok har Trump också utfärdat en order som skulle förbjuda transaktioner med Tencent Holding Ltds WeChat.

På frågan på fredag ​​om han var orolig för att det omfattande förbudet mot WeChat skulle kunna hindra Apple Inc från att sälja iPhones i Kina, uttryckte Trump inte bekymmer.

“Jag gör vad som är bra när det gäller säkerheten i vårt land”, sa han till journalister.

En grupp stora amerikanska företag, inklusive Apple, uttryckte oro denna vecka för de potentiella negativa konsekvenserna för amerikanska företag från TikTok- och WeChat-order.

Relaterade Artiklar

Back to top button